Φωτογραφία αρχείου από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική | REUTERS/Rachel Wisniewski
Θέματα

AstraZeneca: Ακόμη πιο κοντά στην έγκριση τα μονοκλωνικά αντισώματα για την Covid-19

Στόχος της εταιρείας είναι όχι απλώς να χορηγούνται σε όσους έχουν μολυνθεί από κορονοϊό και έχουν νοσήσει, αλλά και προληπτικά σε άτομα στα οποία το εμβόλιο δεν έχει επαρκή αποτελεσματικότητα, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς
Protagon Team

Θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 φαίνεται να έχουν τα μονοκλωνικά αντισώματα της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης 3, το πειραματικό φάρμακο με την κωδική ονομασία AZD7442 μείωσε τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής λοίμωξης Covid-19 ή θανάτου κατά 50%, σε ασθενείς που ήταν συμπτωματικοί για επτά ημέρες ή λιγότερο.

«Μια πρώιμη επέμβαση με το αντίσωμά μας μπορεί να μειώσει σημαντικά την εξέλιξη σε σοβαρή νόσο και η προστασία συνεχίζεται για περισσότερο από έξι μήνες», δήλωσε ο Μενέ Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων της AstraZeneca, αν τελικά αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, θα χορηγείται και ως θεραπεία για την προστασία όσων δεν έχουν αρκετά ισχυρή ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια του κορονοϊού, δηλαδή άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι.

Μάλιστα, η φαρμακευτική εταιρεία κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αίτηση για έγκριση χορήγησης εκτάκτου ανάγκης του φαρμάκου για την πρόληψη της νόσου. Τα δεδομένα που υποβλήθηκαν στον FDA δείχνουν ότι η ενέσιμη θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο συμπωματικής νόσου κατά 77%.

Τα στατιστικά δεδομένα συλλέχθηκαν τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της θεραπείας, ωστόσο η AstraZeneca αισιοδοξεί ότι η προστατευτική δράση διαρκεί τουλάχιστον ένα έτος, γι’ αυτό και οι εθελοντές της κλινικής δοκιμής θα παραμείνουν υπό παρακολούθηση για 15 μήνες.

Η υποψήφια θεραπεία βασίζεται σε δύο μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλ του Τενεσί.

Παρόμοια αντισώματα χρησιμοποιούνται σε θεραπείες αντιμετώπισης της Covid-19 τις οποίες αναπτύσσουν οι εταιρείες Regeneron, Eli Lilly και GlaxoSmithKline.

Η AstraZeneca είναι η πρώτη που υποβάλλει αίτημα για χορήγηση ως προληπτική αγωγή, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλίσει έγκριση για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για τη διανομή της θεραπείας με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών.