Φωτογραφία της Εφης Φουνκ από το λεύκωμα «Αιθίοψ» | Efi Funk
Θέματα

Παρουσίαση λευκώματος «Αιθίοψ»

Οι εκδόσεις Μετρονόμος και η φωτορεπόρτερ photo coach Μάρω Κουρή μας προσκαλούν στην παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Αιθίοψ» στις 19 Ιανουαρίου στον «Αρδηττό»
Protagon Team

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στις 20:30, στον «Αρδηττό» (Χαρβούρη 2 και Ευγενίου Βουλγάρεως, Μετς) οι εκδόσεις Μετρονόμος και η φωτορεπόρτερ και photo coach Μάρω Κουρή θα παρουσιάσουν το λεύκωμα «Αιθίοψ».

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν ο Φώτης Καγγελάρης, Δρ Ψυχοπαθολογίας Πανεπιστήμιου Παρισιού και καθηγητής ψυχολογίας της εικόνας και η ηθοποιός Σοφία Χιλλ, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα χορέψουν μέλη της ομάδας «Ethiopian group».

Φωτογραφία εξωφύλλου του λευκώματος και της πρόσκλησης: ©Νίκος Μπουζιτσέπης

Το δίγλωσσο, φωτογραφικό λεύκωμα «Αιθίοψ – Ethiopian» της ομάδας του βιωματικού εργαστηρίου της Μάρως Κουρή στις φυλές της κοιλάδας του ποταμού Όμο στην Αιθιοπία, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Στην έκδοση συμμετέχουν οι φωτογράφοι του εργαστηρίου:

Φωτογραφία: Νίκος Μπουτζιτσέπης

Χορηγός έκδοσης: Ελληνο-Αιθιοπικό Επιμελητήριο

Για το λεύκωμα γράφει η Μάρω Κουρή

«Aιθίοψ» (αἴθ + ὄψ ): Η ονομασία του κατοίκου της Αιθιοπίας είναι αρχαία ελληνική λέξη και σημαίνει άνθρωπος με ηλιοκαμένη όψη.

Φωτογραφία: Δημήτρης Καραγεωργίου

Η φωτογραφία έχει μία διάσταση θεϊκή. Το να σταματάς τον χρόνο μοιάζει να θες να μείνεις στο εδώ και στο τώρα, να βρεις τον εαυτό σου. Nα ανθίσεις. Κι αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη ανάγκη του ανθρώπου.

Μέσα από αυτή την ανάγκη συναντηθήκαμε, μία ομάδα ανθρώπων από όλη τη χώρα, για να ταξιδέψουμε στην Αιθιοπία.

Εκεί όπου η απώλεια του καταναλωτισμού, η γείωση, η σύνδεση με τον αέρα που αναπνέουμε, ο σεβασμός στο λιγοστό νερό, η ευγνωμοσύνη στην ύπαρξη είναι ακόμη οι βασικές τους έγνοιες. Στην Αφρική η κάθε στιγμή είναι ζωντανή και έχει χώρο και χρόνο να βιωθεί αυθεντικά, κι αυτό γεννά συναισθήματα λύπης, χαράς, φέρνει γέλιο κι αποδοχή.

Φωτογραφία: Χριστίνα Μαραγκού

To βιωματικό εργαστήριο «Φωτογραφίζοντας με το Κλικ της καρδιάς» είναι η αφορμή για να έρθουμε κοντά στην ευαλωτότητα μας και στα άβολα κομμάτια μας. Μέσα από τη φωτογραφική διεργασία του εργαστηρίου και μέσα από τις προκλήσεις του ταξιδιού κοιτάζουμε τον καθρέφτη μας.

Ευγνωμονώ γι’ αυτό την ομάδα. Οι φωτογραφίες μας είναι μία απόπειρα μεταφοράς της ιστορίας του κάθε ταξιδευτή σαν αρμονικό σύνολο μέσα από τις αντιθέσεις που βιώσαμε σε έναν τόπο πίστης, ταπεινότητας και μεγαλοπρέπειας.

Αναμνηστική φωτογραφία της ομάδας στην Αιθιοπία

Στο Τούρμι μάς καλωσορίζουν οι γυναίκες Χάμερ, με τα μαλλιά πλεγμένα σε δαχτυλίδια με λάσπη και βούτυρο. Στις όχθες του Όμο μάς καλωσορίζει η φυλή Κάρο, ένα μείγμα βοσκών και ψαράδων.

Γυναίκες της φυλής Ντέσενεχ αναδύονται σαν φιγούρες του Τζιακομέτι μέσα από τις χαμηλές καλύβες της ερήμου. Στο Εθνικό Πάρκο Μάγκο οι γυναίκες Μούρσι παραμορφώνουν στα αυτιά και το κάτω χείλος τους βάζοντας χειροποίητα, πήλινα πιάτα.

Μέσα από τα κλικ στην Αφρική, φτερούγισε η ψυχή μας.

Φωτογραφία της Λιάνας Μαλανδρενιώτη

Μέσα στην περιπέτεια ανέβλυσε η εσωτερική χαρά που ήταν κι ο στόχος: στην άγρια, ανόθευτη φύση να βρούμε την αρμονία στη σύνθεση της εικόνας. Φωτογραφίζοντας ανθρώπους συμφιλιωμένους με τη φύση, που εμπνέονται από έναν σπόρο, ένα λουλούδι, ένα φτερό, ένα δέντρο, που βάφουν τα σώματά τους και ντύνονται με τα δώρα της, εκφραζόμαστε λυτρωτικά.

Καθημερινά, φωτογραφίζουμε και τα βράδια, παρέα ασκούμε την τέχνη του edit, με επιλογή & αξιολόγηση των εικόνων μας. Ώστε να ανακαλύψουμε τον δικό μας δρόμο στην φωτογραφία και να τον χαράξουμε την επόμενη μέρα. To εργαστήριο κλείνει με εορταστική προβολή του portfolio με τα «φωτογραφικά μας αποστάγματα» από τις φυλές που χάνονται.

Info

    Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Ασημομύτη

Μάρω Κουρή, Φωτορεπόρτερ – Photo Coach

Επόμενο  Φωτογραφικό εργαστήριο στις φυλές του ποταμού Όμο