Θέματα

Common Secret, το πιο γευστικό μυστικό της Κηφισιάς

Το Common Secret στην Κηφισιά δεν είναι ένα all day εστιατόριο που αλλάζει απλά μενού και διακόσμηση ανάλογα με τις εποχές. Εδώ και 15 χρόνια η Μαριλένα Κοριζή πρωτοπορεί εφαρμόζοντας συνεχώς φρέσκες ιδέες
Κική Τριανταφύλλη

Επιστρέφοντας στο σπίτι μου χθες το βράδυ από την Κηφισιά είχα για  πολλή ώρα μετά μια αίσθηση ευδαιμονίας σα να βρισκόμουν μέσα σε μια γυάλινη σφαίρα, ξέρετε, σαν μέσα σε ένα από αυτά τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που σε μεταφέρουν σε κόσμους  μαγικούς και ονειρεμένους όπου τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί. Στην προκειμένη περίπτωση η παραμυθένια γυάλινη  σφαίρα είναι το Common Secret  της Μαριλένας  Κοριζή που έχει στήσει από νωρίς ένα περιβάλλον πασχαλινό με αβγουλάκια και λαγούς παραταγμένους διακριτικά εδώ κι εκεί κι ένα ωραίο μεγάλο μαγιάτικο στεφάνι κρεμασμένο ψηλά στον γυάλινο τοίχο που δοξάζει την άνοιξη.

H Μαριλένα Κοριζή  ετοιμάζει το τραπέζι, πίσω από τις πασχαλινές της δημιουργίες

Το Common Secret είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του, ένα κοινό μυστικό που εδώ και δεκαπέντε χρόνια κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα από την Κηφισιά μέχρι το Ψυχικό και ακόμα πιο πέρα μέχρι τη Γλυφάδα από όπου έρχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας για να απολαύσουν τη γλυκιά  θαλπωρή και μια αίσθηση οικογενειακής ασφάλειας που προσφέρει απλόχερα στην πελατεία της η πάντα ανήσυχη ιδιοκτήτριά του.

Γιατί ανήσυχη; Διότι αυτή η κυρία δεν επαναπαύεται ούτε αλλάζει απλά το μενού και τη διακόσμηση του μαγαζιού της ανάλογα με τις εποχές. Παρακολουθεί συνεχώς τις διεθνείς τάσεις φέρνοντας πρώτη νέα πράγματα όπως το concept του popup. Φέτος το χειμώνα για παράδειγμα φιλοξένησε την κουζίνα του gastroblogger Δημήτρη Παπαζυμούρη (Cucina Caruso) που συνδυάστηκε με ένα ενδιαφέρον happening. Η νεαρή Αννα Φασσέα, σομελιέ και επίσης ταλαντούχος σοπράνο πρόσφερε μια ευχάριστη έκπληξη στους συνδαιτημόνες  τραγουδώντας με την κρυστάλλινη φωνή της την άρια της Musetta από την όπερα La Bohème του Πουτσίνι.

Επίσης κάθε Ιούνιο οπότε το εστιατόριο μεταφέρεται στον κήπο η εσωτερική αίθουσα μετατρέπεται σε pop up art gallery για την παρουσίαση των έργων νεαρών ελλήνων δημιουργών. Ετσι πέρσι το καλοκαίρι παρουσιάστηκαν για 20 ημέρες σχεδιαστές μόδας και στη συνέχεια καλλιτέχνες που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί επίσημα στην αγορά ενώ το ίδιο concept θα επαναληφθεί και πάλι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Με λίγα λόγια το Common Secret δεν είναι ένα απλό εστιατόριο αλλά μια κατηγορία από μόνο του που άλλαξε τα δεδομένα της εξόδου στην περιοχή. Γιατί πριν από δύο δεκαετίες, ας το θυμηθούμε παρακαλώ, το τοπίο στη Κηφισιά ήταν σχεδόν βουκολικό άλλο αν εντωμεταξύ έχει εξελιχθεί σε ένα ghetto di lusso που λέει και η μιλανέζα φίλη μου η Ρομπέρτα και σας παρακαλώ μη μου το χαλάσετε κι αυτό. Είχα χρόνια να πάω για φαγητό στην Κηφισιά αλλά τώρα τελευταία όλο και αναζητώ ξανά την ομορφιά των βορείων προαστείων σαν αντίβαρο στη μιζέρια του κέντρου της Αθήνας.

