Με τον πρόεδρο Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο ως αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και με τον τότε αντιπρόεδρο Μπάιντεν ως υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ομπάμα | CreativeProtagon
Θέματα

Μπλίνκεν, ο «ροκάς υπουργός» του Μπάιντεν που θα τον ακούμε συχνά

Για άλλους ο νέος αμερικανός υπ. Εξωτερικών σηματοδοτεί την ενδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ που επί Τραμπ είχαν τραυματιστεί. Για άλλους είναι απλώς ένας «γλυκόλογος, παρισινής εκτροφής, κιθαρίστας και πρώην βοηθός του νέου προέδρου στο Κογκρέσο». Οπως κι αν έχει, ειδικά εμείς -και ο Ερντογάν- θα έχουμε πολλά να πούμε μαζί του
Χρήστος Μιχαηλίδης

Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε για υπουργό Εξωτερικών του έναν άνθρωπο που:

• έχει δουλέψει μαζί του εδώ και χρόνια, ήταν προσωπικός του σύμβουλος για μια 6ετία στη Γερουσία, και γνωρίζονται μεταξύ τους απ’ έξω κι ανακατωτά.

• σχεδόν όλο του το σόι υπηρέτησε ή/και υπηρετεί ακόμα την δημόσια διοίκηση των ΗΠΑ.

• έχει εβραϊκές ρίζες και ευρωπαϊκή συνείδηση

• έχει μακροχρόνιους, δυνατούς και προσωπικούς δεσμούς με την Ευρώπη, και πιστεύει με πάθος στην διατλαντική συμμαχία ΗΠΑ – ΕΕ

• υποστηρίζει την επεμβατική διπλωματία, και καθόλου την πολεμική

• μιλάει άπταιστα γαλλικά, και μάλιστα με σχεδόν άψογη προφορά, κάτι που ενθουσιάζει τους Γάλλους ως γνωστόν – άσχετα εάν αυτοί, μιλώντας αγγλικά, είναι σαν πουλιά που αντί να κελαηδούν, ψευδίζουν

• παίζει κιθάρα και ποδόσφαιρο (το δικό μας, το κανονικό…), και γράφει το πρώτο του όνομα του Antony, χωρίς το συνηθισμένο «h» μετα το «t», σε περίπτωση που τον κάνετε search στο Internet

Είναι ο Aντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), 58 ετών, ο οποίος στις 09:42 μμ της Τρίτης 23 Νοεμβρίου, τουιτάρισε αυτό:

«Τα μηνύματα από φίλους και συναδέλφους τις τελευταίες 15 ώρες με έχουν σκλαβώσει. Με τιμάει πολύ που ανακοινώνω τώρα επίσημα ότι επελέγην να υπηρετήσω ως Υπουργός Εξωτερικών. Όταν και εάν επικυρωθεί ο διορισμός (σ.σ.: από επιτροπή της Γερουσίας), θα είναι για μένα μία αποστολή που θα αναλάβω με όλη μου τη καρδιά». @ABlinken

To CNN χαιρέτισε τον διορισμό «του νέου υπολοχαγού του Μπάιντεν», με πολλούς επαίνους και με έμφαση στην προβλεπόμενη ενδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ που επί Τραμπ είχαν τραυματιστεί σε πολλά επίπεδα. Από την άλλη, το Fox News, που με εξαίρεση την ειδησεογραφική ομάδα που κάλυψε τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ήταν η μιντιακή ναυαρχίδα του Τραμπ, με καπετάνιο της τον Ρούπερτ Μέρντοκ, σχολίασε με πολλή ειρωνεία την «ψύχωση» των άλλων μίντια «με τις κιθαριστικές δεξιότητες του εκλεκτού του Μπάϊντεν».

Ο Μπλίνκεν παίζει κιθάρα σε φιλανθρωπική εκδήλωση της βρετανικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον

Πράγματι, εάν κάνει κάποιος ένα απλό σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, ακόμα και σε σάιτ με καλό και σοβαρό ειδησεογραφικό προφίλ, θα δει τον «μουσικό Μπλίνκεν» να υπερτερεί σε likes του πολιτικού. «Η επιλογή του Μπάιντεν για υπουργός Εξωτερικών έχει μπάντα, κι έτσι εμείς κάναμε μια ανασκόπηση στη μουσική του», ήταν το θέμα την Τετάρτη στο Vice News που κυριολεκτικά εκπόρθησε την πολιτική διάσταση της είδησης.

