Τα deepfake βίντεο και ήχου γίνονται πλέον κατά παραγγελία υποψηφίων παντού στον πλανήτη | Shutterstock/Tapati Rinchumrus
Θέματα

Deepfakes: Η Νο 1 απειλή των δημοκρατικών εκλογών

Καθώς περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού κατευθύνεται προς τις κάλπες το 2024, ο ήχος, οι εικόνες και τα βίντεο Τεχνητής Νοημοσύνης σπέρνουν σύγχυση και θολώνουν το πολιτικό τοπίο
Protagon Team

Οι εκλογές στην Ινδία, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές Ιουνίου, προσφέρουν μια προεπισκόπηση του τρόπου με τον οποίο η έκρηξη εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης μεταμορφώνει τη δημοκρατική διαδικασία, καθιστώντας εύκολη την απρόσκοπτη ανάπτυξη ψεύτικων μέσων γύρω από τις καμπάνιες.

Ειδικοί σε deepfake βίντεο και εικόνες δέχονται αμέτρητες παραγγελίες για ψεύτικες απεικονίσεις και ομιλίες πολιτικών αντιπάλων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post. Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περισσότερες από 50 χώρες που φιλοξενούν εκλογές το 2024, σηματοδοτώντας μια κομβική χρονιά για τις δημοκρατίες του πλανήτη.

Αν και παραμένει άγνωστο πόσα πλαστά δημιουργήματα ΤΝ έχουν γίνει κατά παραγγελία πολιτικών, οι ειδικοί αναλυτές σημειώνουν μια παγκόσμια αύξηση των εκλογικών deepfakes. Με την αλματώδη πρόοδο της συγκεκριμένης τεχνολογίας, μάλιστα, τα πλαστά βίντεο και οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στο διαδίκτυο γίνονται τεχνικώς ολοένα και πιο άρτια.

Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές από τις Βρυξέλλες μέχρι την Ουάσινγκτον αγωνίζονται για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα περιορίζει τον ήχο, τις εικόνες και τα βίντεο ΤΝ στις προεκλογικές καμπάνιες, ένα ρυθμιστικό κενό κυριαρχεί στα εκλογικά τοπία. Ο νόμος-ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ΤΝ θα τεθεί σε ισχύ μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η δικομματική νομοθεσία που θα απαγόρευε την ψευδή απεικόνιση ομοσπονδιακών υποψηφίων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία είναι απίθανο να γίνει νόμος του κράτους πριν από τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Κάποιες Πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους που τιμωρούν όσους δημιουργούν παραπλανητικά βίντεο για πολιτικούς, συμβάλλοντας σε ένα συνονθύλευμα πολιτικής παραπλάνησης σε ολόκληρη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν περιορισμένες προστατευτικές δικλείδες για την αποτροπή πολιτικών και υποστηρικτών τους από τη χρήση ΤΝ για την εξαπάτηση των ψηφοφόρων – και οι αρχές επιβολής του νόμου αδυνατούν να ακολουθήσουν τους δημιουργούς των deepfakes, που εξαπλώνονται αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εκδημοκρατισμός της ΤΝ εναπόκειται πλέον, όχι στις ρυθμιστικές αρχές, αλλά στους ίδιους τους δημιουργούς του πλαστού περιεχομένου και στην ηθική τους, ώστε να αρνηθούν παραγγελίες πολιτικών πελατών τους για να αποτραπεί το εκλογικό χάος που προκαλούν τα εργαλεία της ΤΝ.

Για χρόνια, ομάδες με κρατική υποστήριξη πλημμύριζαν το Facebook, το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με παραπληροφόρηση, στα πρότυπα που έθεσε η Ρωσία το 2016, όταν επιχείρησε –και κατάφερε– να σπείρει διχόνοια και να επηρεάσει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και του Brexit. Τώρα η ΤΝ επιτρέπει σε μικρότερου βεληνεκούς παίκτες να εμπλακούν στο γαϊτανάκι των fake news, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την καταπολέμησή τους.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει τους εκλογικούς αξιωματούχους ότι η γενετική ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των εκστρατειών ξένης επιρροής που στοχεύουν τις προεδρικές και πολιτειακές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Τα εργαλεία της έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν σε «κακόβουλους παράγοντες» να υποδυθούν εκλογικούς αξιωματούχους και να απειλήσουν την ακεραιότητα της διαδικασίας, αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα του υπουργείου.

