Ο Μπρούνο Μπεργκέ: Εχει αλλάξει ταυτότητα με τη βοήθεια της CIA, δολοφονήθηκε με εντολή του Κάρλος ή πέθανε από φυσικά αίτια; | CreativeProtagon
Θέματα

Αυτός που «έδωσε» στη CIA τον Κάρλος το Τσακάλι

Ο Μπρούνο Μπεργκέ ήταν για πολλά χρόνια το δεξί χέρι του πιο καταζητούμενου τρομοκράτη στον κόσμο, μέχρι που στρατολογήθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και πέρασε στην αντίπερα όχθη. Οι πολύτιμες πληροφορίες του οδήγησαν Αμερικανούς και Γάλλους στη σύλληψη του αφεντικού του. Μετά όμως, εξαφανίστηκε
Protagon Team

Τέσσερα χρόνια πριν εξαφανιστεί «από προσώπου Γης», ενώ ήταν πάνω σε ένα πλοίο της γραμμής που κατευθυνόταν στην Ηγουμενίτσα από την Ανκόνα, ο Μπρούνο Μπρεγκέ μπήκε σε μια αμερικανική πρεσβεία προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για το αφεντικό του, τον Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, γνωστό σε όλο τον κόσμο ως ο Κάρλος το Τσακάλι.

Μέχρι την άνοιξη του 1991, ο γεννημένος στην Ελβετία Μπρεγκέ είχε ανέλθει στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης του Κάρλος και είχε πάρει τη θέση του βοηθού του στη Δυτική Ευρώπη, όσο το Τσακάλι κρυβόταν στη Δαμασκό.

Ο Μπρεγκέ, ο οποίος ήταν κάτοικος του Τιτσίνο της Ελβετίας, πήγαινε συχνά στη Δαμασκό, όπου παρέμενε επί εβδομάδες και ήταν το δεξί χέρι του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη στον κόσμο, ο οποίος τον εμπιστευόταν να «τρέχει» τις επιχειρήσεις του.

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα βιβλίο του ιστορικού Αντριαν Χάνι, που ρίχνει νέο φως σε ένα από τα πιο διαβόητα τρομοκρατικά δίκτυα της σύγχρονης ιστορίας, το 1995 ο Μπρεγκέ άλλαξε στρατόπεδο: τον στρατολόγησε η CIA, κάτι που τελικά οδήγησε στην σύλληψη του Κάρλος.

Σύμφωνα με τον Χάνι, έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο Μπρεγκέ εργαζόταν για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με το ψευδώνυμο «πράκτορας FDBONUS/1» και έναντι 3.000 δολαρίων τον μήνα, τους έδινε μυστικά για την οργάνωση του Σάντσες ή Κάρλος, τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις, τις τοποθεσίες, τις αποθήκες όπλων και τα δίκτυα υποστήριξης.

Οπως σημείωσαν οι Times, ο Μπρεγκέ διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις προσπάθειες της CIA να εντοπίσει τον Σάντσες, ο οποίος ανάμεσα σε άλλες επιθέσεις, το 1975 ηγήθηκε μιας επιδρομής στα γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, κρατώντας ομήρους 11 υπουργούς Πετρελαίου.

Κατά τη διάρκεια της αιματηρής καριέρας του, ο Κάρλος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο 80 ανθρώπων, ενώ συνεργάστηκε με παλαιστίνιους τρομοκράτες, τη γερμανική Φράξια Κόκκινος Στρατός και τον ιαπωνικό Κόκκινο Στρατό.

Ο Κάρλος το Τσακάλι σε φωτογραφία της δεκαετίας του ’70 (EPA)

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η KGB και η Στάζι στήριζαν τον Σάντσες, ο οποίος συνελήφθη τελικά το 1994 στο Χαρτούμ του Σουδάν από πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών που, σύμφωνα με τον Χάνι, είχαν τη βοήθεια της CIA.

Ο Κάρλος εκτίει τρεις ποινές ισόβιας κάθειρξης στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων μία για την οργάνωση των βομβιστικών επιθέσεων του 1982 και 1983 σε δύο γαλλικά επιβατικά τρένα, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας και σε ένα γραφείο λιβυκού περιοδικού στο Παρίσι, στις οποίες σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150.

