Μια σκανδαλώδης υπόθεση απάτης στην οποία φέρεται να εμπλέκονται ένας πρώην επικεφαλής του Λούβρου, ένας παρισινός οίκος δημοπρασιών και κάποια αρχαία αιγυπτιακά έργα τέχνης, έχει προκαλέσει σοκ στον χώρο του πολιτισμού, στη Γαλλία αλλά και διεθνώς, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου.
Τη Δευτέρα το σημαντικότερο κρατικό μουσείο της χώρας κατέθεσε αγωγή για την υπόθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη δίωξη του πρώην διευθυντή του ιδρύματος, Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρεσβευτή της Γαλλίας, με αρμοδιότητα την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Μαρτινέζ, 58 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία για 24 ώρες και στη συνέχεια τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για συνέργεια σε απάτη και «απόκρυψη της προέλευσης έργων αποκτηθέντων με εγκληματικό τρόπο και με ψευδή ντοκουμέντα».
Οι ανακριτικές Αρχές υποψιάζονται ότι ο πρώην διευθυντής του Λούβρου έκανε τα στραβά μάτια σε πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης αντικειμένων που έβγαζαν λαθραία από τη Μέση Ανατολή έμποροι κατά τη διάρκεια της αναταραχής της Αραβικής Ανοιξης πριν από μια δεκαετία.
Ο Μαρτινέζ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος ωστόσο τελεί υπό δικαστική επιτήρηση, αρνείται όλες τις κατηγορίες. «Δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η καλή του πίστη θα αποδειχθεί», δήλωσαν οι δικηγόροι του.
Η αγοραπωλησία των 8 εκατ. ευρώ
Η έρευνα ξεκίνησε το 2018, όταν εμπειρογνώμονες ανέφεραν υποψίες σχετικά με την προέλευση μιας ροζ γρανιτένιας στήλης που απεικονίζει τον φαραώ Τουταγχαμών και τεσσάρων άλλων αντικειμένων που αγοράστηκαν από το παράρτημα του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ειδικοί που ερεύνησαν την υπόθεση έκαναν λόγο για μεγάλης κλίμακας διακίνηση κλεμμένων αρχαιοτήτων, με ενδιάμεσο σταθμό τον οίκο δημοπρασιών Bergé & Associates, που ιδρύθηκε από τον Πιέρ Μπερζέ, τον εκλιπόντα επιχειρηματία και συνεργάτη του Ιβ Σεν Λοράν.
Ο Κριστόφ Κουνιτσκί, κορυφαίος αιγυπτιολόγος που διηύθυνε το τμήμα αρχαιοτήτων του οίκου δημοπρασιών, κατηγορήθηκε για τη λειτουργία μαζί με συνεργούς του, ενός συστήματος πλαστών εγγράφων για το «ξέπλυμα» λεηλατημένων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένης της στήλης του Τουταγχαμών, που βγήκαν στην αγορά και πωλήθηκαν για εκατομμύρια δολάρια.
Ο Ρόμπεν Ντιμπ, ένας γερμανολιβανέζος έμπορος με έδρα το Αμβούργο, συνελήφθη τον Μάρτιο και παραμένει υπό κράτηση φερόμενος ως συνεργός του Κουνιτσκί στην οργάνωση του δικτύου παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.
Η σαρκοφάγος της… Αραβικής Ανοιξης
Ο Κουνιτσκί, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και είναι ελεύθερος υπό επιτήρηση, ήταν υπό αστυνομικές υποψίες μετά την πώληση το 2017 της χρυσής σαρκοφάγου του Νετζεμάνχ, ιερέα του θεού-κριού Χερισάφ, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, έναντι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Είχε εγγυηθεί ότι η σαρκοφάγος είχε φύγει νόμιμα από την Αίγυπτο το 1971. Επιστράφηκε στην Αίγυπτο το 2019, αφού έπειτα από διεθνή έρευνα επιβεβαιώθηκε πως είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μουμπάρακ, το 2011.
Ο οίκος Μπερζέ ήταν «ένας από τους σημαντικότερους φορείς αυτής της παράνομης διακίνησης», σχολίασε στέλεχος ειδικής μονάδας της γαλλικής αστυνομίας.
Το Λούβρο, του οποίου ο επικεφαλής των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Βενσάν Ροντό, προσήχθη για ανάκριση την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε πως «λόγω των πρόσφατων νομικών διαδικασιών σχετικά με την αγορά αιγυπτιακών αρχαιοτήτων» από το παράρτημα του Αμπού Ντάμπι, αποφάσισε «να ασκήσει αστική αγωγή ενώπιον της αρμόδιας δικαστικής αρχής» και εξέφρασε την «ακλόνητη δέσμευση των επιστημονικών εμπειρογνωμόνων του στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης».