Ακόμη και μελέτες που είχαν περάσει τα ειδικά στάδια της αξιολόγησης (peer review), αποδείχθηκαν ότι ήταν «κατασκευασμένες» | CreativeProtagon
Θέματα

Covid-19: Γιατί αποσύρθηκαν μεγάλες μελέτες για τα φάρμακα της υπέρτασης και τη χλωροκίνη

Αποσύρθηκε η έρευνα του The Lancet που προκάλεσε την αλλαγή πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης για τον κορονοϊο, αλλά και η μελέτη που δημοσιεύτηκε στη New England Journal of Medicine για τα φάρμακα της υπέρτασης
Γιάννης Δεβετζόγλου

Δύο επιστημονικά περιοδικά εξαιρετικά υψηλού κύρους, απέσυραν μελέτες που αφορούν τον κορονοϊό, καθώς μετά από έρευνα του Guardian, αποκαλύφθηκαν αρκετές παρατυπίες. Και οι δύο μελέτες, «έφτασαν» στα περιοδικά από μία αμερικανική εταιρεία που ονομάζεται Surgisphere.

Η πρώτη από τις δύο έρευνες δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet (εδώ) και τα αποτελέσματά της κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η υδροξυχλωροκίνη (ή χλωροκίνη) αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με κορονοϊό, γράφει το Politico.

Μάλιστα, η μελέτη αυτή ήταν η αφορμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να αναστείλει τη διεξαγωγή της μεγάλης πολυεθνικής μελέτης Solidarity για την υδροξυχλωροκίνη (εδώ).

Η δεύτερη, που δημοσιεύτηκε 1η Μαΐου στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine (εδώ) και επίσης αποσύρθηκε (εδώ), διερευνούσε τη χορήγηση φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση (υπέρταση, τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης) σε ασθενείς με κορονοϊό (εδώ).

Η μελέτη, που έγινε σε περίπου 9.000 άτομα από 169 νοσοκομεία σε 11 χώρες, υποστήριζε ότι όσοι λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω του κορονοϊού.

Τα αποτελέσματά της, αφού θεωρούνταν απολύτως έγκυρα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, είχαν ανακοινωθεί και από τον Σωτήρη Τσιόδρα σε μία από τις πρόσφατες τηλε-μεταδιδόμενες ενημερώσεις των 6 μ.μ. (εδώ).

Η έρευνα του Guardian

Στην έρευνα που έκανε η βρετανική εφημερίδα, διαπίστωσε σημαντικές παρατυπίες και στις δύο περιπτώσεις (εδώ), που οδήγησαν τους δημοσιογράφους στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα και όχι μόνο…

Ξεκινά και πάλι η μελέτη Solidarity

Μετά από την απόσυρση της μελέτης του The Lancet, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών της υδροξυχλωροκίνης, όπως δημοσιεύει την Παρασκευή η επιθεώρηση Pharmaceutical.

Την Τετάρτη, έτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και τον Καναδά και δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο είναι αναποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19. Αυτό που απασχολεί όμως περισσότερο είναι η αποτελεσματικότητά του στα συμπτώματα των ασθενών.

Μετά την επανέναρξη της Solidarity από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναμένονται νέα αποτελέσματα.

«Οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές είναι αναγκαίες για να υπάρξουν αξιόπιστα δεδομένα. Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σύντομα», σχολίασε ο Στίβεν Εβανς από τη Σχολή Δημόσιας Υγιεινής και Τροπική Ιατρικής του Λονδίνου.

Στην αντίθετη περίπτωση, με την επιβράδυνση της επιδημίας που καθιστά δυσκολότερη την ανεύρεση νέων ασθενών, η «λυσσώδης» συζήτηση ανάμεσα σε υπερασπιστές και πολέμιους της υδροξυχλωροκίνης θα συνεχισθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αυτή γύρω από την έρευνα του The Lancet αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο είναι επιβλαβές για την επιστημονική κοινότητα», όπως έγραψε στο Twitter ο καθηγητής Ζιλμπέρ Ντερά από το νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι.