Οι μάχες σε δομημένο περιβάλλουν, σε απόσταση μικρότερη των 50 μ., είναι συχνά το πιο αιματηρό είδος πολέμου. Ιδίως αν τα τεθωρακισμένα κολλήσουν σε γκρεμισμένα κτίρια | Shutterstock
Θέματα

Γάζα όπως Μόντε Κασίνο, Φαλούτζα, Μαριούπολη

Οι αναλογίες που έχει η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα με άλλες στρατιωτικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν: από το Μόντε Κασίνο το 1944 έως τη Φαλούτζα το 2004, υπάρχουν ιστορικά διδάγματα που πρέπει να απασχολήσουν τις ισραηλινές δυνάμεις - όπως ότι τα τανκς δεν περνάνε εύκολα πάνω από ερείπια...
Protagon Team

Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα είναι πιθανό να αποδειχτεί η πιο δύσκολη και επικίνδυνη επιχείρηση συνδυασμένων όπλων που έχει πραγματοποιήσει ποτέ ο στρατός του. Οι Times του Λονδίνου ζυγίζουν τις τελευταίες εξελίξεις και αντιπαραβάλλουν την εισβολή αυτή με άλλες μάχες που έγιναν λίγα ή πολλά χρόνια πριν και είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά αστικού πολέμου πάνω σε ερείπια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διαθέτουν το πλεονέκτημα ότι έχουν πολεμήσει και στο παρελθόν σε δύσκολες περιοχές, όπως στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης το 2002 και στον νότιο Λίβανο, εναντίον της Χεζμπολάχ, το 2006. Ωστόσο, αυτός ο πόλεμος «θα είναι πολύ πιο θανατηφόρος και δύσκολος», τονίζει στη βρετανική εφημερίδα ο ιστορικός Mαξ Χέιστινγκς.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα σηράγγων μήκους 500 χλμ., με βάθος ακόμη και 70 μ. κάτω από τη γη. Τα σημεία αυτά είναι αδιαπέραστα από όλα τα όπλα πλην των βαρύτερων, που ρίχνονται από αέρος. Εκεί μοιάζει να εστιάζει το Ισραήλ τα χτυπήματά του τις τελευταίες ημέρες.

Στον πυρήνα των ισραηλινών επιχειρήσεων βρίσκεται ένα πλέγμα πεζικού, τεθωρακισμένων και αεροπορικής ισχύος. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τον σωστό συνδυασμό των επιμέρους όπλων. Τα άρματα μάχης παρέχουν δύναμη πυρός αλλά πρέπει να προστατεύονται από τα αντιαρματικά όπλα της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών πυραύλων από πεζικάριους που «ξεφυτρώνουν» μέσα από τούνελ. Παράλληλα, αν τα άρματα προηγηθούν του πεζικού, γίνονται ευάλωτα. Αυτό όμως ισχύει και αντίστροφα – αν προηγηθεί το πεζικό.

Σύμφωνα με τους Times, επειδή η Λωρίδα της Γάζας είναι παράκτια, οι Ισραηλινοί μπορούν να αναπτύξουν τα πολεμικά τους πλοία στα ανοικτά για να παρέχουν υποστήριξη πυρός και να αποβιβάζουν στρατεύματα. Ωστόσο, η Χαμάς διαθέτει πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν πλοία, τους οποίους προμηθεύεται από το Ιράν, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς.

Η λονδρέζική εφημερίδα θυμίζει ότι από το 2015 το ΝΑΤΟ έχει κάνει αρκετές μελέτες για τον πόλεμο μέσα σε αστικό ιστό, δεδομένου ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις. Αρα, είναι όλο και πιο πιθανό οι συγκρούσεις να διεξαχθούν σε δομημένο περιβάλλον, όπως συνέβη στη Μαριούπολη και στο Μπαχμούτ της Ουκρανίας.

Ανάμεσα στις βεβαιότητες που προέκυψαν από την έρευνα του ΝΑΤΟ είναι ότι η πρόοδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αργή. Ακόμη περισσότερο στη Γάζα, λένε οι αναλυτές, όπου οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) θα προχωρήσουν πάνω σε ένα βουνό ερειπίων που δημιούργησαν οι ίδιες με τις αεροπορικές επιδρομές.