Ένας δημοσιογράφος του Fox, που δεν συγκράτησα το όνομά του, αναφέρθηκε στον Μπλίνκεν ως έναν «γλυκόλογο, παρισινής εκτροφής, κιθαρίστα και πρώην βοηθό του Μπάιντεν στο Κογκρέσο». Με αυτήν την σειρά…

Ακόμα και η Financial Times, έπαιξε στο twitter το ίδιο μοτίβο:

«Όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, ο στενότερος σύμβουλος του Προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα είναι ένας κιθαρίστας, φανατικός με τους Μπιτλς, ο οποίος άρχισε να πρωτο-προωθεί τις αμερικανικές αξίες ως μαθητής γυμνασίου στο Παρίσι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου»

Η βρετανική Independent, τον ανάφερε ως «έναν βετεράνο της παλιάς σχολής της Ουάσιγκτον για την ελίτ της εξωτερικής πολιτικής». Όλοι δε συμφωνούν στην αμερικανική πρωτεύουσα, εκεί όπου τώρα ζυμώνεται το νέο καθεστώς, ότι ο Μπλίνκεν είναι «κάτι εντελώς διαφορετικό» από τον Μάικ Πομπέο, που είναι γνωστός για την κυνικότητα ενός ανθρώπου που έχει υπηρετήσει στον στρατό και στην αμερικάνικη Γερουσία.

Στο βήμα, υπό το βλέμμα του μέντορά του, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ως υπουργός Εξωτερικών (REUTERS/Joshua Roberts)

Η Κ.Τ. Μακ Φάρλαντ, πρώην αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, είπε πολύ ψυχρά στο Fox News ότι καμία από τις μέχρι τώρα επιλογές του Τζο Μπάιντεν (συγκεκριμένα, αναφερόταν στον Μπλίνκεν και στον Τζέικ Σάλιβαν, που αναλαμβάνει την καίρια θέση  του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας), δεν έχει τα κότσια να σταθεί απέναντι στον γίγαντα που λέγεται «Κίνα».

Ο Σάλιβαν – και προσέξετε τώρα κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, (1)  ήταν σύμβουλος του Μπάιντεν σε αυτόν τον τομέα και επί των ημερών του ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Ομπάμα, (2) δούλευε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν η Χίλαρι Κλίντον, (3) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, βασικός διαπραγματευτής στις συνομιλίες που οδήγησαν στη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν,  (4) Φοίτησε και δίδαξε σε τοπ πανεπιστήμια και (5), ήταν συνιδρυτής και διευθυντής ενός οργανισμού για την «ηγετικότητα» (leadership) στην Αμερική.

Ο Αντονι Μπλίνκεν ως υφυπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα, με φόντο φωτογραφίες των Μπάιντεν, Ομπάμα και Κέρι, στην αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο / Antony Blinken/@ABlinken/Τwitter

Το politico.com, από τα πιο δημοφιλή πολιτικά sites στην Αμερική, που μάλιστα συνέταξε μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με «τα 9 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για τον υπουργό Εξωτερικών που επέλεξε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ», μερικά από τα οποία αναφέραμε πιο πάνω ακροθιγώς, δίνει έμφαση (i) στην πολιτική ανατροφή του Μπλίνκεν, όντας μέλος μιας οικογένειας που ρίζωσε γερά στον διοικητικό οργανισμό της χώρας, μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος, (ii) στον σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό του και (iii) στη θητεία του κοντά στον Μπάιντεν.

Ο μελλοντικός, από Ιανουάριο δηλαδή, «νούμερο ένα» της αμερικανικής διπλωματίας, βρέθηκε ως παιδί στο Παρίσι όταν οι γονείς του χώρισαν και η μητέρα του παντρεύτηκε εκεί έναν αμερικανο-πολωνό δικηγόρο, επιζώντα του Ολοκαυτώματος, τον Σάμιουελ Πισάρ. Φοίτησε σε ένα δίγλωσσο σχολείο στη γαλλική πρωτεύουσα, απ’ όπου αποφοίτησε και ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Τώρα, ο Μάλεϊ, δικηγόρος και πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος Yale, Harvard και Οξφόρδης, είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ομάδας Κρίσης (National Crisis Group), ένας ανεξάρτητος οργανισμός «που εργάζεται για την αποτροπή πολέμων, και την διαμόρφωση πολιτικών που θα κτίσουν έναν πιο ειρηνικό κόσμο». Ο Μπλίνκεν, κατά το Politico, είναι από το ίδιο πολιτικό εκτροφείο με τον Μάλεϊ.

