Ο στόχος της κυβέρνησης για την επιλογή των χωρών στις οποίες ανοίγουμε την πόρτα δεν είναι να υποδεχθούμε απλώς όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών για διακοπές, αλλά να λύσει μία δύσκολη «εξίσωση», που θα φέρει όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες, χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα στη Δημόσια Υγεία, με αύξηση της μεταδοτικότητας και των περιστατικών του κορονοϊού.
«Ολοι όσοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, θα πρέπει να μπορέσουν να το κάνουν, αλλά να έχουμε και τις συνθήκες να επιστρέψουν ασφαλείς πίσω στο σπίτι τους», τόνισε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την παρουσίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα νησιά (εδώ).
Η λίστα με τις 29 χώρες (εδώ) οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα ή ειδικό έλεγχο, παρά μόνο δειγματοληπτικό, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και την εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του υπουργείου Υγείας.
Την Παρασκευή το απόγευμα ανακοινώθηκε επίσης ότι θα επιτρέπεται μεν η είσοδος στη χώρα και πολιτών που καταφθάνουν από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, όμως θα επιβάλλονται εξετάσεις κορονοϊού και αυτοπεριορισμός για τουλάχιστον μία ημέρα σε όλους.
Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες από τις οποίες έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα είναι ακόμη αποκλεισμένες, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα τους δεν επιτρέπουν την είσοδο των πολιτών τους δίχως την επιβολή της καραντίνας των 14 ημερών.
Οι 13 χώρες του πίνακα του 2019 αποτελούν το 72,6% του συνόλου των τουριστών που έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα μόνο από τις χώρες που αποτελούν το 38,9%, ενώ επιτρέπεται στο 33,7%.
Δηλαδή η «πόρτα» της χώρας μας λόγω κορονοϊού ανοίγει σε πολύ λιγότερους από τους μισούς πιο σημαντικούς επισκέπτες, λόγω αυξημένης δραστηριότητας της νόσου Covid-19 στις χώρες αυτές.
Το θετικό είναι ότι η λίστα αυτή είναι «δυναμική», δηλαδή θα μεταβάλλεται προς το καλύτερο διαρκώς, και καθώς το πανδημικό κύμα θα υποχωρεί από διάφορες χώρες, θα προστίθενται νέες στη λίστα της κυβέρνησης.
Επιπλέον, πολίτες από κράτη που παρουσιάζουν σήμερα υψηλή δραστηριότητα της νόσου θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς ως επισκέπτες, καθώς στατιστικά θα έχουν πιο υψηλά ποσοστά ανοσίας στον πληθυσμό τους, άρα δεν θα κινδυνεύουν ούτε να μεταδώσουν, αλλά ούτε και να νοσήσουν από κορονοϊό κατά την παραμονή τους στη χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα κρούσματα είναι αναμενόμενα, γι’ αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει ασφαλής και για όσους κάνουν διακοπές, αλλά και για τους πολίτες της που θα υποδέχονται τους τουρίστες.
Πόσα κρούσματα περιμένουμε
Τα εισερχόμενα κρούσματα είναι αναμενόμενα, καθώς, όπως σχολιάζει ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, «είναι αναπόφευκτη η έλευση τουριστών με κορονοϊό στην Ελλάδα το καλοκαίρι και δεν αποκλείεται να έχουμε 6.000 με 10.000 ασυμπτωματικούς τουρίστες».
Εκτίμηση με την οποία συμφωνεί και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κλινικός ιολόγος, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό.
Ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτει ότι η διασπορά των ασυμπτωματικών θα εξαρτηθεί τόσο από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσο και από τον δείκτη R0 (ρο μηδέν). «Για παράδειγμα, εάν έχουμε R0 0,3 όπως σήμερα, αυτό σημαίνει ότι οι ασυμπτωματικοί μπορεί να προκαλέσουν 1.800 μεταδόσεις και αυτό είναι το καλό σενάριο, αν το R0 είναι 1 θα έχουμε 6.000 κρούσματα».
Τα κρούσματα αυτά δεν θα είναι φυσικά ομοιόμορφα κατανεμημένα στη χώρα, γι’ αυτό και προβλέπονται τοπικά lockdown σε περίπτωση που αυξηθούν σε κάποια περιοχή.