Λιγότεροι από 150.000 γορίλες των δυτικών πεδιάδων επιβιώνουν στη φύση στην Κεντρική και Δυτική Αφρική | Getty Images/David Schenfeld
Θέματα

Αυτοθεραπευόμενοι γορίλες στην υπηρεσία της φαρμακευτικής

Κάποια από τα μεγαλόσωμα ανθρωποειδή θηλαστικά που αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις φαρμάκων
Protagon Team

Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις στον τομέα των φαρμάκων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Ερευνητές στην Γκαμπόν μελέτησαν τροπικά φυτά που καταναλώνονται από άγριους γορίλες –ενώ χρησιμοποιούνται και από ντόπιους θεραπευτές– και εντόπισαν τέσσερα με φαρμακευτική δράση. Εργαστηριακές μελέτες αποκάλυψαν ότι τα φυτά ήταν πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ουσίες. Ενα εξ αυτών παρουσιάζει προοπτική για την καταπολέμηση των υπερμικροβίων.

Είναι γνωστό ότι οι μεγαλόσωμοι πίθηκοι έχουν τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύονται, επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ενας τραυματισμένος ουρακοτάγκος έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο επειδή χρησιμοποίησε μια αλοιφή από φυτά για να θεραπεύσει τραύμα του.

Στην τελευταία τους μελέτη οι βοτανολόγοι κατέγραψαν τα φυτά που έτρωγαν οι γορίλες των δυτικών πεδιάδων στο εθνικό πάρκο Μουκαλάμπα-Ντούντου της Γκαμπόν. Επέλεξαν τέσσερα δέντρα που είναι πιθανώς ωφέλιμα, με βάση συνεντεύξεις με τοπικούς θεραπευτές – το δέντρο καπόκ (Ceiba pentandra), τη γιγάντια κίτρινη μουριά (Myrianthus arboreus), το αφρικανικό ιρόκο (Milicia excelsa) και τη συκιά (Ficus).

Ο φλοιός των δέντρων –που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία των πάντων, από στομαχικά προβλήματα μέχρι στειρότητα– περιέχει χημικές ουσίες με φαρμακευτική δράση, από φαινόλες έως φλαβονοειδή. Και τα τέσσερα φυτά έδειξαν αντιβακτηριδιακή δράση έναντι τουλάχιστον ενός πολυανθεκτικού στελέχους του ιού E. coli.

Ειδικότερα, το δέντρο καπόκ –του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι «κεΐβη η πέντανδρος– επέδειξε «αξιοσημείωτη θεραπευτική δραστηριότητα» έναντι όλων των ελεγμένων στελεχών του ιού, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι γορίλες εξελίχθηκαν για να τρώνε φυτά που τους ωφελούν και υπογραμμίζει τα τεράστια κενά στη γνώση μας για τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής» σημειώνει η βρετανίδα ανθρωπολόγος Τζοάνα Σέτσελ, που συνέταξε τη μελέτη.

Η Γκαμπόν διαθέτει τεράστια ανεξερεύνητα δάση, τα οποία φιλοξενούν δασικούς ελέφαντες, χιμπατζήδες και γορίλες, καθώς και πολλά φυτά άγνωστα στην επιστήμη. Η λαθροθηρία και οι ασθένειες έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός τεράστιου αριθμού γορίλων των δυτικών πεδιάδων στη φύση. Κατατάσσονται ως άκρως επαπειλούμενα είδη στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, καθώς διασώζονται λιγότεροι από 150.000 στην Κεντρική και Δυτική Αφρική.