Η ομορφιά και ηρεμία των βορείων προαστείων

Το πρώτο πράγμα που με απασχόλησε περνώντας την πόρτα του ήταν πόσο ακριβό είναι αφενός γιατί από τότε που έμενα στο Στροφύλι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά στην οικονομική επιφάνεια όλων μας και αφετέρου γιατί η ομορφιά και η ποιότητα που εκπέμπει αυτό το μαγαζί-σαν-καλόγουστο-σπίτι-ευκατάστατης-οικογένειας το κάνουν να δείχνει ακριβό ενώ τελικά δεν είναι. Για την ακρίβεια το Common Secret αντιπροσωπεύει αυτό ακριβώς που περιγράφει ο όρος value for money. Φεύγεις ευχαριστημένη-ευχαριστημένος γιατί ξέρεις ότι αυτό που έχεις απολαύσει είναι πολύ περισσότερο από το αντίτιμο που πλήρωσες.

Τα χειροποίητα ζυμαρικά του Common Secret
Το εσωτερικό του μαγαζιού εκπέμπει ποιότητα και ζεστασιά

Λειτουργεί από το πρωί ως το βράδυ και το κοινό του αλλάζει ανάλογα με τις ώρες και τις ανάγκες της ημέρας. Είναι το ωραιότερο μέρος για να οργανώσεις μια μικρή γιορτή, να καλέσεις τους φίλους σου ακόμη και για τσάι, κι αν σου άρεσαν πολύ τα μπισκοτάκια που ήρθαν μαζί με τον καφέ, μπορείς να πάρεις φεύγοντας ένα σακουλάκι με μπισκότα, ένα κέικ καρότου ή ένα βαζάκι μαρμελάδα με παράξενα αρώματα. Το πρωί εδώ θα συναντήσεις ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, νεαρούς και μεγαλύτερους αφοσιωμένους στο φλιτζάνι τους και στην οθόνη του laptop, αργότερα έρχονται εργαζόμενοι για light lunch και για ένα ήρεμο διάλειμμα από τη δουλειά σε ένα κομψό περιβάλλον που βοηθάει να ξεφορτωθεί κανείς την ένταση της ημέρας.

Συνδυάζοντας τον καφέ με τα σπιτικά μπισκότα και τα υπέροχα γλυκά του μαγαζιού
Σακουλάκια με μπισκότα, κέικ καρότου και μαρμελάδες που μπορεί κάποιος να πάρει από το μπαρ

Το βράδυ το μενού αλλάζει. Μπορεί να μην έχεις ακουστά τα κρέατα της φάρμας Μπράλου, τα μεσσηνιακά χόρτα και τα λαχανικά με την υπογραφή Ραδίκι και τα ψάρια με την εγγύηση ενός προμηθευτή όπως ο Μυτιληνιός Στρατής Μπουρνούς (psaradiko.gr) αλλά αρκεί να τα δοκιμάσεις για να αντιληφθείς ότι η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν εδώ είναι κορυφαία. Η εκλεκτή πρώτη ύλη είναι το βασικό από κει και πέρα η μεταχείρισή της στην κουζίνα του Common Secret από τον σεφ Σπύρο Γεωργόπουλο είναι όσο πιο διακριτική γίνεται με τρόπο σπιτικό. Γιατί εδώ δεν διεκδικούν δάφνες περίπλοκης  μαγειρικής και υψηλής γαστρονομίας, ξέρουν όμως καλά τι θα πει comfort  food.

Ο σεφ Σπύρος Γεωργόπουλος ετοιμάζει το ταρτάρ τόνου στην κουζίνα

Τα πιάτα δεν είναι σταθερά αλλάζουν σχεδόν κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα προϊόντα που έχουν να διαθέσουν οι προμηθευτές τους, δεν αφαιρούνται όμως διαχρονικές λιχουδιές που έχει αγαπήσει ο σταθερός πελάτης. Οπότε νιώθεις ανακούφιση όταν βλέπεις ότι υπάρχει πάντα στον κατάλογο η πράσινη σαλάτα με το ζεστό κατσικίσιο τυρί σε κρούστα αμυγδάλου και τη vinaigrette μήλου, μπορεί μάλιστα η γεύση της να σου φανεί τώρα ακόμα καλύτερη από εκείνη την πρώτη φορά που τη δοκίμασες.

Φρέσκα ριγκατόνι με σάλτσα λιμοντσέλο

Χθες το βράδυ εμείς απολαύσαμε φρέσκα ριγκατόνι με σάλτσα λιμοντσέλο και παραδοσιακό τυρί asiago από το Τρεντίνο. Τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα με ιδιαίτερη υφή που οφείλεται στο μπρούτζινο καλούπι και η οποία τα βοηθάει να απορροφούν ακόμα καλύτερα τη σάλτσα. Το μυλοκόπι ψημένο σε πουγκάκι (από λαδόχαρτο) και αρωματισμένο με φρέσκο δυόσμο μας άρεσε πολύ όπως και το ταρτάρ από φιλέτο τόνου που παραγγείλαμε για πρώτο. Ηρθε ακουμπισμένο πάνω σε πουρέ αβοκάντο μέσα σε μια (ρηχή) λιμνούλα από dressing με σάλτσα σόγιας. Είναι ένα από τα καινούργια πιάτα που έφερε μαζί του από το Four Seasons της Ατλάντα όπου έκανε την πρακτική του ο νεαρός Ιάσωνας Παπαπολύζος μετά τις σπουδές του στη CIA (χαμογελάω στη σκέψη ότι θα σας σοκάρω προς στιγμήν αλλά κυρίες και κύριοι, πρόκειται για το περίφημο Culinary Institute of America, εντάξει;).

