Αρχισε τη λειτουργία της στις ΗΠΑ η πρώτη φάρμα που δουλεύει πλήρως με προηγμένα αυτοματοποιημένα συστήματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στις καλλιέργειες θα δώσει λύσεις σε δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική βιομηχανία: εκείνο της έλλειψης εργατικού δυναμικού και εκείνο της συνεχώς αυξανόμενης πίεσης για μεγαλύτερη παραγωγή.
Η αμερικανική εταιρεία Iron Ox υποστηρίζει ότι μπορεί να κερδίσει το στοίχημα. Τα στελέχη της αναφέρουν ότι έπειτα από έρευνες πολλών ετών έχουν αναπτύξει ένα πλέγμα νέων μεθόδων και τεχνολογιών, με τις οποίες μια φάρμα μπορεί να παράγει προϊόντα 365 μέρες τον χρόνο. H εταιρεία ανέπτυξε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, υδροπονικά συστήματα που δεν απαιτούν την παρουσία χώματος και ρομποτικούς μηχανισμούς φροντίδας και επεξεργασίας των φυτών που καλλιεργούνται.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η Iron Ox σε ένα χώρο 180 τετραγωνικών μέτρων έχει τοποθετήσει δεκάδες ανεξάρτητες μεταξύ τους μονάδες καλλιέργειας. Σε αυτές τις μονάδες καλλιεργούνται πράσινα λαχανικά και βότανα. Αυτόνομες μηχανές και συστήματα τοποθετούν τις μονάδες στα σημεία που πρέπει, τις καλλιεργούν, παρακολουθούν την εξέλιξή τους και τις μετακινούν όταν κρίνεται απαραίτητο ώστε να γίνει η σχετική επεξεργασία σε αυτές και πάλι από αυτόνομα συστήματα.
Τα ρομποτικά συστήματα που ελέγχουν τα φυτά ενσωματώνουν την προηγμένη τεχνολογία Lidar (λέιζερ και αισθητήρες), την οποία χρησιμοποιούν και τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Διαθέτουν επίσης κάμερες με τις οποίες μπορούν να παρατηρούν με τρισδιάστατες εικόνες τα φυτά και να διαπιστώνουν αν μεγαλώνουν φυσιολογικά, αν έχει κάνει την εμφάνισή της κάποια ασθένεια κ.λ.π. Τα ρομποτικά συστήματα που αφαιρούν τα φυτά από τις μονάδες, όπως υποστηρίζει η Iron Ox, δεν είναι παρόμοια με τα μηχανήματα που κόβουν τις σοδειές στα χωράφια και είναι σχεδιασμένα να κάνουν πολύ… ντελικάτη εργασία φροντίζοντας να αφαιρούν τα φυτά χωρίς να προκαλούν καμία ζημιά σε αυτά ή στην μονάδα.
Τον έλεγχο των ρομποτικών συστημάτων έχει ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο τους δίνει εντολές για το τι πρέπει να κάνουν κάθε φορά. Οι εντολές βασίζονται όχι μόνο στις προκαθορισμένες οδηγίες που έχει αποθηκευμένες στη μνήμη του το λογισμικό αλλά και στα δεδομένα με τα οποία το τροφοδοτούν συνεχώς τα ρομποτικά συστήματα και οι διαφόρων ειδών αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι στην φάρμα. Το λογισμικό αυτό ονομάζεται «Brain» και την δική του λειτουργία ελέγχει μια ομάδα γεωπόνων, φυτολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων. «Τα ρομποτικά συστήματα γνωρίζουν πώς να κάνουν μια εργασία αλλά δεν ξέρουν πότε πρέπει να την κάνουν οπότε πρέπει να πάρουν την σχετική εντολή» αναφέρει ο Μπράντον Αλεξάντερ συνιδρυτής της Iron Ox.
Ενα βίντεο για τις ρομποτικές φάρμες:
Υπάρχουν πάντως και ειδικοί που αν και δηλώνουν υπέρμαχοι της χρήσης νέων τεχνολογιών, στην αγροτική παραγωγή, εκφράζουν ορισμένους προβληματισμούς. «Μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να γνωρίζει ότι χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή ή κάποιο νέο πρόγραμμα στον υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο μπορεί υπάρχει κάποιο σφάλμα, κάποιο κενό, κάποια ατέλεια και να μην τον ενοχλεί ιδιαίτερα αυτό το γεγονός αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση των αγροτικών προϊόντων. Δεν θα είναι ανεκτή η πώληση προϊόντων που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Θα πρέπει λοιπόν να είναι απολύτως βέβαιο ότι τα ρομποτικά συστήματα καλύπτουν όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας στην καλλιέργεια και συγκομιδή τροφίμων» δηλώνει ο Ντέιβιντ Σλότερ, καθηγητής Βιοαγροτικής Μηχανικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο UC Davis.
Η Iron Ox σχεδιάζει να αρχίσει μέχρι το τέλος του έτους την πώληση των λαχανικών και των βοτάνων που παράγονται στην ρομποτική της φάρμα, σε μανάβικα αλλά και εστιατόρια στην Καλιφόρνια. Αν όλα πάνε καλά και τα προϊόντα της ρομποτικής φάρμας αποδειχθούν ασφαλή και εύγευστα, η Iron Ox σκοπεύει να δημιουργήσει ρομποτικές φάρμες σε διάφορες αστικές περιοχές των ΗΠΑ που θα τροφοδοτούν με προϊόντα τις τοπικές αγορές.