Ακόμα και ο πολύς Ντόναλντ Τραμπ καθώς και η πιο συνεσταλμένη – μολονότι ντυμένη στην τρίχα- Μελάνια, εντός της μεγαλοπρεπούς αίθουσας χορού των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένους κώδικες συμπεριφοράς. Παρ’ ότι πολλά παμπάλαια πρωτόκολλα έχουν εγκαταλειφθεί, υπάρχουν ακόμα κάποιοι άγραφοι κανόνες που ορίζουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δημοσίως αλλά και οι κοινοί θνητοί όταν βρεθούν κοντά τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Corriere della Sera, οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής επτά, αν βάλει ο Θεός (ή ο Διάβολος) το χέρι του και προσκληθείτε:
1. Πότε τρώμε
Δεν καθόμαστε ποτέ στο τραπέζι και, φυσικά, δεν ξεκινάμε να τρώμε πριν από τη Μεγαλειότητά Της. Και, προφανώς, δεν συνεχίζουμε να τρώμε στην περίπτωση που η βασίλισσα έχει ολοκληρώσει το φαγητό της. Οσον αφορά την Ελισάβετ, είναι γνωστό ότι κάθε άλλο λαίμαργη είναι και ότι διαθέτει υπομονή – σε αντίθεση με τη βασίλισσα Βικτωρία η οποία, καταβροχθίζοντας στη στιγμή τα πιάτα της, ανάγκαζε τους συνδαιτυμόνες της να εγκαταλείπουν το τραπέζι σχεδόν νηστικοί.
2. Πότε μιλάμε
Κατά τη διάρκεια ενός βασιλικού δείπνου στο Μπάκιγχαμ επιβάλλεται να περιμένουμε να μας απευθύνει τον λόγο η βασίλισσα. Τον πρώτο λόγο τον έχει πάντα η Αυτής Μεγαλειότης αλλά εάν καταδεχθεί να μας μιλήσει, μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε μαζί της. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση δεξίωσης που δεν προβλέπεται δείπνο, συνιστάται στους παρευρισκόμενους να στέκονται γύρω από τη βασίλισσα, σχηματίζοντας, έναν κύκλο γύρω της ούτως ώστε να είναι σε θέση να προσεγγίζει με ευκολία όλους τους καλεσμένους της.
3. Από τα δεξιά προς τα αριστερά
Αφότου λάβουμε τις θέσεις μας στο βασιλικό τραπέζι, αναμένουμε τη βασίλισσα να απευθυνθεί πρώτα στον επίτιμο καλεσμένο της ο οποίος είθισται να κάθεται στα δεξιά της. Μετά την ανταλλαγή των φιλοφρονήσεων και των χαιρετισμών η βασίλισσα στρέφει την προσοχή της σε όποιον κάθεται πρώτος στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού.
4. Πότε σηκωνόμαστε
Με το πέρας του δείπνου κανένας από τους παρακαθημένους δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη θέση του εάν η βασίλισσα εξακολουθεί να είναι παρούσα. Εάν δεν αποχωρήσει εκείνη, δεν μπορεί να αποχωρήσει κανείς, ούτε καν ο Ντόναλντ Τραμπ.
5. Η αβροφροσύνη
Με το που δούμε τη βασίλισσα υποκλινόμαστε διακριτικά, σύμφωνα τουλάχιστον με έναν παμπάλαιο άγραφο κώδικα συμπεριφοράς που ακολουθεί πιστά η Κέιτ Μίντλετον, δούκισσα του Κέιμπριτζ, η οποία κατά τις κοινές εμφανίσεις με τη βασίλισσα και γιαγιά του συζύγου της συμπεριφέρεται άψογα. Πάντως χθες η Μελάνια Τραμπ παρέλειψε να υποκλιθεί ενώπιον της βασίλισσας στους κήπους των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Ως ένδειξη σεβασμού, ωστόσο, συχνά αρκεί και ένα κούνημα του κεφαλιού. Οσον αφορά τη χειραψία που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν απαγορεύεται φυσικά, αλλά η δική του ήταν ελάχιστα τελετουργική, ιδιαίτερα «σφιχτή», πολύ «αμερικανική».
6. Καμία επαφή
Επίσημα τη βασίλισσα δεν την αγγίζει κανένας. Φαίνεται, ωστόσο, πως η Ελισάβετ συγκινεί ιδιαίτερα τους καλεσμένους και τις καλεσμένες της, τόσο πολύ ώστε συχνά να μην μπορούν να αντισταθούν σε ένα άγγιγμα συμπάθειας και σεβασμού. Η Μισέλ Ομπάμα, για παράδειγμα, όταν επισκέφθηκε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το 2009, δεν δίστασε να αγκαλιάσει τη βασίλισσα. Μερικά χρόνια μετά η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ παραδέχτηκε πως «με τον καιρό κατάλαβα πως είναι καλύτερο να κρατώ τα χέρια σταυρωμένα σε διεθνείς συναντήσεις, αλλά με τη βασίλισσα αυτό ήταν το σωστό να κάνω».
7. Αγραφο πρωτόκολλο
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, κώδικες συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούνται απαράβατα ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ και των λοιπών μελών της βασιλικής οικογένειας δεν υπάρχουν. Η πραγματικότητα, ωστόσο, αποδεικνύεται διαφορετική, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετοί άγραφοι κανόνες εθιμοτυπίας. Το γεγονός, ωστόσο, δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι και το Σύνταγμα της Βρετανίας άγραφο είναι.