Οι χιονισμένη κορυφή του Ορους Γουίλσον στην Καλιφόρνια έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς πολλά ισχυρά τηλεσκόπια.
Εκεί κατασκευάζονται δύο νέα αστεροσκοπεία τα οποία όμως δεν θα κοιτάζουν τα άστρα και τους πλανήτες του Σύμπαντος. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις ενός προηγμένου συστήματος επικοινωνίας δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά, με τη χρήση λέιζερ.
Το σύστημα θα συνδέει τους δορυφόρους μεταξύ τους, και πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η εταιρεία PointView η οποία είναι θυγατρική του Facebook. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα IEEE Spectrum, η PointView θα κατασκευάζει η ίδια τους δορυφόρους που θα συνδέει το σύστημα λέιζερ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του πρώτου εξ αυτών, στον οποίο έδωσε το όνομα Athena.
Τα στελέχη του Facebook έχουν εκφράσει εδώ και πολύν καιρό το ενδιαφέρον τους για τη χρήση νέων συστημάτων επικοινωνίας στο Διάστημα, είτε αυτές είναι οπτικής τεχνολογίας είτε λέιζερ. Η επιλογή από τον γίγαντα των social media για την ανάπτυξη τεχνολογιών λέιζερ μοιάζει πολύ λογική από τη στιγμή που τα λέιζερ μπορούν να μεταφέρουν πιο γρήγορα, πιο αποδοτικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια μεγάλο όγκο δεδομένων από ό,τι τα ραδιοσήματα. Το μόνο εμπόδιο στην τεχνολογία επικοινωνίας με λέιζερ είναι οι νεφώσεις, αλλά προφανώς τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα υπερνικούν αυτό το μειονέκτημα.
Η κατασκευή των εγκαταστάσεων ξεκίνησε χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις και γενικότερα οποιαδήποτε δημοσιότητα. Ακόμη και το Ινστιτούτο του Ορους Γουίλσον, που διαχειρίζεται και ελέγχει όλη την περιοχή του όρους όπου λειτουργούν ή κατασκευάζονται αστεροσκοπεία και άλλες σχετικές εγκαταστάσεις, όταν δημοσιοποιήθηκε η προσπάθεια της PointView αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες αναφέροντας μόνο ότι η κατασκευή των εγκαταστάσεων της εταιρείας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η μελέτη από ειδικούς διαφόρων εγγράφων που έχουν διαρρεύσει στο πρόσφατο παρελθόν από ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται στα εργαστήρια του Facebook ή σε εταιρείες που έχουν σχέση με το Facebook δείχνει ότι γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης όχι μόνο ενός διαστημικού συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ, αλλά και ενός ανάλογου συστήματος οπτικής τεχνολογίας.
Ο προφανής λόγος για την ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών επικοινωνίας από το Facebook είναι για να στείλει σε τροχιά έναν στόλο δορυφόρων που θα συνδέουν με το Internet κατοίκους του πλανήτη που ζουν σε περιοχές που για διαφόρους λόγους δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
O ιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζάκερμπεργκ είχε εκδηλώσει την επιθυμία να συνδέσει στο Internet και μάλιστα δωρεάν τις περιοχές της Γης που δεν έχουν προς το παρόν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το Facebook έχει επενδύσει μάλιστα στην κατασκευή κάποιων drones που θα κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά η ιδέα μάλλον εγκαταλείφθηκε αφού οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά αυτή πιο καλά και πιο αξιόπιστα.
Οσον αφορά τις επιδιώξεις του Facebook, υπάρχουν κάποιοι που επισημαίνουν ότι ο χάρτης των ραδιοσυχνοτήτων είναι οργανωμένος, και δικαιώματα σε αυτές τις συχνότητες κατέχουν και δημόσιοι φορείς αλλά και ο ιδιωτικός τομέας.
Αντίθετα, η επικοινωνία μέσω της χρήσης λέιζερ είναι προς το παρόν αχαρτογράφητος κόσμος και δεν υπάρχει κάποια δημόσια Αρχή που να τον ελέγχει. Οι δυνατότητες που έχει η τεχνολογία λέιζερ σε συνδυασμό με τις όχι και τόσο νόμιμες ή ηθικές πρακτικές που έχει αποκαλυφθεί ότι ακολουθεί το Facebook κάνει αρκετούς να υποπτεύονται ότι η εταιρεία εκτός από την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet θα εξετάζει και κάποιες άλλες όχι και τόσο… αθώες εφαρμογές της τεχνολογίας που θα έχει στη διάθεσή της.