Η ανατροπή της καταδίκης, το 2020, του μεγιστάνα του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινσταϊν για βιασμό είναι μια «δύσκολη μέρα για τους επιζώντες» δήλωσε η Ασλεϊ Τζαντ. «Ομως ζούμε στην αλήθεια μας» πρόσθεσε η ηθοποιός του Χόλιγουντ σε συνέντευξή της στο BBC News.
Το Εφετείο της Νέας Υόρκης διέταξε νέα δίκη, ισχυριζόμενο ότι η πρώτη είχε επηρεαστεί από μαρτυρίες που δεν σχετίζονταν με τις υπό εξέταση κατηγορίες. Ο Γουάινσταϊν επέμεινε στην αθωότητά του. Ο 72χρονος παραμένει στη φυλακή, καθώς έχει καταδικαστεί για βιασμό και σε άλλη δίκη στο Λος Αντζελες.
Η ανατροπή της καταδίκης στη Νέα Υόρκη επικρίθηκε από καταγγέλλοντες, δικηγόρους και ακτιβιστές του #MeToo ως πισωγύρισμα για τους επιζώντες κακοποίησης. Η Τζαντ, η πρώτη ηθοποιός που κατήγγειλε του Γουάινσταϊν, είπε ότι ταράχτηκε πολύ όταν άκουσε πως είχε διαταχθεί νέα δίκη.
Η ηθοποιός, πρωταγωνίστρια σε πολλές επιτυχημένες ταινίες και μέλος της ομάδας Silence Breakers (Εκείνοι που σπάνε τη σιωπή), πρόσθεσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν προδοσία για τους επιζώντες σεξουαλικής επίθεσης. «Συχνά οι επιζώντες λένε ότι η προδοσία και η ηθική βλάβη που υποφέρουμε μέσα στο σύστημα είναι χειρότερη από τη σεξουαλική επιβολή που ζήσαμε αρχικά» είπε.
Το Εφετείο της Νέας Υόρκης κατέληξε, σύμφωνα με το BBC, σε απόφαση με τέσσερις ψήφους υπέρ και τρεις κατά, λέγοντας ότι η δίκη του Γουάινσταϊν το 2020 είχε «αποδεχθεί λανθασμένα τη μαρτυρία για υποτιθέμενες προηγούμενες σεξουαλικές πράξεις εναντίον προσώπων εκτός των καταγγελλόντων των υποκείμενων εγκλημάτων».
Είπε επίσης ότι ο δικαστής επέτρεψε στον Γουάινσταϊν να εξεταστεί κατ’ αντιπαράθεση, με τρόπο που τον απεικόνιζε «με προκατάληψη».
Στη δίκη του το 2020 ο Γουάινσταϊν καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση κατά της πρώην βοηθού παραγωγής Μίριαμ (Μίμι) Χάϊλι το 2006 και για τον βιασμό της ηθοποιού Τζέσικα Μαν το 2013. Η συνολική ποινή ήταν 23 χρόνια φυλάκιση. Η ομάδα υπεράσπισης του κατηγορουμένου είχε υποστηρίξει ότι το σεξ μεταξύ του πελάτη τους και των κατηγόρων ήταν συναινετικό.
Ο Γουάινσταϊν καταδικάστηκε πέρυσι στην Καλιφόρνια σε 16 χρόνια κάθειρξη για τον βιασμό μιας Ιταλίδας, μοντέλου και ηθοποιού, σε ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς το 2013. Η καταδίκη αυτή δεν επηρεάζεται από την έφεση στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην παραγωγός θα παραμείνει στο σωφρονιστικό ίδρυμα Μοχόκ, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Οι καταγγέλλοντες, οι δικηγόροι τους και ακτιβιστές περιέγραψαν την απόφαση της Πέμπτης ως «τραγική» και «άλμα προς τα πίσω» για τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ισχυρούς άνδρες.
Η Γκλόρια Ολρεντ, δικηγόρος που εκπροσώπησε τη Χέϊλι, τη βασική μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση της Νέας Υόρκης, είπε ότι η πελάτισσά της σκέφτεται να καταθέσει ξανά, «παρότι η διαδικασία της κατάθεσης υπήρξε εξαντλητική και τραυματική για τη Μίμι».
«Επαινώ τη Μίμι για το θάρρος και την προθυμία της να συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια» πρόσθεσε. «Αν και τα θύματα έχασαν αυτή τη μάχη, δεν έχασαν τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη».
Οι Silence Breakers είπαν νωρίτερα ότι τα μέλη τους δεν θα υποκύψουν σε μια απόφαση που θεωρούσαν «βαθιά άδικη». Σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης της Τζαντ, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αναζητούν δικαιοσύνη για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας.
Η Κάθριν Κένταλ, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Γουάινσταϊν την είχε κυνηγήσει γυμνή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, είπε ότι η απόφαση ήταν μια «τρομερή υπενθύμιση ότι τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης απλώς δεν δικαιώνονται… Είμαι εντελώς απογοητευμένη από το δικαστικό σύστημα αυτή τη στιγμή».
Η Τόμι-Αν Ρόμπερτς, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Κολέγιο του Κολοράντο, η οποία ισχυρίζεται ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά το 1984 από τον Γουάινσταϊν, είπε πως ελπίζει ότι η ανατροπή της καταδίκης του «θα ενεργοποιήσει ξανά το κίνημα #MeToo». Πρόσθεσε ότι τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης «που καταγγέλλουν ισχυρούς άνδρες, σπάνια δικαιώνονται. Αλλά το σημαντικό είναι να μη σταματήσουμε να μιλάμε ανοιχτά».
Ο Ντάγκλας Γουίγκντορ, δικηγόρος που εκπροσώπησε οκτώ από τις κατηγόρους του Γουάινσταϊν, δήλωσε ότι η απόφαση του εφετείου ήταν «ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω για την απόδοση ευθυνών σε όσους κατηγορούνται για πράξεις σεξουαλικής βίας».
«Τα δικαστήρια αποδέχονται συστηματικά στοιχεία για άλλες αδικαιολόγητες πράξεις. Οι ένορκοι είχαν λάβει οδηγίες σχετικά με τη συνάφεια της συγκεκριμένης κατάθεσης» πρόσθεσε. «Τώρα αναγκάζουν τα θύματα να υπομείνουν ακόμα μία δίκη».
Η Μαντλίν Σίνγκας, μία από τις δικαστές της μειοψηφίας, είπε ότι με αυτή την απόφαση «το δικαστήριο συνεχίζει να εμποδίζει τα κέρδη για τα οποία έχουν αγωνιστεί οι επιζώντες της σεξουαλικής βίας στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας», αναφέρει το BBC.
Ο δικηγόρος του Γουάινσταϊν, Αρθουρ Αϊντάλα, χαιρέτισε την ανατροπή ως νίκη για το νομικό σύστημα. «Από τα βάθη της καρδιάς μας, από τη συλλογική μας εμπειρία εκατοντάδων ετών, γνωρίζαμε ότι ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν δεν είχε μια δίκαιη δίκη» είπε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.
«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι δημοφιλείς στην κοινωνία μας, αλλά πρέπει να εφαρμόζουμε τον νόμο δίκαια και σε αυτούς. Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε δίκαια στην περίπτωση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν». Πρόσθεσε ότι ο πελάτης του ήταν έτοιμος για μια νέα δίκη, όπου θα μπορούσε να πει τη δική του πλευρά της ιστορίας.