Του Αγίου Βαλεντίνου ο αλγόριθμος του μηχανήματος ChatGpt έστειλε όσα ερωτικά μηνύματα του γύρεψαν | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Θέματα

«Αλγόριθμέ μου, σώσε με. Πες της πόσο πολύ την αγαπώ»

Του Αγίου Βαλεντίνου ανήμερα, το μηχάνημα ChatGpt δούλεψε υπερωρίες για να εξυπηρετήσει τους ερωτευμένους και τις ερωτευμένες που βαριούνται ή δεν ξέρουν να γράφουν (ούτε καν) ραβασάκια – και στα αγγλικά, εννοείται. Ηταν μια ευφυής πρωτοβουλία των New York Times
Protagon Team

Του Αγίου Βαλεντίνου, όποιος δεν είχε έμπνευση, όποιος ήταν από το Δημοτικό σεσημασμένος ως στουρνάρι στην Εκθεση ή και ολότελα αγράμματος, αλλά και ο κάθε τεμπέλης περί τις γαρνιτούρες, είχε τελικά εναλλακτική λύση αν ήθελε να γράψει «δυο λόγια αγάπης» στο έτερον ήμισυ (εφόσον διέθετε τέτοιο).

Στις 14 Φεβρουαρίου, λοιπόν, μπορούσε να επισκεφθεί τον ιστότοπο των New York Times και να περιμένει να γράψει για λογαριασμό του ένα τρυφερό μήνυμα ο αλγόριθμος του μηχανήματος ChatGpt – ξέρετε, η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιμείται τους στιχοπλόκους της αγγλικής. Και το ραβασάκι σε κάποιου είδους αγγλικά θα ήταν γραμμένο, φυσικά.

Αν ο στούρνος ή ο βαριεστημένος το διέπραττε, θα ελάμβανε γραπτό αποτέλεσμα του οποίου η μετάφραση σε οποιαδήποτε ανθρώπινη γλώσσα δεν του αποστερεί (το) τίποτα: «Αγάπη τόσο δυνατή, που δεν μπορείς να την αρνηθείς. Η καρδιά μου είναι δική σου, τα χρόνια το πιστοποιούν. Ταιριάζουμε τέλεια. Από την πρώτη μέρα που γνωριστήκαμε, ήξερα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή. Γελάσαμε και αγαπήσαμε και κλάψαμε και μεγαλώσαμε, αλλά ο δεσμός μας λάμπει σαν ουράνιο τόξο. Η καρδιά μου είναι γεμάτη αγάπη για εσένα. Του Αγίου Βαλεντίνου είμαι εδώ για εσένα».

Εχετε ήδη ρίγη; Αν δεν ενσκήψει και πυρετός, δεν θα είναι covid ούτε εποχική ίωση, θα είναι πούρα συγκίνηση. Διότι, ναι, ο έρωτας δεν βρίσκει πάντα τα κατάλληλα λόγια να εκφραστεί. Τα βρίσκει όμως η γεννήτρια μηνυμάτων των ΝΥΤ που βασίστηκε στο ChatGpt της OpenAI, στο ρομπότ που προγραμματίστηκε να μιλάει και να γράφει σαν άνθρωπος (Αγγλοαμερικανός, πάντως, και στις δύο περιπτώσεις).

Το παραπάνω κείμενο ήταν ένας τύπος ερωτικού μηνύματος, ελαφρολαϊκός ας πούμε. Το ρομπότ είχε και άλλες επιλογές για τον χρήστη του. Κείμενα «σε στυλ Σαίξπηρ», όπως έγραψε η Corriere della Sera, ή και «σε στυλ περσών μυστικιστών ποιητών»…

Κεφάτοι οι ΝΥΤ, έδωσαν και μια επιλογή μηνύματος «προς έμπορο μαριχουάνας»! Αν σας φαίνεται περίεργο, αυτό συνέβη επειδή εδώ και λίγο καιρό στο Μεγάλο Μήλο λειτουργούν νομίμως μαγαζάκια πώλησης χασισόχορτου και γνωρίζουν πιένες.

Πάνω-κάτω, το μαντείο του ρομπότ έβγαλε τον εξής χρησμό για τον διακινητή: «Αγαπητέ έμπορε ζιζανίων, αυτή την ξεχωριστή ημέρα θέλω να ξέρεις πόσο εκτιμώ τον τρόπο που μου μιλάς πάντα! Κάνεις την ημέρα μου λίγο πιο φωτεινή, έτσι σου είμαι πολύ ευγνώμων. Ελπίζω να παίρνεις όλη την αγάπη που σου αξίζει, και σήμερα και κάθε ημέρα. Ενας πιστός πελάτης σου»…

Και του χρόνου!