Ο τρομοκράτης στράφηκε εναντίον της Γαλλίας, στο έδαφος της οποίας πραγματοποίησε σειρά επιθέσεων με πολλούς νεκρούς, από τότε που η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τη σύζυγό του, μαζί με τον Μπρεγκέ, με εκρηκτικά στο αυτοκίνητό τους.

Γεννημένος το 1950, ο Μπρεγκέ ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας δίκης παλαιστινίων μαχητών, που είχαν επιτεθεί σε ένα ισραηλινό αεροσκάφος της El Al στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης το 1969.

Το 1979, σε ηλικία 19 ετών, ταξίδεψε στο Λίβανο όπου έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδο του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Προσφέρθηκε εθελοντικά για μια βομβιστική επίθεση στον Πύργο Σαλόμ στο Τελ Αβίβ, αλλά συνελήφθη στο λιμάνι της Χάιφα με δύο κιλά εκρηκτικών και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση.

Ομως, αποφυλακίστηκε έξι χρόνια αργότερα, το 1977, μετά από διπλωματικές πιέσεις της ελβετικής κυβέρνησης και μια διεθνή εκστρατεία που υποστηρίχθηκε από τους Ζαν-Πολ Σαρτρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Γκίντερ Γκρας, Μαξ Φριτς και Νόαμ Τσόμσκι.

Φωτογραφία του Μπρούνο Μπρεγκέ, το 1977, όταν απελάθηκε από το Ισραήλ (EPA PHOTO KEYSTONE FILES)

Στο βιβλίο του «Τρομοκράτης και πράκτορας της CIA: Η απίστευτη ιστορία του Ελβετού Μπρούνο Μπρεγκέ», ο Χάνι υποστηρίζει ότι η αποκάλυψη ότι ο Μπρεγκέ κατέληξε πράκτορας της CIA θα μπορούσε να εξηγήσει τη μυστηριώδη εξαφάνισή του.

Στις 11 Νοεμβρίου 1995, ο Μπρεγκέ ταξίδεψε με το πλοίο από την Ελλάδα στην Ανκόνα. Εκεί όμως, οι ιταλικές αρχές του αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα και τον υποχρέωσαν να επιστρέψει στην Ηγουμενίτσα. Μάρτυρες τον είδαν να επιβιβάζεται στο πλοίο τη νύχτα της 12ης Νοεμβρίου. Αλλά όταν το πλοίο έδεσε στην Ηγουμενίτσα, την επόμενη ημέρα, ο Μπρεγκέ δεν εμφανίστηκε.

«Μήπως η CIA τον βοήθησε να ξεκινήσει μια νέα ζωή με νέο όνομα;», αναρωτήθηκε ο Χάνι σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Swissinfo, της δημόσιας Ελβετικής Ραδιοφωνίας.

«Η χρησιμότητα του Μπρεγκέ ως πράκτορα μπορεί να είχε μειωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 1995». Αλλωστε τότε, ο Κάρλος και ο στενός του συνεργάτης, ο Γερμανός Γιοχάνες Βάινριχ, βρίσκονταν και οι δύο στη φυλακή.

Μπορεί όμως, ο Κάρλος να πήρε την εκδίκησή του, έστω και πίσω από τα κάγκελα.

Ο Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, το 2004, 10 χρόνια μετά τη σύλληψή του (EPA/STR)

«Είχε ο Κάρλος πάρει είδηση την προδοσία του πρώην συνεργάτη του και ήθελε να εκδικηθεί, ακόμη και από το κελί της φυλακής του στο Παρίσι; Είναι απολύτως πιθανό, γιατί η δομή της ομάδας ήταν ακόμα αρκετά άθικτη τον Νοέμβριο του 1995, ώστε ο Κάρλος να μπορεί να δώσει εντολή να τον σκοτώσουν», είπε ο συγγραφέας.

Ο Χάνι πρόσθεσε ότι ο Σάντσες είχε ακόμη τη δυνατότητα να εξοντώσει τον Μπρεγκέ. «Είχε τους διαύλους επικοινωνίας του με τους δικούς του στο εξωτερικό. Στον Λίβανο, υπήρχαν ακόμη άτομα που μπορούσαν να σκοτώσουν τον Ελβετό».

Η τρίτη εκδοχή της εξαφάνισης του Μπρεγκέ είναι να τα κατάφερε μόνος του, χωρίς τη βοήθεια της CIA, κάτι που θεωρείται λιγότερο πιθανό.