| CreativeProtagon
Θέματα

Διασώστες: Ενας πολυεθνικός στρατός που δεν γνωρίζει σύνορα 

Σε ανταπόκρισή της από τα Αδανα, η Γκαμπριέλα Κολαρούσο της La Repubblica σημειώνει πως περισσότερες από 40 χώρες (ανάμεσά τους το Ισραήλ, η Μαλαισία και η Κίνα) έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στην Τουρκία μετά τους δύο άκρως καταστροφικούς και φονικούς σεισμούς της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας ότι οι πρώτοι που έφτασαν στην περιοχή ήταν οι Ελληνες
Protagon Team

Οι Σέρβοι αποβιβάστηκαν μαζί με τους Κοσοβάρους, μετά έφτασαν οι Ταϊβανέζοι, οι Μαλαισιανοί, οι Ιορδανοί, οι Ισραηλινοί. Αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, προσγειώθηκαν επίσης δύο φορτηγά αεροσκάφη από τη Ρωσία, ενώ σύντομα επρόκειτο να έρθουν και οι Ουκρανοί. Ο τούρκος συντονιστής κατέγραφε τα πάντα σε ένα παλιό ημερολόγιο, υποδεικνύοντας σε κάθε ομάδα τον προορισμό της –Γκαζιαντέπ, Αντιγιαμάν, Μαλάτεια–, τον αριθμό των εθελοντών που της αναλογούσαν, το φορτίο που θα μετέφερε, τα μέσα με τα οποία επρόκειτο να ταξιδέψει. Την ίδια ώρα, στην άλλη άκρη της μεγάλης αίθουσας ειδικοί απεσταλμένοι επεξεργάζονταν όλα τα δεδομένα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

«Στο πλαίσιο της χειρότερης φυσικής καταστροφής που έπληξε την Τουρκία από τον σεισμό του 1999, το αεροδρόμιο των Αδάνων έχει μετατραπεί σε κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης μιας κολοσσιαίας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και σε επίκεντρο μιας διεθνούς έκφρασης αλληλεγγύης, που ξεπερνά συγκρούσεις και γεφυρώνει πολιτικές διαιρέσεις», γράφει σε ανταπόκρισή της από τα Αδανα η Γκαμπριέλα Κολαρούσο της La Repubblica.

Η ιταλίδα δημοσιογράφος σημειώνει πως περισσότερες από 40 χώρες έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στην Τουρκία μετά τους δύο ισχυρότατους και άκρως καταστροφικούς και φονικούς σεισμούς της Δευτέρας. Υπογραμμίζει, όμως, πως «οι πρώτοι που έφτασαν στην περιοχή ήταν οι Ελληνες: 21 διασώστες, δύο σκύλοι και ένα πυροσβεστικό όχημα». Θυμίζοντας πως η αποκαλούμενη «διπλωματία των σεισμών» είχε συμβάλει το 1999 στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, γράφει πως κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει και τώρα.

Γιατί ο Κυριακός Μητσοτάκης όχι μόνο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει τη θλίψη του και να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο, αλλά υπογράμμισε επίσης (μιλώντας στο CNN) πως «o ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας, αλλά στην τελική δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον τουρκικό λαό».

Η Γκαμπριέλα Κολαρούσο επικαλείται φυσικά και τις συγκλονιστικές εικόνες των δύο διασωστών, ενός Ελληνα και ενός Τούρκου, που κατάφεραν να βγάλουν μέσα από τα συντρίμμια ζωντανό ένα επτάχρονο κοριτσάκι, συμφωνώντας πως όντως πρόκειται για εικόνες που «χτίζουν γέφυρες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Μετά τους Ελληνες, στα Αδανα άρχισαν να φτάνουν σωστικά συνεργεία από όλον τον κόσμο, «με τις γλώσσες να μπερδεύονται στο αεροδρόμιο και η κίνηση να είναι συνεχής, σε βαθμό που οι τούρκοι αξιωματούχοι να δυσκολεύονται να τη διαχειριστούν», γράφει η ιταλίδα ανταποκρίτρια.

«Ηρθαμε από την Ταϊβάν, ένα μέρος κοντά στην Κίνα», της είπε χαμογελαστός ο επικεφαλής της ομάδας που απέστειλε η νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας στην Τουρκία – 40 διασώστες, μαζί με δύο σκύλους, και τουλάχιστον δώδεκα κιβώτια με εκσκαπτικό εξοπλισμό. «Μας απέστειλαν στο Αντιγιαμάν, αλλά προσπαθούμε να καταλάβουμε πόσο δύσκολο θα είναι να φτάσουμε εκεί», προσέθεσε, επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχουν αρκετά μέσα για να μετακινηθεί άμεσα ένας τόσο μεγάλος αριθμός διασωστών στις πληγείσες περιοχές.

Οι Μαλαισιανοί έλαβαν εντολή να μεταβούν στο Γκαζιαντέπ, «αλλά δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δρόμοι», είπε ο αρχηγός τους, την ώρα που οι Σέρβοι ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν για την επαρχία του Χατάι (μια από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές με πάνω από 2.000 κτίρια να έχουν καταστραφεί), όπου την Τρίτη έφτασαν και οι πρώτοι διασώστες από την Ιταλία.

Επίσης, την Τρίτη, στα Αδανα έφτασαν και 150 στρατιώτες από το Ισραήλ, μια χώρα που μόλις πρόσφατα αποκατέστησε πλήρως τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τουρκία. Αμεση υπήρξε, φυσικά, και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις Βρυξέλλες να κινητοποιούν 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης από 21 κράτη, ενώ και η Κίνα προσέφερε βοήθεια ύψους 5,9 εκατ. δολαρίων, αποστέλλοντας στην Τουρκία εξιδεικευμένο προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό.