Οι θέσεις των πλανητών στις 23 Απριλίου 1384 τη στιγμή που γεννήθηκε ο πρίγκηπας Ισκαντάρ της μογγολικής δυναστείας των Τιμουρίντ | Wikimedia Commons
Θέματα

Δεν είσαι το ζώδιο που νομίζεις και φταίει η NASA

Παρά τις διαμαρτυρίες των πιστών της Αστρολογίας, η NASA επιμένει στην ύπαρξη του Οφιούχου, αλλάζοντας ημερολογιακά τα ζώδια, πράγμα που προκαλεί αναστάτωση σε όσους νιώθουν ασφάλεια και σταθερότητα διαβάζοντας το ωροσκόπιό τους
Protagon Team

Πιστεύεις δεν πιστεύεις στα άστρα, την τρίτη φορά που αδειάζεις τον καφέ σου πάνω στο πληκτρολόγιο μέσα σε μια μέρα δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτείς ότι φταίει ο ανάδρομος Ερμής. Μπορεί να απόρησες όταν διάβασες τι προβλέπει το Σύμπαν για το ζώδιό σου παρατηρώντας ότι ο Καρκίνος δεν διαφέρει και τόσο πολύ από τους Ιχθείς, τους Δίδυμους ή τον Τοξότη, αλλά όπως και να το κάνουμε η αστρολογία είναι το φετίχ και το «νάνι» πολλών, κομμάτι της δυτικής κουλτούρας των περιοδικών και μια ματιά θα τη ρίξει κανείς στις αστρολογικές προβλέψεις όσο και αν η λογική τον αποτρέπει να το κάνει. Γιατί, μερικές φορές, όταν ο κόσμος δεν έχει νόημα, η επιστροφή σε κάτι οικείο μοιάζει απλά με δεκανίκι.

Η έκθεση επιστημόνων της NASA όμως, που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου, επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Οφιούχου, του 13ου ζψδίου για όσους γεννήθηκαν μεταξύ 29ης Νοεμβρίου και 17ης Δεκεμβρίου. Και μόνο σαν βασιλικός πύθωνας αρκεί για να προκαλέσει μια κάποια ανησυχία αλλά για σκεφτείτε: αυτή η αναστάτωση σημαίνει ακόμη ότι εκατομμύρια άλλοι πιστοί της Αστρολογίας θα δουν το ζώδιό τους να αλλάζει και να μετατίθεται ημερολογιακά. Οπότε, για παράδειγμα, μπορεί να μην είσαι πλέον Καρκίνος, αλλά Δίδυμος, πράγμα άβολο όταν σκέφτεσαι ότι τόσα χρόνια πορευόσουν αλλιώς…

Αστρολογικός χάρτης του 1600 (Wikimedia Commons)

Τα ωροσκόπια έχουν υποστεί κατά κάποιον τρόπο μια αναγέννηση χιλιετίας. Αν και η πρακτική υπήρχε σε διάφορες μορφές εδώ και χιλιάδες χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει πολύ της μόδας, μεταμορφωμένη σε μια αστρολογία συμβατή με τη λαϊκή κουλτούρα. Μελέτες δείχνουν, γράφει ο Independent, ότι το 58% των νέων 18 έως 24 ετών, και ένα πιο «συγκρατημένο» ποσοστό της τάξεως του 20% των νέων 18 έως 34 ετών, πιστεύουν στα ζώδια. Ακόμα, όμως, κι αν λάβει κανείς υπόψη του τη χαμηλότερη εκτίμηση, η βιομηχανία των αστρολογικών υπηρεσιών αυξήθηκε για παραδειγμα στην Βρετανία κατά 2% μεταξύ των ετών 2011 και 2016 και η εταιρεία έρευνας αγοράς IBIS World λέει ότι αξίζει 2 δισ. δολάρια κάθε χρόνο.