Ταρτάρ από φιλέτο τόνου πάνω σε πουρέ αβοκάντο

Ο αέρας ανανέωσης που έφερε ο γιος της Μαριλένας Κοριζή πνέει και στο μπαρ που ενισχύεται με τουλάχιστον τρία διαφορετικά spritz -δροσιστικά κοκτέιλ σε μεγάλα μπουλ ποτήρια με μπόλικα παγάκια και έντονα χρώματα από αυτά που σου φτιάχνουν τη διάθεση στο πι και φι- και μερικά ακόμη κλασικά όπως το Negroni και το Cosmopolitan που φτιάχνονται με ελληνικά υλικά. Ο Ιάσωνας (και εμείς) αγαπάει τo απόσταγμα Roots Herbs Spirit και τα πρώτα premium ελληνικά αναψυκτικά Three Cents, άπαντα εκλεκτά και με τη δύναμη της υπογραφής νεαρών ελλήνων δημιουργών.

O Ιάσονας Παπαπολύζος φτιάχνει ένα δροσιστικό Aperol spritz

Από τα γλυκά διαλέξαμε MilleFeuille με κρέμα μασκαρπόνε πάνω σε φρεσκοψημένα φύλλα κρούστας πασπαλισμένα με αμυγδαλόψυχα και φρούτα εποχής, γαλλική τάρτα με ganache σοκολάτας γάλακτος (η βάση γίνεται με τριμμένα μπισκοτάκια -που λέγαμε παραπάνω ότι μπορείς να τα πάρεις και σε σακουλάκι- με βανίλια και ξύσμα λεμονιού), φρέσκους λουκουμάδες με θυμαρίσιο μέλι ή μια προκλητική μους χαλβά με blueberries, ξύσμα κουβερτούρας  και χειροποίητο παστέλι (δικό τους κι αυτό).

Τάρτα με ganache σοκολάτας γάλακτος και βάση από τριμμένα μπισκοτάκια

Τέλος να σας πω ότι η λίστα των κρασιών είναι σχετικά μικρή με δέκα λευκά αντίστοιχα δέκα ερυθρά, δύο ροζέ (σε τιμές που ποικίλουν από 19-34 ευρώ η φιάλη) και δύο κρασιά σε ποτήρι αλλά είναι μια λίστα δυναμική καθώς αλλάζει τακτικά σύμφωνα με τις προτάσεις της κάβας Cellier που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, και εκτός από κλασικές ελληνικές επιλογές περιλαμβάνει επίσης μερικά άγνωστα ξένα κρασιά.

Όλα αυτά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας γιατί το Σαββατοκύριακο έρχονται τα πάνω κάτω.  Για τα νωχελικά μεσημέρια στο τέλος της εβδομάδας  το Common Secret προτείνει ένα πρωτότυπο brunch -το έχει αναλάβει ο νεαρός μάγειρος Αλβέρτος – Τέττος Σιμιλλίδης- που περιλαμβάνει κλασικές  συνταγές του κοσμοπολίτικου υβριδικού γεύματος (breakfast – lunch) πλην όμως οι περισσότερες από αυτές είναι «ελληνοποιημένες». Οπότε ξεκινάς με ένα φυσικό χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ με μέλι, λεμόνι και τζίντζερ, συνεχίζεις με αυθεντικά εγγλέζικα scones με σπιτική μαρμελάδα και ελληνικά Benedict, δηλαδή σπιτικό κουλούρι Θεσσαλονίκης με αυγά ποσέ, κεφτέ από λουκάνικο, μπέικον και σάλτσα hollandaise με γιαούρτι ή greek huevos rancheros guacamole με ξύγαλο, αυγά μάτια, τραγανό μπέικον και salsa fresca με ψητή πιπεριά Φλωρίνης ενώ αν είσαι σε δίαιτα προτιμάς μια ομελέτα με ασπράδια αυγού, καπνιστό σολομό, κινόα και ψητά κολοκυθάκια. Εννοείται ότι υπάρχουν επίσης french toasts και pancakes σε διάφορες εκδοχές.  Ο κατάλογος είναι μεγάλος και πλούσιος με επιλογές για όλα τα γούστα.

Common Secret, Λεωφόρος Κηφισίας 324 (δίπλα στον ΑΒ), τηλ: 210-6233810, η κουζίνα είναι ανοικτή καθημερινά 8.30πμ-11.55μμ