Είχατε έναν πολύ επώδυνο χωρισμό; Ατύχημα όπου ο πόνος δεν λέει να υποχωρήσει και σας έχει «κλείσει» στο σπίτι; Για να περάσουν όλα ονειρεύεστε διακοπές σε ένα τροπικό νησί, όπου το μόνο που θα ακούτε είναι ο παφλασμός των κυμάτων; Τότε το πιο οικονομικό που έχετε να κάνετε, είναι εισαγωγή σε ένα βρετανικό νοσοκομείο. Γιατί;
Διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ, NHS) της Βρετανίας αντιμετωπίζει πλέον τον ψυχικό και σωματικό πόνο με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας!
Τα νέα «υποκείμενα» που ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές σε νοσοκομείο του Κάρντιφ είναι οι έγκυες. Αφότου διάφορες κατηγορίες ασθενών έχουν βιώσει την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για διαχείριση του πόνου με επιτυχία, τώρα αυτή η ευαίσθητη στα φάρμακα ομάδα, ξεκινάει το εικονικό της ταξίδι.
Οι μέλλουσες μητέρες θα μπορούν να ξεχάσουν τον πόνο που προκαλούν οι κράμπες και οι οδύνες του τοκετού, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις 360 μοιρών, οι οποίες τις «στέλνουν» σε εξωτικές παραλίες, για υποβρύχιες αναζητήσεις, ταξίδι στον… Αρη, ή απλώς ένα στον κόσμο των κινούμενων χρωμάτων που δημιουργεί το Βόρειο Σέλας.
Η «θεραπεία απόσπασης προσοχής» με εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται ήδη από το βρετανικό ΕΣΥ για τη διαχείριση του πόνου ανθρώπων με εκτενή εγκαύματα, κυστική ίνωση και σε διάφορους παιδιατρικούς ασθενείς.
Οι δοκιμές που ξεκινούν στο Κάρτντιφ, είναι οι πρώτες στη Βρετανία που θα επιχειρήσουν να μειώσουν τους πόνους και το στρες πριν από τον τοκετό.
Εξοπλισμός
Στις εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας (VR, Virtual Reality), οι έγκυες θα πρέπει να φορούν τον εξοπλισμό που περιλαμβάνει τα ειδικά γυαλιά και ακουστικά Samsung Gear VR 2.
Η διάρκεια της συνεδρίας είναι επτά λεπτά και ο προσδοκώμενος χρόνος ανακούφισης από τον πόνο 45 λεπτά. Μαζί με την εικόνα που θα βλέπουν, κάποιες θα ακούν χαλαρωτική μουσική, ενώ άλλες τους ήχους των κυμάτων ή περιγραφές στις εικόνες που εμφανίζονται από μία ιδιαίτερα χαλαρωτική φωνή.
Η δοκιμές θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες και ακολούθως θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Ωστόσο, η Σούζαν Χάρντακρ, επικεφαλής της μαιευτικής κλινικής του Κάρντιφ, εξηγεί στους Times του Λονδίνου ότι έχουν ήδη μελετηθεί και στεφθεί με επιτυχία, μελέτες για τη μείωση του πόνο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, οι δημοφιλέστερες σκηνές είναι αυτές με τις παραλίες.
Σε αντίστοιχες κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai του Λος Αντζελες, οι γιατροί ανέφεραν ότι από την κλίμακα του δέκα, όσοι ασθενείς είχαν πόνο που βαθμολογούσαν με επτά, μετά τη θεραπεία με VR ο πόνος έπεφτε στο τρία.
Σε έτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics & Gynecology, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν θεραπεία με VR, είχαν λιγότερο πόνο και οι μισές μόνο από αυτές ζήτησαν χορήγηση ενδοφλέβιου παυσίπονου.
Οι κλινικές δοκιμές της συγκεκριμένης τεχνολογίας συνεχίζονται με επιτυχία σε αρκετές χώρες του κόσμου και τα αποτελέσματα είναι αρκετά αισιόδοξα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, τα φάρμακα, αλλά θα γίνεται συνδυαστικά και θα αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για όσους έχουν προβλήματα με τη λήψη τους (αλλεργίες, νεφρικές και ηπατικές παθήσεις κ.ά.).