Ο ιταλός νευροχειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο | Dr. Sergio Canavero Discussions/Facebook
Θέματα

Μοντέρνος Φρανκενστάιν: Θέλει να μεταμοσχεύσει κεφάλι σε άνθρωπο!

Ο δρ Σέρτζιο Καναβέρο, διευθυντής του αμφιλεγόμενου Προχωρημένου Γκρουπ Νευροδιαμόρφωσης στο Τορίνο, έχει ήδη καταψύξει σε κρυογονικούς θαλάμους εγκεφάλους και έχει εξασφαλίσει τη δωρεά πτωμάτων για να τους μεταμοσχεύσει. Εντονος σκεπτικισμός και ενστάσεις στην επιστημονική κοινότητα
Γιάννης Δεβετζόγλου

Κατά κανόνα οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες εμπνέονται από την επιστήμη και την τεχνολογία και δημιουργούν ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Συμβαίνει όμως και το αντίθετο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα ο ιταλός επιστήμονας εμπνεύστηκε όχι από μία, αλλά από δύο ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το «δημιούργημά» του έχει τις υπογραφές του Φρανκενστάιν και του Demolition Man.  Έναν σώμα δηλαδή πάνω στο οποίο έχει ράψει ένα κεφάλι, το οποίο όμως ήταν σε κρυογονική κατάψυξη για τρία χρόνια, αποψύχθηκε και λειτουργούσε σαν να κοιμήθηκε για 9 ώρες! Ο δρ Καναβέρο υπόσχεται ότι η μέθοδος θα είναι διαθέσιμη έως το 2020. Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι με συνάδελφό του από την Κίνα, πέτυχαν την πρώτη μεταμόσχευση εγκεφάλου σε αρουραίο.

Ωστόσο, η μεταμόσχευση κεφαλιού έγινε σε αρουραίο και δεν ήταν ακριβώς μεταμόσχευση, όπως την αποκάλεσαν οι «επιστήμονες», καθώς το κεφάλι του τρωκτικού δεν αφαιρέθηκε, απλώς προστέθηκε και ένα δεύτερο. Έτσι, το τετράποδο έγινε δικέφαλο.
Για να το επιτύχει αυτό ο δρ Καναβέρο συνεργάσθηκε με κινέζους επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου της πόλης Χαρμπίν.

Φωτογραφία της μεταμόσχευσης κεφαλιού σε αρουραίο, όπως δημοσιεύτηκε σε μελέτη του CNS Neuroscience and Therapeutics

Στο πλαίσιο της επέμβασης οι γιατροί έκοψαν το κεφάλι ενός μικρότερου αρουραίου και το προσκόλλησαν στο σώμα ενός μεγαλύτερου, διατηρώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα του ζώου-δότη. Ένα τρίτο τρωκτικό χρησιμοποιήθηκε για να παρέχεται αίμα ώστε να διατηρηθεί σταθερή η πίεση στο μεταμοσχευμένο κεφάλι για όσο διαρκούσε η επέμβαση.
Το πείραμα έγινε σε αρκετά ζώα,  τα οποία κατέληξαν δικέφαλα και επιβίωσαν για περίπου 36 ώρες. Οι ερευνητές δημοσίευσαν το επίτευγμά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «CNS Neuroscience and Therapeutics».

Μεταμόσχευση κεφαλιού και σε ανθρώπους

Στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό ooom ο δρ Καναβέρο επαναλαμβάνει ότι είναι πλέον έτοιμος να προχωρήσει στην πρώτη μεταμόσχευση εγκεφάλου σε σώμα δωρητή. Ο δρ Καναβέρο είναι διευθυντής του αμφιλεγόμενου Προχωρημένου Γκρουπ Νευροδιαμόρφωσης που βρίσκεται στο Τορίνο της Ιταλίας. Όπως δήλωσε σε επιστημονικό περιοδικό, έχει ήδη καταψύξει σε κρυογονικούς θαλάμους εγκεφάλους και έχει εξασφαλίσει τη δωρεά πτωμάτων για να τους μεταμοσχεύσει.

Ο δρ Σέρτζιο Καναβέρο δηλώνει ότι είναι πλέον έτοιμος να προχωρήσει στην πρώτη μεταμόσχευση εγκεφάλου σε σώμα δωρητή σε ανθρώπους

Η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε με σκεπτικισμό και πολλές ενστάσεις τα σχέδια του, καθώς η μεταμόσχευση του εγκεφάλου προϋποθέτει την επανασύνδεσή του στο σώμα με ένα εξαιρετικά πολύπλοκο νευρολογικό και αγγειακό σύστημα, κάτι το οποίο δεν έχει καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής συνεργάζεται με Ίδρυμα που έχει συνάψει συμβόλαια με ανθρώπους που απεβίωσαν και προσφέρθηκαν να αναστηθούν, όταν η επιστήμη θα είναι σε θέση να το πράξει. Τα σώματά τους φυλάσσονται στο Alcor Life Extension Foundation στην Αριζόνα των ΗΠΑ. «Θα επιχειρήσουμε να φέρουμε πίσω στη ζωή ανθρώπους το συντομότερο δυνατό και όχι σε 100 χρόνια», δηλώνει με περηφάνια ο ίδιος.

Πάντως, δεν έχει δώσει ακόμα λεπτομέρειες για το εάν θα τοποθετεί κεφάλια ηλικιωμένων σε σώματα νεαρών, γυναικεία κεφάλια σε άνδρες κ.λπ.