«Τα χερσαία στρατεύματα πρέπει να ασφαλίσουν κάθε δρόμο, κάθε σπίτι, σχεδόν κάθε δωμάτιο, πριν προχωρήσουν στο επόμενο. Κάθε κλάδος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ιδίως οι μηχανικοί μάχης, οι ελεύθεροι σκοπευτές, οι γιατροί και οι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα είναι απολύτως αναγκαίος, παράλληλα με τις υπερσύγχρονες επικοινωνίες σε πραγματικό χρόνο» τονίζει ο Μαξ Χέιστινγκς.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Χαμάς επιφυλάσσει εκπλήξεις στους επιτιθέμενους και μπορεί οι Ισραηλινοί να δουν από την άλλη πλευρά όπλα και τακτικές που δεν τα έχουν δει μέχρι σήμερα από τον αντίπαλο. Μεγάλο μέρος της μάχης θα διεξαχθεί σε κοντινές αποστάσεις –50 μ. ή και πιο κοντά– και σε ακόμη μικρότερες αποστάσεις κάτω από τη γη, όπου η Χαμάς έχει τοποθετήσει μια σειρά από παγίδες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αυτά είναι τα όπλα, τονίζει ο Χέιστινγκς, «που όλοι οι σύγχρονοι στρατιώτες φοβούνται περισσότερο από κάθε άλλο».

Τι διδάσκει η Ιστορία 

Η ιστορική εμπειρία από τις μάχες μέσα σε πόλεις προσφέρει διδάγματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τις ισραηλινές δυνάμεις. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα συμμαχικά στρατεύματα αγωνίζονταν να υποτάξουν τους γερμανούς αλεξιπτωτιστές που είχαν λάβει θέσεις στο μοναστήρι του Μόντε Κασίνο στην Ιταλία (1943-1944). Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύθηκαν βαριά βομβαρδιστικά. Τελικά το μεσαιωνικό συγκρότημα ισοπεδώθηκε, αλλά οι περισσότεροι Γερμανοί επέζησαν. Μάλιστα, τα ερείπια έκαναν πιο εύκολη τη δουλειά της άμυνας απέναντι στους επιτιθέμενους συμμάχους από ό,τι τα αρχικά κτίρια.

«Το Μόντε Κασίνο μετατράπηκε σε ερείπια από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας εκδίωξης των γερμανικών στρατευμάτων» θυμίζουν οι Times του Λονδίνου. Προσθέτουν ότι το καλοκαίρι του 1944 στη Νορμανδία, μετά την απόβαση της D-Day, οι Βρετανοί αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες και υπέστησαν μεγάλες απώλειες στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τη γαλλική πόλη Καέν.

Ο στρατός ζήτησε τελικά την υποστήριξη της αεροπορίας και πολλά βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν περιοχές όπου ήταν συγκεντρωμένα τα εχθρικά στρατεύματα. Προκάλεσαν κάποιες ζημιές στους Γερμανούς, αλλά προκάλεσαν και βαριές απώλειες γάλλων πολιτών. Οπως συνέβη και στη μάχη του Μόντε Κασίνο, οι βρετανικές δυνάμεις και ιδιαίτερα τα άρματα μάχης δυσκολεύονταν να προωθηθούν, επειδή οι δρόμοι είχαν μπλοκαριστεί από τα μπάζα των βομβαρδισμένων κτιρίων.

Ο Χέιστινγκς θυμίζει επίσης ότι το 2004 οι αμερικανοί πεζοναύτες προχωρούσαν από σπίτι σε σπίτι και βρίσκονταν αντιμέτωποι με ισλαμιστές μαχητές στη Φαλούτζα του Ιράκ. Αναλυτές θυμίζουν επίσης τις φρικτές απώλειες αμάχων στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη των αστικών θυλάκων όπου είχε ταμπουρωθεί ο ISIS: της Μοσούλης στο Ιράκ και της Ράκα στη Συρία. Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές αντιμαχόμενων αλλά και αμάχων ήταν συγκλονιστικό.

Σύμφωνα με τους Times, ο Νετανιάχου προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακτήσει το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο, που επλήγη σοβαρά από την εισβολή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. «Σχεδόν κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της χώρας του για αντίποινα εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς. Αλλά θα είναι δύσκολο να το πετύχει αυτό αποκλειστικά με στρατιωτικά μέσα, στους κατεστραμμένους δρόμους της Γάζας» τονίζουν οι Times, υποστηρίζοντας ότι η διπλωματία θα πρέπει να παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων.