Αντόνιο Παντσέρι (αριστερά) και Φραντσέσκο Τζόρτζι, εκ των πρωταγωνιστών του Qatargate, βρίσκονται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων του Politico | Creative Protagon
Θέματα

Διαρροές του Politico για το Qatargate – η κατάθεση Kαϊλή

Στο επίκεντρο ένα λογιστικό φύλλο με οκτώ καρτέλες ενεργειών άσκησης επιρροής στον φορητό υπολογιστή του Φραντσέσκο Τζιόρτζι που κατασχέθηκε στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες: Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία θεωρείται ότι έδωσαν 4 εκατ. ευρώ. Αθώα δήλωσε από την αρχή μετά τη σύλληψή της η ελληνίδα ευρωβουλευτής -τι λέει ο δικηγόρος της
Protagon Team

Στοιχεία από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δωροδοκίες και περισσότερες από 300 φερόμενες απόπειρες χειραγώγησης της δημοκρατίας της ΕΕ περιλαμβάνει ρεπορτάζ του Politico που επικαλείται εκατοντάδες έγγραφα που διέρρευσαν για την υπόθεση Qatargate. Παρότι το δημοσίευμα αναφέρεται στη σύλληψη της ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή πέρυσι τον Δεκέμβριο, στις διαρροές που περιλαμβάνει, εκείνη δεν αναφέρεται. Σε έτερο δημοσίευμα το Politico παρουσιάζει στοιχεία από την κατάθεσή της (δείτε παρακάτω).

O ιστότοπος σημειώνει ότι τεράστιος αριθμός εγγράφων που διέρρευσαν από την αστυνομική έρευνα για τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έχει πλήξει την ΕΕ εδώ και δεκαετίες αποκαλύπτει την πλήρη έκταση του σκανδάλου:

♦ Τα στοιχεία που εκτείνονται σε βάθος τεσσάρων ετών δείχνουν ότι οι βασικοί ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Παντσέρι και του βοηθού του Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατέγραφαν σχολαστικά τις υπό εξέταση προσπάθειες χειραγώγησης του Ευρωκοινοβουλίου.

♦ Πρόσωπα από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία θεωρείται ότι δαπάνησαν περίπου 4 εκατ. ευρώ για την άσκηση επιρροής σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που περιέχονται στους φακέλους τους οποίους επικαλείται το Politico.

♦ Οι ενέργειες που καταγράφονται στα έγγραφα περιλαμβάνουν την προληπτική εξουδετέρωση έξι κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων που θα καταδίκαζαν το Κατάρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας για μετακινήσεις χωρίς βίζα μεταξύ της Ντόχα και της ΕΕ.

♦ Κάποιες ενέργειες, αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν λιγότερο σημαντικές: Για παράδειγμα, ο Τζόρτζι σημείωσε κάπου ότι κάθε αντίτυπο ενός δυσφημιστικού βιβλίου για το Κατάρ που μπορούσε να βρεθεί εντός του Κοινοβουλίου είχε «καταστραφεί» επιμελώς.

Μεταξύ των αρχείων που αναφέρει ότι εξέτασε το Politico, περιλαμβάνεται «ένα λογιστικό φύλλο με οκτώ καρτέλες στον φορητό υπολογιστή του Τζόρτζι που κατασχέθηκε στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες, στο οποίο απαριθμούνται εκατοντάδες δραστηριότητες για την άσκηση επιρροής τις οποίες φέρεται να πραγματοποίησε το δίκτυο μεταξύ 2018 και 2022».

«Το λογιστικό φύλλο καταγράφει περισσότερες από 300 ενέργειες για τις οποίες οι ύποπτοι έλαβαν γενναίες αμοιβές. Φέρονται να πετύχαιναν τους σκοπούς τους χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο συνεργατών που εργάζονταν εντός του Κοινοβουλίου, τους οποίους αποκαλούσαν “στρατιώτες” τους, σύμφωνα με τους φακέλους» συνεχίζει ο ιστότοπος.

Από την πλευρά του Τζόρτζι, άτομο με γνώση της νομικής του υπεράσπισης είπε στο Pοlitico ότι το λογιστικό φύλλο είναι «μη αξιόπιστο» ως απόδειξη των δραστηριοτήτων επιρροής. Αντιθέτως, ανέφερε το ίδιο άτομο, ο κατάλογος σχεδιάστηκε για να «ενισχύσει» την εικόνα του Παντσέρι στους πελάτες του.