Αναμφίβολα ο καπιταλισμός βοήθησε αυτή την εξέλιξη: η ASOS έχει μια ολόκληρη σειρά μπικίνι με θέμα την αστρολογία, η λέσχη Soho House φιλοξενεί βραδιές «Astrology for self-care nights», οι λογαριασμοί και τα hashtags των ζωδίων στο Instagram είναι εξαιρετικά δημοφιλή και συγκεντρώνουν χιλιάδες οπαδούς (το @notallgeminis για παράδειγμα έχει 584.000 οπαδούς) ενώ και το Twitter σαρώθηκε από μια υπόθεση αναφερόμενη στον ιδιοκτήτη κάποιου σπιτιού που απέρριψε έναν συγκάτοικο γιατί ήταν Αιγόκερως…

Η έκδοση του κινήματος New Age, που έχει λιγότερη σχέση με τη μαγεία και περισσότερη με τα μπλουζάκια Urban Outfitters με ζωδιακά σύμβολα, τροφοδοτήθηκε όχι μόνο  από την ικανότητα των μεγάλων εμπορικών σημάτων να βγάζουν λεφτά από τα ζώδια, αλλά όπως υποστηρίζουν κάποιοι, και από την παρακμή πιο παραδοσιακών μορφών οργανωμένης θρησκείας.

Βέβαια όσο και αν το «τραβήξει» κανείς, το ωροσκόπιο δεν λειτουργεί ως υποκατάστατο της χαμένης θρησκευτικής πίστης, αλλά σίγουρα για κάποιους το να είναι Τοξότες, Λέοντες ή Σκορπιοί είναι μέρος της ταυτότητάς τους. Με τον ίδιο τρόπο που είναι κάποιος Βρετανός Ιρλανδικής καταγωγής, παιδί της δεκαετίας του 1990 ή γυναίκα από το Έσσεξ, το να είσαι Καρκίνος είναι μέρος του πώς βλέπεις τον εαυτό σου, γράφει η Σόφι Γκάλαχερ στον Independent, πράγμα που βέβαια δεν το σκέφτεσαι καθημερινά. «Είναι, όμως, κάτι που έχει ρίζες στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του εαυτού σου. Και η αλλαγή του, δεν είναι μόνο λάθος αλλά και πολύ άβολη», υποστηρίζει η Γκάλαχερ.

Με αφορμή την όλο και αυξανόμενη ανασφάλεια στον κόσμο, την πρόσφατη οικονομική κρίση και την δεκαετία λιτότητας που ακολούθησε, τη δυσκολία να βρει κανείς δουλειά, τις πολιτικές αναταραχές, τις εκλογές, το Brexit, τον κορονοϊό και την απειλή άλλης μιας οικονομικής ύφεσης, είναι ανακουφιστικό να υπάρχει κάπου και ένα κομμάτι άνεσης και σταθερότητας. Να ξέρεις ποιος είσαι μακροπρόθεσμα και όχι να αντιμετωπίζεις τη μια κρίση μετά την άλλη.

Είτε πιστεύουν στην αστρολογία πάντως είτε όχι, όλοι γνωρίζουν το ζώδιό τους (ναι, κι εσείς…). Και για κάποιους, το να πρέπει να αλλάξουν ζώδιο, (για παράδειγμα, είναι δυνατόν ένας πιστός, προστατευτικός, φροντιστικός, υπερβολικά ευαίσθητος, διαισθητικός, αλλά και ευμετάβλητος και εκδικητικός Καρκίνος να πρέπει τώρα να γίνει αναξιόπιστος και παρορμητικός Δίδυμος;) ίσως είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το 2020 μέχρι στιγμής.

Εχοντας στερηθεί τη χαρά να βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και την ελευθερία να φεύγουμε από τα σπίτια μας όποτε θέλουμε, η νέα δεκαετία θέλει τώρα να μας αφαιρέσει και την αίσθηση του εαυτού μας, γράφει η Γκάλαχερ. Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, και ανεξάρτητα από το τι λένε οι επιστήμονες, δηλώνει ότι σκοπεύει να κρατήσει για τον εαυτό της το ζώδιο του Καρκίνου… Εσείς τι θα κάνετε;