Ψηφιακή απεικόνιση μιας βυθισμένης αρχαίας πόλης. Ο μύθος της Ατλαντίδας επιστρέφει | Shutterstock
Θέματα

Ανακάλυψε την Ατλαντίδα ο Τζέιμς Κάμερον;

Ντοκιμαντέρ παραγωγής του διάσημου σκηνοθέτη και εξερευνητή παρουσιάζει νέα ευρήματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη της Ατλαντίδας στα παράλια της Νοτίου Ισπανίας στα στενά του Γιβραλτάρ.
Protagon Team

Τη «νήσο» της Ατλαντίδας είχε περιγράψει ο Πλάτωνας στους διαλόγους του «Τιμαίος» και «Κριτίας» πριν από περίπου 2.400 χρόνια. Οπως είχε αναφέρει, η «Ατλάντις νήσος» βρισκόταν έξω από τις Ηράκλειες πύλες, οι οποίες σύμφωνα με την κρατούσα ιστορική άποψη ήταν το αρχαίο όνομα των στενών του Γιβραλτάρ. Ο Πλάτωνας ανέφερε ότι η Ατλαντίδα κάποια στιγμή βυθίστηκε έτσι όσοι την αναζητούσαν έψαχναν για κάποιο βυθισμένο νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό…

Τα τελευταία χρόνια προηγμένα τεχνολογικά μέσα όπως οι δορυφορικές εικόνες αλλά και τα ειδικά ραντάρ που «βλέπουν» καθαρά σε μεγάλα βάθη κάτω από το έδαφος επέτρεψαν σε ερευνητές να παρουσιάσουν νέες ανατρεπτικές θεωρίες για την τοποθεσία της Ατλαντίδας. Εχουν διατυπωθεί θεωρίες για διάφορες περιοχές που ξεκινούν από την ανατολική Μεσόγειο, περνούν από την Σαντορίνη, την Μάλτα και φτάνουν μέχρι την Βόρειο Ευρώπη. Αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι το «νήσος» που ανέφερε ο Πλάτωνας ήταν παραπλανητικό ή συμβολικό και ότι η Ατλαντίδα ήταν ή θα μπορούσε να ήταν μια παραθαλάσσια πόλη. Μάλιστα πριν από έξι χρόνια ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρτφορντ παρουσίασan ευρήματα που σύμφωνα με την άποψη τους η Ατλαντίδα βρισκόταν στην νότιο Ισπανία κάπου κοντά στην σημερινή πόλη Κάδιθ.

Ο μύθος της θρυλικής Ατλαντίδας προκάλεσε τελικά το ενδιαφέρον του διάσημου σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια οργανώνει φιλόδοξες όσο και παράτολμες εξερευνητικές αποστολές στις οποίες συμμετέχει και ο ίδιος. Πριν από λίγα χρόνια με βαθυσκάφος στον σχεδιασμό του οποίου συμμετείχε και ο ίδιος ο Κάμερον κατέβηκε στην βαθύτερη υποθαλάσσια τάφρο της Γης. Ο Κάμερον αποφάσισε να γίνει παραγωγός σε ένα νέο ντοκιμαντέρ για την Ατλαντίδα.

Στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πριν από λίγα 24ωρα από το κανάλι του National Geographic οι ερευνητές ταξίδεψαν σε διάφορες περιοχές που έχουν υποδειχθεί ως πιθανές Ατλαντίδες. Πήγαν στη Σαντορίνη, στη Μάλτα, στη Σαρδινία, στις Αζόρες και σε άλλες περιοχές αναλύοντας για κάθε μια εξ αυτών τα σχετικά ευρήματα και τα δεδομένα της υποψηφιότητας τους. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ όλες αυτές οι περιοχές είχαν ορισμένα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με τις περιγραφές αλλά σε όλες έλειπε κάποιο βασικό κομμάτι του παζλ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail, η περιοχή που σύμφωνα με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να ήταν η χαμένη πόλη της Ατλαντίδας είναι αυτή που σήμερα βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Ντονάνα της Ισπανίας. Μια περιοχή δηλαδή στα στενά του Γιβραλτάρ τα οποία αναφέρει και ο Πλάτωνας.

Σε κάποια σημεία του βυθού στην περιοχή εντοπίστηκαν μεγάλες πέτρινες άγκυρες και άλλα ευρήματα που οδηγούν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι εκεί βρισκόταν κάποιο μεγάλο λιμάνι από το οποίο απέπλεαν οι τολμηροί θαλασσοπόροι της εποχής για να βγουν στον ανοικτό ωκεανό. Η ομάδα που γύρισε το ντοκιμαντέρ εικάζει ότι επρόκειτο για το λιμάνι ενός προηγμένου πολιτισμού που μετέδωσε τα φώτα του ανατολικότερα στα νησιά της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν ότι μετά την φυσική καταστροφή που έπληξε την Ατλαντίδα όσοι κάτοικοι διασώθηκαν μετακινήθηκαν λίγο βορειότερα στην ενδοχώρα εκεί που βρίσκεται σήμερα η περιοχή Καμπανάριο. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπήρξε ποτέ η Ατλαντίδα και ότι ο Πλάτωνας προσπάθησε να διατυπώσει τις θεωρίες του περί πολιτικής μέσω μιας μυθοπλασίας. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που είναι της άποψης ότι οι περιγραφές του περιέχουν πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Το βέβαιο είναι ότι η ανακάλυψη της Ατλαντίδας θα αποτελεί μόνιμο αντικείμενο πόθου και έρευνας των απανταχού εξερευνητών.