Θέματα

Τι μπορεί να κάνει η Apple μετά τα $1.000.000.000.000;

Η αμερικανική εταιρεία-παιδί του εμβληματικού Στιβ Τζομπς έσπασε το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία. Το μέγα ερώτημα είναι όμως τι θα συμβεί μετά. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι η τιμή μιας μετοχής είναι -κυρίως- προσδοκία
Protagon Team

Η Apple έγινε την Πέμπτη η πρώτη εισηγμένη εταιρεία στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 1 τρισ. δολάρια.

Η εταιρεία που ίδρυσαν στα 70s ο Στιβ Τζομπς και Στίβεν Βόζνιακ έδινε μάχη τις τελευταίες ημέρες με την Amazon για το ποια θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα σπάσει το φράγμα του $1 τρισ.

Τελικά, η Apple έκοψε πρώτη το νήμα των… 12 μηδενικών κι είναι η πρώτη αμερικανική εταιρεία, η αξία της οποίας αποτιμάται στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Την ακολουθεί η Amazon που αξίζει περίπου 900 δισ. δολάρια, ενώ η Google και η Microsoft βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από 800 δισ. δολάρια.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει το BBC, η Apple δεν έγινε αυτό που έγινε επειδή ήταν πρωτοπόρα σε κάτι, αλλά επειδή τελειοποίησε οπτικά ή αισθητικά κάτι που προϋπήρχε στην αγορά.

«Η Apple δεν εφηύρε το φορητό mp3 player -απλά το έκανε αισθητικά αξεπέραστο, σαν την μουσική που θα κουβαλούσε μέσα του. Δεν εφηύρε το smartphone -απλώς δημιούργησε το πρώτο προϊόν που δικαιολόγησε αυτό τον όρο. Και ούτε εφηύρε προϊόντα όπως βοηθοί φωνής, αυτόματα αυτοκίνητα ή αντικείμενα φορητής τεχνολογίας. Από αυτό το σημείο κι έπειτα, προκειμένου η Apple να παραμείνει στην κορυφή, το μόνο που έχει να κάνει δεν είναι να προβλέψει το μέλλον, αλλά να το τελειοποιήσει», τονίζει ο Ντειβ Λι, συντάκτης επί τεχνολογικών θεμάτων του βρετανικού δικτύου.

Οπότε αν, όπως λένε οι Αμερικάνοι, the sky is the limit (το όριο είναι ο ουρανός), τι μέλλει γενέσθαι πλέον για τον τεχνολογικό κολοσσό;

 

 

«Εχουμε προχωρήσει από έναν κόσμο που ήταν επικεντρωμένος στα σταθερά μας κομπιούτερ σε έναν κόσμο που πλέον βασίζεται στα smartphones μας. Τώρα, πραγματικά αναλογιζόμαστε “τι πρόκειται άραγε να ακολουθήσει τώρα;”», λέει ο Μπένεντικτ Εβανς, από την εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz.

«Οι πωλήσεις iPhone έχουν σταματήσει να αυξάνονται. Αυτό είναι συνήθως μια καταστροφή για τους επενδυτές, αλλά η Apple έχει σταματήσει να στεναχωριέται, κερδίζοντας περισσότερα χρήματα από το καθένα προϊόν που βγάζει χωριστά στην αγορά. Λόγου χάρη, το iPhone X του περασμένου έτους, σε τιμή 999 δολαρίων, αύξησε τη μέση τιμή πώλησης του iPhone στα 724 δολάρια», σημειώνεται.

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Αλλά η επόμενη έκρηξη στον τομέα των υπολογιστών θα έχει τη δυνατότητα να κάνει την εταιρία που θα «σπάσει τους κανόνες» ως τον αδιαφιλονίκητο βασιλιά του τεχνολογικού κόσμου, με τον ίδιο τρόπο που και η ίδια η Apple έγινε το ίδιο πριν 15 χρόνια.

«Βρισκόμαστε πλέον στο λυκόφως της εποχής του smartphone και η Apple ίσως να μην βρίσκεται σε ιδιαίτερα ισχυρή θέση για να τα καταφέρει εξίσου καλά με ό,τι επίκειται σε τεχνολογικό επίπεδο», σημειώνει το BBC.

«Το επίκεντρο είναι τώρα τα αυτοκίνητα, τα γυαλιά, οι υπηρεσίες, η τηλεόραση -πράγματα που δεν έχουν ακόμα τελειοποιηθεί τεχνολογικά», λέει ο Εβανς.

«H μόνη επιλογή που έχει αυτή τη στιγμή η Apple, όπως κάθε εταιρεία τεχνολογίας εκεί έξω, είναι να προστατέψει τον εαυτό της από μια μεγάλη χασούρα», επισημαίνει.

«Η Apple δουλεύει ήδη πάνω σε προϊόντα του κοντινού μας μέλλοντος, μερικά από τα οποία θα είναι τόσο σημαντικά όσο το iPhone. Το πρόβλημα είναι όμως το εξής: πώς ξέρει ποια θα είναι αυτά τα πράγματα που θα καθορίσουν το μέλλον μας και πόσο μεγάλα σε σημασία πρόκειται να γίνουν;», καταλήγει με νόημα.

Ημερομηνίες-σταθμοί της Apple