Ολες οι αναφορές στην Εύα Καϊλή 

Για την ελληνίδα Ευρωβουλευτή και πρώην σύντροφο του Τζόρτζι Εύα Καϊλή, η οποία συνελήφθη πριν από ένα χρόνο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους οι αναφορές στο δημοσίευμα του Politico έχουν ως εξής:

-Στo κεντρικό δημοσίευμα της έρευνας του ιστοτόπου σημειώνεται ότι η Καϊλή αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα. «Η έρευνα δείχνει ότι η κυρία Καϊλή δεν έχει μιλήσει ποτέ υπέρ του Μαρόκου ή της Μαυριτανίας», δήλωσε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το Politico. «Σύμφωνα με τα έγγραφα της έρευνας, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κυρία Καϊλη συμμετείχε στο δίκτυο ή ότι έλαβε χρήματα».

Σε έτερο δημοσίευμα (εδώ) το Politico παρουσιάζει στοιχεία από την κατάθεσή της, περιγράφοντας τα εξής:

Στην πρώτη της συνομιλία με τους ερευνητές της υπόθεσης, στις 10 Δεκεμβρίου 2022, η Καϊλή δήλωσε ότι έμεινε άναυδη από τις κατηγορίες. «Είμαι σε ένα σημείο όπου δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε καν τον σύντροφό μου», είπε. Πίστευε, συνεχίζει το Politico, ότι ο Τζόρτζι ήταν «ιδεαλιστής, πολύ ευγενικός».

Περιέγραψε την ημέρα της σύλληψής τους ως ημέρα απόλυτου πανικού. Οταν έμαθε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό της είχε κατασχεθεί, νόμιζε ότι είχε «πάθει τροχαίο ατύχημα». Στη συνέχεια, εντόπισε ένα άρθρο σε βελγική εφημερίδα με το όνομα του Παντσέρι μαζί με την αναφορά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, το οποίο της θύμισε ότι ο πρώην ευρωβουλευτής είχε αφήσει μια βαλίτσα και κάποια χρήματα στο σπίτι της.

Είπε ότι φαντάστηκε πως η προέλευση των χρημάτων μπορεί να μην ήταν «καλή» και ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το διαμέρισμά της μέσα στη βαλίτσα, μαζί με ένα τηλέφωνο και ένα φορητό υπολογιστή που βρήκε στο γραφείο του Τζόρτζι. «Πριν από αυτό, δεν είχα ποτέ αναλογιστεί την προέλευση αυτών των χρημάτων», είπε στους ανακριτές, σύμφωνα πάντα με το Politico.

Η ιστότοπος προσθέτει πως η Καϊλή αρνήθηκε ότι ήταν μέλος οποιουδήποτε δικτύου. Οποιεσδήποτε αποφάσεις της που θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για το Κατάρ, υποστήριξε, ήταν επίσημες εργασίες εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που επιθυμούσαν να οικοδομήσουν μια σχέση με μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Ολοι μου ζήτησαν να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε η Εύα Καϊλή στην κατάθεσή της.

Το Politicο προσθέτει: «Σε μια δεύτερη συνέντευξη, εννέα ημέρες αργότερα, η αστυνομία επικεντρώθηκε στις τσάντες και τα μετρητά- η απομαγνητοφώνηση περιλαμβάνει κάποια σχέδια τσαντών και βαλιτσών. Η Καϊλή είπε ότι γέμισε εν μέρει τη βαλίτσα του Παντσέρι με χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζόρτζι. Ηξερε ποια χρήματα ήταν του Παντσέρι επειδή τα κρατούσε δεμένα, ενώ ο Τζόρτζι κρατούσε τα μετρητά του ελεύθερα (χωρίς να τα δένει). Περιέγραψε μια άλλη τσάντα στο χρηματοκιβώτιο -τη δική της- που περιείχε περίπου 30.000 έως 40.000 ευρώ. Την κρατούσε έτοιμη για προληπτικούς λόγους, όπως είπε».

Ο ιστότοπος σημειώνει, τέλος, ότι οι δικηγόροι της Καϊλή έχουν προβεί σε νομική αμφισβήτηση κατά της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι οι βελγικές αρχές χειρίστηκαν λανθασμένα τη διαδικασία συλλογής αποδεικτικών στοιχείων – προκαλώντας έτσι εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.