Εκπληκτος έμεινε ο συντάκτης της Repubblica που ταξίδεψε δύο εβδομάδες στη Σουηδία. Δεν τον μάγεψε τόσο το σκανδιναβικό τοπίο, όσο η πρόοδος που έχει επιδείξει αυτή η χώρα. Πρόοδος για την οποία έχουν τρέξει κράτος και κοινωνία, ώστε να καταστεί η πατρίδα τους διεθνής πρωτοπορία. Οχι, με όλα αυτά που έγραψαν οι Ιταλοί δεν εννοούν τη βιασύνη της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ (μαζί με τη Φιλανδία) και, επί τη ευκαιρία, να κάνει μερικές παραχωρήσεις στον Ερντογάν, αλλά την «κατάργηση του χρήματος». Τέτοιο Εβερεστ κατέκτησαν οι Σουηδοί!
Εγραψε ο ρεπόρτερ: «Το ξενοδοχείο μου δεν δέχεται μετρητά. Τόσες ημέρες είμαι εδώ και δεν έχω δει να κυκλοφορούν ευρώ, ούτε κορόνες». Ακολούθησε η απαρίθμηση των υπηρεσιών, που βλέπουν ζεστό χρήμα στα χέρια του πελάτη και γυρίζει το μάτι τους ανάποδα: «Οι σιδηρόδρομοι, οι αστικές συγκοινωνίες και τα μουσεία δεν δέχονται πλέον μετρητά». Και όχι μόνο στο κέντρο, στη Στοκχόλνη και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, αλλά «και σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές».
Ακόμη και στις δημόσιες τουαλέτες μένεις με το… πουγκί στο χέρι αν είσαι φραγκάτος στη Σουηδία, αφού οι πόρτες τους ανοίγουν μόνο με πιστωτικές κάρτες ή με εφαρμογές πληρωμής μέσω «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου. Οποιος, λοιπόν, επιθυμεί να ταξιδέψει και αυτός μέχρι εκεί επάνω, πρέπει να μη λησμονήσει τις πιστωτικές κάρτες του στο σπίτι του. Αλλιώς θα… κατουρηθεί επάνω του. Διότι το πορτοφόλι, με την παραδοσιακή σημασία του και με το κλασικό περιεχόμενό του, είναι άχρηστο πια στη Σουηδία.
«Αντιθέτως, οι ηλεκτρονικές πληρωμές δεν εμποδίζονται ποτέ και πουθενά. ‘‘Cash free’’ είναι η στάνταρ ένδειξη στις πόρτες των καταστημάτων». Ο ιταλός ρεπόρτερ ομολόγησε με μεσογειακή ειλικρίνεια ότι στα μάτια του «όλα έμοιαζαν να έχουν βγει μέσα από ταινία επιστημονικής φαντασίας». Ομως, το καλό φιλμ επιστημονικής φαντασίας ρίχνει και λίγη εσάνς από σκανδιναβικό θρίλερ να πλανάται στην ατμόσφαιρα, δεν είναι έτσι;
Ο Ιταλός σοκαρίστηκε όταν η ταξιδιωτική πράκτορας του είπε ότι στη Στοκχόλμη ουδείς χρησιμοποιεί πλέον μετρητά και όταν είδε με τα μάτια του ότι τα τραπεζικά μηχανήματα ανάληψης μετρητών έχουν αραιώσει πολύ. Και στο πλοίο από τη Δανία για τη Σουηδία δεν μετρούσαν τα χρήματα. Και στο πρώτο επαρχιακό καφενείο που πήγε να τσιμπήσει κάτι επειδή πεινούσε δεν περνούσαν τα μετρητά. Αυτή ήταν η εισαγωγή στο σουηδικό θαύμα της εξαφάνισης του χρήματος. Κατόπιν, στη ζωή του ως τουρίστα ήρθαν τα πάρκινγκ, τα ζαχαροπλαστεία, οι φούρνοι και όλα τα καταλύματα χωρίς μετρητά.
Το φαινόμενο Swish
Μεταξύ των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, άμεσα σχετιζόμενο με την εγκατάλειψη των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων είναι το φαινόμενο Swish. Πρόκειται για εφαρμογή που φτιάχτηκε το 2012 από τη συνεργασία έξι μεγάλων σουηδικών τραπεζών, υπό την αιγίδα της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Αυτό επιτρέπει ακόμη και ελάχιστης αξίας μεταφορές εμβασμάτων μέσω smartphones. (σσ: ανάλογη εφαρμογή διαθέτει ήδηστην Ελλάδα και η COSMOTE).
«Είναι πολύ διαδεδομένο στη Σουηδία και πολύ αγαπητό στη νεολαία. Επιτρέπει πολύ εύκολα σε μια ομάδα φίλων να πάει σε ένα εστιατόριο, να αφήσει κάποιον να πληρώσει με κάρτα και έπειτα να μοιράσει τον λογαριασμό στον καθένα. Εδώ και μερικά χρόνια κατέστη ο δεύτερος πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμών, μετά τις κάρτες», έγραψε η Repubblica
Η τάση εγκατάλειψης του νομίσματος επιταχύνθηκε στη Σουηδία τη δεκαετία 2010-2020. Σήμερα, η κεντρική τράπεζα υπενθυμίζει ότι η άρνηση πληρωμής με μετρητά δεν απαγορεύεται από τον νόμο, ωστόσο η Δικαιοσύνη έχει υποχρεώσει τα κρατικά νοσοκομεία να δέχονται χαρτονομίσματα. Η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι η περιορισμένη κυκλοφορία χρήματος είναι αναγκαία για να εξασφαλιστούν «οι πιο αδύναμες κατηγορίες, οι ηλικιωμένοι, οι λιγότερο μορφωμένοι από τεχνολογικής απόψεως, οι αγρότες, κ.ά.».