O Μπλίνκεν στο σχολείο (πάνω σειρά, πρώτος από δεξιά)

Υπάρχει και μια γερή οικογενειακή διασύνδεση με τον πυρήνα της πολιτικής, σε διάφορα επίπεδα. Κατ’ αρχάς, η ετεροθαλής αδελφή του, Λέα Πισάρ, κάτοικος Νέας Υόρκης τώρα, είναι Πρόεδρος του ΔΣ μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με το όνομα Aladdin Project, που προωθεί την «διαπολιτισμική συνεννόηση». Ο όρος είναι πολύ γενικός, αλλά οι ενέργειες της οργάνωσης έχουν σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Η αδελφή του, εργάστηκε και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως υπεύθυνη επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επί Προεδρίας Κλίντον. Ο θείος του υπηρέτησε ως πρεσβευτής στις Βρυξέλλες, και ο πατριός του ήταν σύμβουλος του Τζον Φ. Κένεντι, αλλά και μερικών γάλλων προέδρων.

Όλα αυτά, όπως και πολλά άλλα, συνθέτουν την εικόνα «μιας οικογενειακής επιχείρησης των Μπλίνκεν, μέσα στον πυρήνα της πολιτικής», όπως σημειώνει το Politico.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής από τον επόμενο Φεβρουάριο, γνώρισε την μετέπειτα γυναίκα του Έβαν Ράιαν το 1995 όταν εργαζόταν στον Λευκό Οίκο ως μέλος της ομάδας που συνέτασσε  λόγους για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, και ταυτόχρονα ήταν υπεύθυνη για τα ραντεβού και τα προγράμματα της τότε Πρώτης Κυρίας, Χίλαρι Κλίντον. Την ακολούθησε αργότερα όταν αυτή διεκδίκησε έδρα στη Γερουσία, και έπειτα δούλεψε με τον Μπάιντεν στην αντιπροεδρία.  Η Κλίντον ήταν από τους υψηλούς καλεσμένους στον γάμο του Τόνι και της Έβαν το 2002, όπου εκείνος έκανε πρόποση ευχαριστώντας τα 40 εκατομμύρια των Αμερικανών που ψήφισαν τον Μπιλ Κλίντον, γιατί η εκλογή του οδήγησε στην δική του γνωριμία με την Ράιαν. Από τότε, τα δημοσιογραφικά λαγωνικά της Ουάσιγκτον μυρίστηκαν ότι αυτός ο φιλόδοξος νέος θα παίξει μπάλα στην πρώτη κατηγορία.

Μαζί με Μπαράκ Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν και Χίλαρι Κλίντον στο Situation Room του Λευκού Οίκου, ο Μπλίνκεν (στο βάθος) παρακολουθεί την αποστολή εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στις 2 Μαΐου του 2011 (Pete Souza/White House)

Το ζεύγος έχει δύο μικρά παιδιά. Και το αναφέρουμε γιατί έκανε αίσθηση όταν, πριν λίγο καιρό, μια φίλη τους, συνάδελφος του Τόνι στην κυβέρνηση Ομπάμα, η Σαμάνθα Πάουερ, πρώην πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, βγήκε δημόσια και εκθείασε τον Μπλίνκεν και τη σύζυγό του ως «πρότυπα εργαζόμενων γονέων». Και πάλι, τα λαγωνικά σημείωσαν αυτόν τον «προωθητικό στόμφο».

Όλοι αυτοί που μέχρι στιγμής έχει επιλέξει για συγκεκριμένα καίρια πόστα ο Μπάιντεν, είναι άνθρωποι που είχαν τα ίδια ή παρεμφερή αξιώματα, επί προεδρίας Ομπάμα, και αναβαθμίζονται πάλι τώρα με τον Μπάιντεν. Το πρόβλημα με αυτούς, είναι ότι ενώ είχαν εστιάσει την προσοχή τους όλη στην Μέση Ανατολή, έχασαν από το βλέμμα τους την Κίνα. Αυτοί οι τύποι λοιπόν, θα διαγράψουν το “Η Αμερική Πρώτα” που ήταν η γραμμή μας επί Τραμπ, θα βγάλουν το μπλοκ επιταγών και θα αρχίσουν να ξαναπληρώνουν συνδρομές που εμείς είχαμε καταργήσει, για την κλιματική αλλαγή, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και άλλα», είπε στο Fox η ΚΤ Μακ Φάρλαντ, από τον σκληρό πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων που υπόσχεται να αντισταθεί στην νέα διοίκηση.

Το Vogue, που δεν είναι μόνο μόδα, και βλέπει τα πράγματα με άλλη ματιά, είχε τίτλο στην ιστοσελίδα του μόλις ανακοινώθηκε η επιλογή Μπλίνκεν, Σάλιβαν και των άλλων, ότι «Επιτέλους, ξανάρθανε στα πράγματα οι ενήλικες». Και η βρετανική Guardian, πρόσθεσε το υστερόγραφο που λέει ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια μιας διοίκησης που χώρισε προσφυγόπουλα από τους γονείς τους και τα έκλεισε σε κλουβιά, η άφιξη του Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιφέρει, επιτέλους, δραματική αλλαγή».