Παγκόσμιο σάλο έχει προκαλέσει μία κατά λάθος δημοσίευση στο site του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με την οποία το φάρμακο που έδειχνε σε όλες τις κλινικές μελέτες αποτελεσματικότητα έως 70% στην αντιμετώπιση ασθενών με κορονοϊό, τελικά δεν έχει καμία ιδιαίτερη δράση, σε σχέση με άλλους συνδυασμούς φαρμάκου.
«Το φάρμακο ρεμντεσιβίρη, που θεωρούνταν το πιο ελπιδοφόρο για την αντιμετώπιση της Covid-19, απέτυχε στον στόχο του να αντιμετωπίσει τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη», προτρέχει να γράψει ο Guardian.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΠΟΥ, στην κεντρική κλινική μελέτη που συμμετείχαν 237 ασθενείς, το φάρμακο δεν έδειξε να έχει αποτέλεσμα έναντι της νόσου και σε σύγκριση με άλλα θεραπευτικά σχήματα που συγκρίθηκε.
Στο έγγραφο φαίνεται ότι από το σύνολο των ασθενών, οι 158 έλαβαν ρεμντεσιβίρη και οι 79 άλλον συνδυασμό φαρμάκων. Συγκρίνοντας την πορεία της νόσου, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ούτε η κατάσταση της υγείας των ασθενών βελτιώθηκε ούτε το ιικό φορτίο μειώθηκε στον οργανισμό.
Επιπλέον, οι 18 από τους 158 ασθενείς εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες και ως εκ τούτου διακόπηκε η χορήγηση του φαρμάκου, πριν ολοκληρωθεί το πειραματικό πρωτόκολλο.
«Τα έγγραφο δημοσιεύτηκε κατά λάθος στο site του ΠΟΥ και μόλις το καταλάβαμε, αποσύρθηκε. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ελεγχθεί και αξιολογηθεί και περιμένουμε την τελική έκδοση, πριν ο ΠΟΥ υποβάλει τα σχόλιά του», δηλώνει ο Τάρκ Τζασαρέβι, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ.
Η εταιρεία παραγωγής του φαρμάκου τονίζει «ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εγκυρότητας ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων και έτσι τερματίστηκε νωρίς», όπως γράφουν οι Financial Times. Ως εκ τούτου δεν είναι μία μελέτη προς «σοβαρή εκτίμηση».
To φάρμακο χρησιμοποιείται και σε ελληνικά νοσοκομεία και σύμφωνα με τους υπεύθυνους, μέχρι στιγμής έχει δείξει ιδιαίτερα αισιόδοξα αποτελέσματα (εδώ).
«Γιογιό» η μετοχή της εταιρείας
Την προηγούμενη εβδομάδα η Wall Street είχε πραγματοποιήσει ράλι μετά από τη διαρροή των προκαταρκτικών δεδομένων από μελέτη του Πανεπιστήμιο του Σικάγου, που έδειχναν ταχεία ανάρρωση από πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα για την πλειοψηφία των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της είδησης από τη διαρροή του ΠΟΥ από τους Financial Times, οι αμερικανικές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη τους, με τον Dow Jones να καταγράφει πτώση περίπου 150 μονάδων. H μετοχή της Gilead έκανε «βουτιά» 5% στα 77 δολάρια.