Οι προειδοποιήσεις αυτές γίνονται πραγματικότητα παντού στον κόσμο. Κρατικά υποστηριζόμενοι φορείς χρησιμοποίησαν εργαλεία ΤΝ για να παρέμβουν στις φετινές εκλογές της Ταϊβάν. Την ημέρα της ψηφοφορίας μια ομάδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος δημοσίευσε πλαστό ηχητικό απόσπασμα από λόγο εξέχοντος πολιτικού της νησιωτικής χώρας που είχε αποσυρθεί από τις εκλογές, στο οποίο «υποστήριζε» άλλον υποψήφιο, σύμφωνα με έρευνα της Microsoft.

Η Ταϊβάν εξέλεξε τελικά τον Λάι Τσινγκ-τε, έναν υποψήφιο στον οποίο αντιτασσόταν η ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος – σηματοδοτώντας έτσι τα όρια της εκστρατείας επιρροής των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Πεκίνο. Η Microsoft, όμως, αναμένει ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές στις φετινές εκλογές στη Ινδία, στη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το χαμηλό κόστος και η ευρεία διαθεσιμότητα των σύγχρονων εργαλείων ΤΝ έχουν καταστήσει δυνατή την εμπλοκή σε απάτες ακόμα και ατόμων χωρίς κρατική υποστήριξη, με αντίστοιχα καταστροφικά αποτελέσματα. Στη Μολδαβία, deepfake βίντεο παρουσίαζαν τη φιλοδυτική πρόεδρο της χώρας Μάγια Σαντού να παραιτείται και να προτρέπει τον κόσμο να υποστηρίξει ένα κόμμα που τίθεται υπέρ του Πούτιν, κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών.

Στη Νότια Αφρική, μια ψηφιακά τροποποιημένη εκδοχή του ράπερ Eminem υποστήριζε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές της χώρας στα τέλη Μαΐου. Τον περασμένο Ιανουάριο, ένας Δημοκρατικός πολιτικός χρησιμοποίησε παραποιημένη εκδοχή της φωνής του προέδρου Μπάιντεν για να παροτρύνει τους ψηφοφόρους των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χάμσαϊρ να μην προσέλθουν στις κάλπες. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι το έκανε για να αναδείξει τους κινδύνους της τεχνολογίας.

Η άνοδος των deepfakes της ΤΝ θα μπορούσε να αλλάξει ακόμα και τα δημογραφικά στοιχεία των υποψηφίων για ένα αξίωμα, καθώς κακόβουλοι παίκτες χρησιμοποιούν δυσανάλογα συνθετικό περιεχόμενο για να στοχεύσουν γυναίκες. Δολοφονώντας τον χαρακτήρα τους, φέρνουν εμπόδια σε υποψήφιες που δεν έχουν το ψυχικό σθένος να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία.

Περίπου 10 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νόμους που τιμωρούν όσους χρησιμοποιούν την ΤΝ για να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους – ανάμεσά τους το Ουισκόνσιν, που επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες, και το Μίσιγκαν, που τιμωρεί τους δημιουργούς deepfake στην περίοδο μέχρι και τρεις μήνες πριν την εκλογική βραδιά.

Ελλείψει κανονισμών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζητούν εθελοντικές συμφωνίες ανάμεσα σε πολιτικούς και εταιρείες τεχνολογίας για να ελέγξουν τη διάδοση του εκλογικού περιεχομένου που δημιουργείται από την ΤΝ. Οι συμφωνίες, όμως, είναι μη δεσμευτικές και η καταπάτησή τους δεν επιφέρει κυρώσεις.