Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι νεαροί ενήλικες που ξοδεύουν αρκετές ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Linkedin, Google+, Twitter, Reddit, Instagram κλπ.) κοιμούνται λιγότερο από εκείνους που τα χρησιμοποιούν αραιότερα.
Και όπως επισημαίνει η Ασλι Ροντρίγκεζ στο Quartz, όσοι ήταν εθισμένοι σ΄ αυτά δήλωσαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία πως από τη στιγμή που θα ξάπλωναν δυσκολεύονταν πολύ να κοιμηθούν.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.700 ενηλίκων Αμερικανών ηλικίας μεταξύ 19 και 32 ετών, οι οποίοι ερωτήθηκαν για τη συχνότητα που χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για τις συνήθειές τους σχετικά με τον ύπνο. Οι ερωτώμενοι έδωσαν κάποιες αρχικές απαντήσεις και 18 μήνες μετά τους ετέθησαν τα ίδια ερωτήματα.
Ανάμεσα σε εκείνους που περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά 0-30 λεπτά της ώρας, μεγάλη δυσκολία να κοιμηθούν ανέφερε το 23%
Ο μέσος όρος που περνούσαν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν 61 λεπτά της ώρας και έμπαιναν σ΄ αυτά 30 φορές την εβδομάδα. Περίπου το 60% όσων ρωτήθηκαν ανέφεραν πως αντιμετώπιζαν μεγάλη ή μέτρια δυσκολία για να κοιμηθούν και πως η ποιότητα του ύπνου τους δεν ήταν ικανοποιητική.
Μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούσαν συχνότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -έμεναν δικτυωμένοι τουλάχιστον 121 λεπτά κάθε μέρα και έμπαιναν 58 φορές της εβδομάδα, κάτι που αφορούσε το 1/5 των συμμετεχόντων στην έρευνα- σχεδόν το 30% ανέφερε πως αντιμετώπιζε μεγάλη δυσκολία για να κοιμηθεί (29% μέτρια δυσκολία και 20% μικρή δυσκολία).
Ανάμεσα, τέλος, σε εκείνους που περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά 0-30 λεπτά της ώρας, μεγάλη δυσκολία να κοιμηθούν ανέφερε το 23%, μέτρια δυσκολία το 28% και μικρή το 36% των συμμετεχόντων.