Μια εικόνα της επιφάνειας του Ηλιου με λεπτομέρειες που δεν είχαμε δει ποτέ ως σήμερα, έδωσε το επίγειο αμερικανικό ηλιακό τηλεσκόπιο Inouye, που βρίσκεται στη Χαβάη.
Οι φωτογραφίες του Inouye απεικονίζουν χαρακτηριστικά που έχουν έκταση μέχρι και 30 χιλιόμετρα, ένας εντυπωσιακός άθλος ακρίβειας, αν σκεφτούμε ότι η απόσταση του Ηλιου από τη Γη είναι περίπου 150 εκατ. χιλιόμετρα.
Ακόμη και με αυτές τις πρώτες εικόνες, το διαμέτρου τεσσάρων μέτρων τηλεσκόπιο ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή στη μελέτη του μητρικού μας άστρου.
Βλέπουμε στη φωτογραφία μάζες καυτού αερίου (πλάσματος) που κοχλάζουν στην επιφάνεια του Ηλιου, όπως το νερό που βράζει στην κατσαρόλα. Τα φωτεινά σημεία είναι αέριο που βγαίνει πιο ψηλά και τα σκούρα αέριο που κρυώνει και βυθίζεται σε χαμηλότερα στρώματα.
Κάθε ένα από αυτά τα φωτεινά «νησιά» είναι διπλάσιο σε μέγεθος από την Ελλάδα, δηλαδή έχουν έκταση περίπου 260.000 τ.χλμ.
Ο Ηλιος είναι ένας γιγάντιος φυσικός αντιδραστήρας που καίει περίπου 5 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου κάθε δευτερόλεπτο και τους μετατρέπει σε ήλιο. Αυτή η μετατροπή είναι η πηγή ενέργειας του άστρου και θα συνεχίσει να του δίνει ενέργεια για τουλάχιστον άλλα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η ενέργεια εκπέμπεται στο Διάστημα προς κάθε κατεύθυνση. Ενα ελάχιστο μέρος φθάνει στη Γη καθιστώντας εφικτή τη ζωή, ενίοτε όμως προκαλώντας και προβλήματα.
Μπορούμε να προβλέψουμε τον διαστημικό καιρό;
Το Daniel K.Inouye Solar Telescope βρίσκεται στην κορυφή Χαλεακάλα, ύψους περίπου 3.000 μέτρων, της νήσου Μάουι. Φέρει το όνομα ενός γερουσιαστή της Χαβάης και έχει τη μεγαλύτερη διάμετρο από κάθε άλλο ηλιακό τηλεσκόπιο, επίγειο ή διαστημικό.
Θα αποτελέσει μια τριάδα μαζί με το διαστημικό τηλεσκόπιο Parker Solar Probe της NASA που βρίσκεται ήδη σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο και με το μελλοντικό διαστημικό τηλεσκόπιο Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της NASA.
Το τελευταίο θα εκτοξευθεί στις 8 Φεβρουαρίου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Αναμένεται να φτάσει σε απόσταση περίπου 42 εκατ. χλμ. από τον Ηλιο, έναντι μόνο 6,1 εκατ. χλμ. που θα φθάσει το Parker Solar Probe.
Το Solar Orbiter θα φωτογραφίσει τους πόλους του Ηλιου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα. Μόνο τότε οι επιστήμονες θα έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το μαγνητικό πεδίο του άστρου μας, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόγνωση του διαστημικού καιρού.
Ο Ηλιος συνεχώς εκτοξεύει τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων που, αν πλησιάσουν τη Γη, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και να απειλήσουν τους αστροναύτες. Στη Γη προκαλούν παρεμβολές, ακόμη και διακοπές στις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρικό δίκτυο.
Χάρη στο νέο τηλεσκόπιο στη Χαβάη, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν καλύτερα την αναταραχή στην επιφάνεια του Ηλιου και έτσι θα προβλέπουν την επόμενη ηλιακή καταιγίδα, δίνοντας περισσότερο χρόνο προετοιμασίας σε κυβερνήσεις, υπηρεσίες κοινής ωφελείας και ζωτικά δίκτυα υποδομής στη Γη. Σήμερα ο μέσος χρόνος προειδοποίησης είναι 48 λεπτά πριν από το ηλιακό συμβάν, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί στις 48 ώρες.