Ενα φθηνό και ευρέως διαθέσιμο αντικαταθλιπτικό, η φλουβοξαμίνη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και την ανάγκη νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το φάρμακο έχει ένδειξη χορήγησης στην κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει το Nature. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής δοκιμής που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Global Health, έχει θεαματικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός.
Μεταξύ των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη και έλαβαν το φάρμακο στα πρώτα στάδια της νόσου, οι θάνατοι που συνδέονταν με λοίμωξη Covid-19 μειώθηκαν κατά 90% και η ανάγκη για νοσηλεία σε ΜΕΘ 65%.
«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη στην αναζήτηση φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη Covid-19. H χορήγηση της φλουβοξαμίνης θα πρέπει να γίνεται σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης και δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν μπορούν να λάβουν μονοκλωνικά αντισώματα», αναφέρει σε email που έστειλε στο Nature ο Βίκας Σουχάτμε, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Εμορι της Ατλάντα.
Η φλουβοξαμίνη είναι ένας τύπος εκλεκτικού αναστολέα επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση μιας σειράς καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως το στρες, η κατάθλιψη και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Ωστόσο, «η φλουβοξαμίνη μπορεί να μειώσει και την παραγωγή φλεγμονωδών αντιδράσεων, οι οποίες προκαλούνται κατά τη λοίμωξη Covid» δήλωσε η δρ Αντζελα Ρέιερσεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις (HΠA) και μία εκ των υπευθύνων της μελέτης.
Η ιδέα
Η ίδια είχε κάνει μελέτη το 2019, στην οποία είχε φανεί ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μείωσε τη φλεγμονή σε ποντίκια που είχαν αναπτύξει σήψη. Οταν ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού και αποκαλύφθηκε ότι οι θάνατοι στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται στην καταιγίδα κυτταροκινών, δηλαδή σε μία σούπερ φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, η Ρέιερσεν θυμήθηκε την έρευνα που είχε κάνει στα ποντίκια.
Ετσι, στήθηκε η μεγάλη πολυεθνική μελέτη TOGETHER από ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά, του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και του ιατρικού κέντρου CardResearch Cardiologia Assistencial e de Pesquisa LTDA στη Βραζιλία.
Οι ερευνητές χορήγησαν μεταξύ της 15ης Ιανουαρίου και της 6ης Αυγούστου του 2021 φλουβοξαμίνη (100 mg, δύο φορές την ημέρα, επί 10 ημέρες) σε 741 τυχαία επιλεγμένους ασθενείς με Covid-19 στη Βραζιλία, οι οποίοι διακομίσθηκαν με συμπτώματα της νόσου στο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα έδωσαν σε 756 ασθενείς εικονικό φάρμακο.
Ολοι οι ασθενείς ήταν συμπτωματικοί, ανεμβολίαστοι και πληρούσαν τουλάχιστον ένα επιπλέον κριτήριο (μεγάλη ηλικία, υποκείμενο νόσημα), ώστε να θεωρούνται υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.
Ως υψηλού κινδύνου κρίθηκαν ασθενείς πολλών και διαφορετικών ομάδων, όπως οι διαβητικοί, τα άτομα με υπέρταση, με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, οι καπνιστές, οι παχύσαρκοι, οι μεταμοσχευμένοι, οι ασθενείς με χρόνια νεφροπάθεια και όσοι χρειάζονταν αιμοκάθαρση, οι ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με πρόσφατο ιστορικό καρκίνου ή όσα βρίσκονταν υπό θεραπεία, καθώς και τα άτομα 50 ετών και άνω και οι ανεμβολίαστοι.
«Η φλουβοξαμίνη είναι, μέχρι στιγμής, η μόνη θεραπεία η οποία, αν χορηγηθεί νωρίς, μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη Covid-19 από το να μετατραπεί σε μια επικίνδυνη για τη ζωή νόσο. Μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά όπλα μας ενάντια στον ιό SARS-CoV-2. Η αποδεικνυόμενη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έχουμε κάνει στο θεραπευτικό πεδίο από την αρχή της πανδημίας» ανέφερε ο Εντουαρντ Μιλς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ΜcMaster που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό το φθηνό χάπι μπορεί να επιτρέψει στα νοσοκομεία ανά τον κόσμο να αποφύγουν τη χρήση ακριβών και, ορισμένες φορές, ακόμη και επικίνδυνων θεραπειών».
Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πιθανό ο συνδυασμός της φλουβοξαμίνης με ένα φάρμακο που σταματά τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού στον οργανισμό, όπως το επερχόμενο αντιικό της MSD, να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.