Η πανδημία μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία ουσιαστικών βελτιώσεων της κρατικής μηχανής | Shutterstock
Θέματα

Η ελληνική Δημόσια Διοίκηση στη μετά Covid εποχή

Προτάσεις διαρθρωτικών αλλαγών που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν χρόνιες ασθένειες της ελληνικής κρατικής μηχανής, από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Α. Σωτηρόπουλο και Νικόλαο Κομνηνό Χλέπα, με βάση πρακτικές άλλων χωρών
Protagon Team

Τι δημόσια διοίκηση χρειαζόμαστε στη μετά Covid εποχή; Και πώς πρέπει να αλλάξει η τοπική αυτοδιοίκηση για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις του μέλλοντος; Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορούσαν να συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων τους;

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προσφέρει ευκαιρίες για υπέρβαση των ιδιομορφιών και κάμψη των αδυναμιών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Με βάση τη διεθνή εμπειρία αλλά και τη διαθέσιμη έρευνα για την ελληνική διοίκηση, είναι δυνατή η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της. Σε αυτή την κατεύθυνση, η διαΝΕΟσις δημοσιεύει κείμενα στα οποία αποτυπώνεται η σημερινή κατάσταση αλλά και καταγράφονται ουσιαστικές προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος στον τομέα της δημόσιας διοίκησης καταθέτει επτά προτάσεις πολιτικής, με βάση την εμπειρία ξένων χωρών και με αφορμή την ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και του κράτους:

Συνοπτικά, οι παραπάνω προτάσεις στηρίζονται στην ανάλυση παλιών και πρόσφατων προβλημάτων της διοίκησης και των συνεπειών τους. Αντανακλούν διεθνείς «καλές πρακτικές» (best practices) στη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας.

Στόχος είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, της διαφάνειας και της ταχύτητας όσον αφορά τις σχέσεις κράτους-πολίτη, για πολύ πιο εμπεριστατωμένη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της διοίκησης με βάση την επιστημονική γνώση και εμπειρία. Και αποσκοπούν στην αναβάθμιση του υποστηρικτικού ρόλου του κράτους στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, με στόχο την ανάκαμψη της αγοράς και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση

Η ανόρθωση της χώρας, μετά από μια δεκαετία κρίσης, δεν μπορεί να αγνοήσει την αυτοδιοίκηση, τον βασικό θεσμό όπου συναντάται η διοίκηση με την πολιτική, το κράτος με την κοινωνία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας παρουσιάζει δέκα συγκεκριμένες προτάσεις για έναν ριζικό ανασχεδιασμό της:

  1. Απελευθέρωση του πολιτικού ανταγωνισμού και ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης.
  2. Ενθάρρυνση συνεργασιών και συναινέσεων στους ΟΤΑ.
  3. Προώθηση της εκπροσώπησης των γυναικών.
  4. Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης.
  5. Διαφοροποίηση του συστήματος διακυβέρνησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ΟΤΑ.
  6. Αποπολιτικοποίηση και εκσυγχρονισμός του διοικητικού μηχανισμού.
  7. Μεταφορά σημαντικών υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα στους ΟΤΑ.
  8. Αναβάθμιση του ρόλου των ΟΤΑ στο πλαίσιο του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.
  9. Απλοποίηση του συστήματος ελέγχων και εκσυγχρονισμός του συστήματος εποπτείας.
  10. Εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ καθώς και της διαφάνειας ως προς τη διαχείριση.