Προβιές, μουντζουρωμένα μούτρα, κουδούνες, φασαρία λες και είσαι σε βλαχοχώρι | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Θέματα

Από πότε έγιναν οι κουδούνες τρέντι;

Kωδωνοφόροι εισέβαλαν στη Θεσσαλονίκη και την ξεσήκωσαν στη διαδρομή από τον Λευκό Πύργο ως την Αριστοτέλους, αναβιώνοντας ένα παλαιό έθιμο των γεωργών που χρησιμοποιούσαν τον θόρυβο του κουδουνιών για να ξορκίσουν το κακό
Νικόλας Τριανταφύλλου

Θεσσαλονίκη, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, κέντρο πόλης. Προβιές, μουντζουρωμένα μούτρα, κουδούνες, φασαρία λες και είσαι σε βλαχοχώρι. Κι όμως, ξανακοιτάς γύρω σου, δεν πήγες εσύ στο βλαχοχώρι αλλά ήρθαν οι κωδωνοφόροι στο Λευκό Πύργο και την Αριστοτέλους.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πρόκειται για την τρίτη διοργάνωση «Οι δρόμοι του κουδουνιού». Η πρώτη, το 2014, χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης το οποίο, με την εξωστρεφή του στάση, έχει καταφέρει να μετατρέψει τις κουδούνες σε τρεντ.

Ο κόσμος, έκπληκτος στην αρχή, έβλεπε τους κωδωνοφόρους να περιφέρονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, πάντως, εντυπωσιασμένος από το event άρχισε να το συζητά, να το αναζητά, να το περιμένει. Έτσι, η παρέλαση των κωδωνοφόρων στη Θεσσαλονίκη έγινε κάτι σαν θεσμός.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μιλάμε για κόσμο να παρακολουθεί το event, όχι αστεία! Οι κουδούνες αρέσουν στους Θεσσαλονικείς, ο εκκωφαντικός τους θόρυβος φέρνει για λίγο τον κάτοικο της πόλης κοντά στις ρίζες του, κοντά στη φύση.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τι είναι το έθιμο των κουδουνιών; Είναι η αντίδραση των γεωργών απέναντι στην ανασφάλεια των ατελείωτων χειμερινών μηνών, όταν δεν ήξεραν εάν η σοδειά το καλοκαίρι θα βγει καλή ή κακή. Έτσι, οι κουδούνες ήταν το ξόρκι τους στις κακές δυνάμεις που μπορεί να την κατέστρεφαν.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ έχουν ως άξονα να συνδέσουν την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας στην Ελλάδα με τα αντίστοιχα του ευρωπαϊκού χώρου και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στους σύγχρονους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν μέσα από την τέχνη τους και με τη δική τους δημιουργική ματιά τα έθιμα της κωδωνοφορίας».

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σύμφωνα με το διευθυντή του Λαογραφικού Μουσείου, Ζήση Σκαμπάλη, «αν ο προνεωτερικός άνθρωπος επινόησε τα εκκωφαντικά στην κλίμακα της κοινότητάς του κουδούνια για να εξορκίσει το κακό, και φαίνεται πως τα κατάφερε καλά, τι διαστάσεων κουδούνια να περιμένουμε από το νεωτερικό άνθρωπο που σε δυόμισι μόλις αιώνες κατάφερε να απειλήσει τον πλανήτη;»

Και απαντά: «Ίσως μια κωδωνοφορία συμπαντικής κλίμακας!»