Τζεφ Μπέζος και Ελον Μασκ θέλουν να κυριαρχήσουν επιχειρηματικά, εκτός από τη Γη, και στο Διάστημα | CreativeProtagon
Θέματα

Διαστημικά ταξί ο Μπέζος, διαστημικές «νταλίκες» ο Μασκ

Οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν ανταγωνίζονται μόνο για την πρωτοκαθεδρία στη Γουόλ Στριτ και στις λίστες του Forbes, αλλά και για την απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος στις εμπορικές δραστηριότητες στο Διάστημα
Protagon Team

Πρόσφατα το αφεντικό της Tesla, ο Ελον Μασκ, ανέβηκε στην πρώτη θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, αφήνοντας στη δεύτερη τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Αν και στη Γη οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες δεν συναντώνται, αποφάσισαν να κονταροχτυπηθούν μακριά από τον πλανήτη μας.

Οι διαστημικές εταιρείες του Τζεφ Μπέζος και του Ελον Μασκ συναγωνίζονται πλέον ευθέως τις μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες με την πολυεπίπεδη δραστηριότητά τους. Η Blue Origin (του Τζεφ Μπέζος) ανακοίνωσε την πετυχημένη εκτόξευση ενός σκάφους το οποίο θα χρησιμοποιείται για να κάνουν οι φίλοι του Διαστήματος μια σύντομη βόλτα έξω από τον πλανήτη. Ταυτόχρονα η Space X (του Ελον Μασκ) ανακοίνωσε την πετυχημένη εκτόξευση ενός πυραύλου ο οποίος μετέφερε το μεγαλύτερο φορτίο που έχει εκτοξευθεί μέχρι σήμερα στο Διάστημα.

H Blue Origin έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από την εκτόξευση του πυραύλου που μετέφερε έξω από τη Γη το σκάφος που προορίζεται για διαστημικό ταξί / Blue Origin

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, ένας επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος μετέφερε στο Διάστημα 143 δορυφόρους, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 104 δορυφόροι που είχαν εκτοξευθεί με ινδικό πύραυλο το 2017. Από τους 143 δορυφόρους, οι 133 ήταν εμπορικοί και κρατικοί, ανάμεσά τους και ορισμένοι της NASA. Οι άλλοι δέκα δορυφόροι ήταν τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι της Space Χ οι οποίοι θα προστεθούν στον στόλο Starlink της εταιρείας που αριθμεί ήδη περισσότερους από 800 δορυφόρους. Παρόμοιο στόλο τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων δημιουργεί και η Amazon.

Το ταξί

Στον αναπτυσσόμενο κλάδο του διαστημικού τουρισμού θέλει να εισέλθει η Blue Origin. Από το κοσμοδρόμιο της εταιρείας στο δυτικό Τέξας εκτοξεύτηκε με επιτυχία ένας πύραυλος που μετέφερε ένα καινούργιο σκάφος, μια «αναβαθμισμένη κάψουλα», όπως την αναφέρει η εταιρεία. Το σκάφος είναι σχεδιασμένο ώστε να πραγματοποιεί υποτροχιακές πτήσεις, μεταφέροντας έξι επιβάτες στα σύνορα της Γης με το Διάστημα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, το σκάφος αποσυνδέθηκε από τον πύραυλο και πέταξε με επιτυχία σε απόσταση 107 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Στο σκάφος είχε τοποθετηθεί και μια κούκλα σε ρόλο επιβάτη, για να διαπιστωθεί αν θα υποστεί κάποια ζημιά. Να σημειωθεί ότι στον τομέα του διαστημικού τουρισμού, σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η Virgin Galactic, ο διαστημικός βραχίονας της Virgin του Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 που μετέφερε 143 δορυφόρους. Credit: SpaceX
H κόντρα

Η Blue Origin και η Space X ανάμεσα στα άλλα κατασκευάζουν τα δικά τους σκάφη μεταφοράς προσωπικού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και για άλλες διαστημικές επανδρωμένες αποστολές. Διεκδικούν επίσης τα τελευταία χρόνια τη σύναψη συμφωνιών με τον Λευκό Οίκο, αλλά και τη NASA, για παροχή διαφόρων ειδών διαστημικών υπηρεσιών. Αναπτύσσουν τις δικές τους τεχνολογίες, πυραύλους και σκάφη, αλλά έχουν προς το παρόν διαφορετική στρατηγική. Ο Ελον Μασκ οραματίζεται μεγάλες ανθρώπινες αποικίες στον Άρη και η εταιρεία του σχεδιάζει επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο Μπέζος θεωρεί πιο εφικτό στόχο τη μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη και η δική τους εταιρεία κάνει σχέδια για επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο.