Προβλέπει ότι τα κινητά τηλέφωνα του μέλλοντος θα εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα των αυτιών και θα επαναφορτίζονται με ενέργεια από το σώμα. Ο Μάρτιν Κούπερ, ο πρώην ηλεκτρολόγος μηχανικός της Motorola ο οποίος, πριν από μισό αιώνα ακριβώς, την 3η Απριλίου του 1973, πραγματοποίησε την πρώτη κλήση με κινητό τηλέφωνο – από ένα δρόμο της Νέας Υόρκης – καλώντας έναν ανταγωνιστή συνάδελφό του που εργαζόταν στην Bell. «Ηθελα να μάθω εάν με ακούς καλά» του είχε πει τότε ο 94χρονος, σήμερα, πρωτοπόρος των τηλεπικοινωνιών και εφευρέτης του πρώτου κινητού τηλεφώνου.
Σήμερα, πενήντα χρόνια έπειτα από εκείνη την πρώτη κλήση, στον κόσμο υπάρχουν περισσότερα κινητά τηλέφωνα (8,6 δισεκατομμύρια) παρά άνθρωποι (8 δισεκατομμύρια). «Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο τόσο στενά συνδεδεμένο μαζί μας, ικανό να προκαλεί ψυχαναγκαστικές αντιδράσεις (σε περίπτωση απώλειας), να αυξάνει την έκλυση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο (όταν φθάνει ένα μήνυμα) και να μας κρατάει σκυμμένους πάνω από μια οθόνη επί ώρες», αναφέρει σχετικά η Ελενα Ντούζι της La Repubblica σε άρθρο της.
Από τον Απρίλιο του 1973 μπορεί για την ανθρωπότητα να πέρασαν ούτε καν δύο γενιές, όμως τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, καθώς και τα δίκτυά τους, είναι τέταρτης (4G) και πέμπτης (5G) γενιάς και είναι αλήθεια πως η εξέλιξή του υπήρχε τάχιστη.
Σύμβολο της σύγχρονης ζωής
Η συσκευή που εφηύρε το 1973 ο Μάρτιν Κούπερ κυκλοφόρησε τελικά στην αγορά έπειτα από μία δεκαετία, το φθινόπωρο του 1983, με την ονομασία DynaTAC 8000X. Ομως το πρώτο κινητό τηλέφωνο κατέληξε τελικά να είναι γνωστό ως «το τούβλο» ή το τηλέφωνο – «παπούτσι», καθώς ζύγιζε παραπάνω από ένα κιλό και είχε μήκος 25 εκατοστά. Για να φορτιστεί η μπαταρία του απαιτούνταν δέκα ολόκληρες ώρες, ωστόσο αποφορτιζόταν έπειτα από μόλις μισή ώρα ομιλίας. Αλλά «η διάρκεια ζωής της μπαταρίας δεν ήταν πραγματικά πρόβλημα γιατί δεν μπορούσες να κρατάς αυτό το τηλέφωνο ψηλά για τόση ώρα», είχε αναφέρει σχετικά ο ίδιος ο Μάρτιν Κούπερ τότε. Πλέον όμως το «τούβλο» έχει μετεξελιχθεί, χάρη στην απίστευτη πρόοδο της τεχνολογίας, σε ένα αντικείμενο το οποίο είναι σίγουρα απλουστευτικό να αποκαλείται ακόμα τηλέφωνο.
«Το κινητό είναι το σύμβολο της σύγχρονης ζωής. Σήμερα η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων έχει καταστεί δευτερεύουσα λειτουργία», είπε στην La Repubblica ο Φάουστο Κολόμπο, αντιπρύτανης και διευθυντής του Τμήματος Επιστημών της Επικοινωνίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, συγγραφέας (μεταξύ άλλων) του δοκιμίου «Το Μικρό Βιβλίο του Τηλεφώνου. Μια Ζωή στο Κινητό».
«Σήμερα αυτές οι συσκευές είναι μια συλλογή πολλών τεχνολογιών», σημείωσε και ο Πάολο Ραβατσάνι, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής Μηχανικής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Ιταλίας (CNR). «Υπάρχει η μετάδοση δεδομένων μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, η οποία από αναλογική στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατέστη ψηφιακή με αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ η ισχύ της, επιτρέποντας, έτσι, στις μπαταρίες να διαρκούν περισσότερο. Υπάρχει επίσης ένα πολύ ισχυρό πληροφορικό στοιχείο, επειδή μια εφαρμογή δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόγραμμα. Στη συνέχεια, υπάρχουν αισθητήρες, τουλάχιστον 5 ή 6 κεραίες, κάμερες και μπαταρίες. Η πρώτη κλήση του Κούπερ βασικά ήταν απλώς ένα πείραμα που απέδειξε ότι η κλήση από τον δρόμο δεν ήταν αδύνατη. Αυτός ο πρόγονος έχει καταστεί πλέον κάτι πολύ διαφορετικό», εξήγησε ο ιταλός επιστήμονας.
Οσον αφορά τη σχέση του Μάρτιν Κούπερ με τους υπερσύγχρονους απογόνους της εφεύρεσής του, παρά την προχωρημένη ηλικία του χρησιμοποιεί το κινητό αρκετά, κυρίως για βλέπει βίντεο στο YouTube και να ρυθμίζει τα ακουστικά βαρυκοΐας που φοράει. Σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχτηκε πως λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, «δεν θα μπορούσα ποτέ να μάθω να χρησιμοποιώ ένα κινητό τόσο καλά όσο το χρησιμοποιούν τα εγγόνια μου». Αλλά τόνισε: «Συγκλονίζομαι όταν βλέπω τους ανθρώπους να διασχίζουν τον δρόμο με το βλέμμα τους καρφωμένο στην οθόνη. Θεωρώ πως οι επόμενες γενιές θα είναι πιο έξυπνες και θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν καλύτερα αυτό το εργαλείο», πρόσθεσε ο γηραιός εφευρέτης και πρωτοπόρος των τηλεπικοινωνιών.
«Το 1969 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή σύνδεση, το 1971 απεστάλη το πρώτο email ενώ έπειτα από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλήση με ένα κινητό τηλέφωνο από τον δρόμο. Πριν από μισό αιώνα, με ένα αργό ξεκίνημα που στη συνέχεια κατέστη ξέφρενη πορεία, τέθηκαν τα θεμέλια του σημερινού κόσμου», συνοψίζει η δημοσιογράφος της La Repubblica στο δημοσίευμά της.
Σχετικά με το κατά πόσο, έπειτα από μισό αιώνα ζωής, το κινητό τηλέφωνο είχε θετική ή αρνητική επίδραση, «σίγουρα άλλαξε τις ζωές μας», ανέφερε καταρχάς ο Φάουστο Κολόμπο. «Ενδέχεται να το χρησιμοποιούμε υπερβολικά, αλλά η τεχνολογία αυτή καθαυτή προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες. Μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα που προηγουμένως ήταν αδιανόητα και έχει διαδοθεί σε όλους στον κόσμο. Αρκεί να σημειωθεί ότι η πρώτη ήπειρος στην οποία η κινητή τηλεφωνία ξεπέρασε τη σταθερή ήταν η Αφρική», πρόσθεσε ο ιταλός ειδικός.
Οσον αφορά το μέλλον, σήμερα στον κόσμο εξακολουθούν να πωλούνται περίπου 1,5 δισ. έξυπνα, πλέον, κινητά τον χρόνο, όμως κάποιοι κάνουν λόγο για κρίση, υποστηρίζοντας πως το φάσμα των πιθανών δυνατοτήτων/ λειτουργιών του τείνει να εξαντληθεί. Πάντως ο Πάολο Ραβατσάνι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής Μηχανικής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Ιταλίας (CNR) διαφωνεί.
«Το μέλλον των κινητών τηλεφώνων βρίσκεται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται», εξήγησε, αναφέροντας πως την ώρα που η τεχνολογία 5G (η οποία επιτρέπει τη μετάδοση ακόμη περισσότερων δεδομένων) εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, η έρευνα εργάζεται ήδη για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς (6G) δικτύων και συσκευών. «Η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων ακολουθείται από την εξέλιξη των ιατρικών συσκευών, με όλο και πιο γρήγορα συστήματα επικοινωνίας που μας επιτρέπουν, για παράδειγμα, να παρακολουθούμε εξ αποστάσεως τα μηχανήματα στα ασθενοφόρα. Στα σπίτια μας ήδη χειριζόμαστε τον συναγερμό από το τηλέφωνο, θέτουμε σε λειτουργία εξ αποστάσεως τα ρομπότ που καθαρίζουν ή ρυθμίζουμε το ψυγείο», ανέφερε ενδεικτικά.