Μπορεί τα πάντα να είναι σχετικά αλλά για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που κατοικούμε στον μάταιο τούτον κόσμο ένα δισεκατομμύριο δολάρια είναι ένα αστρονομικό ποσό με το οποίο κάποιος θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αγοράσει 10.000 Maserati Quattroporte ή περισσότερους από 1.000 πυραύλους Τόμαχοκ.
Σύμφωνα με την λίστα Forbes 2018 στον πλανήτη, σήμερα, υπάρχουν συνολικά 2.208 δισεκατομμυριούχοι, μεγιστάνες του πλούτου, με την περιουσία τους να κυμαίνεται από ένα έως περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ολοι μαζί αξίζουν 9,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 18% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ανεξάρτητα, όμως, εάν η εν λόγω πραγματικότητα εμπνέει, μπερδεύει ή εξοργίζει κάποιον, εγείρει, σίγουρα, ένα βασικό ερώτημα; Από πού προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι; Ποιοι είναι; Και, το κυριότερο, πώς κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόσο πλούτο στα χέρια τους;
Από τους δισεκατομμυριούχους του 2018, το 33% κληρονόμησε τα πλούτη του ενώ οι υπόλοιποι έχτισαν την περιουσία τους ξεκινώντας από ένα υποδεέστερο σημείο. Το ότι πρώτος στη λίστα κατατάσσεται ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, ενδεχομένως να μην προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι ο 54χρονος αμερικανός επιχειρηματίας που το 1994 ίδρυσε στο γκαράζ του σπιτιού του ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, έγινε φέτος ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία με προσωπική περιουσία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι ο Μπέζος θα μπορούσε, εάν το επιθυμούσε, να αγοράσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο Maserati.
Πάντως προς όσους φιλοδοξούν να κερδίσουν, κάποτε, μια θέση στη λίστα των ζάπλουτων όλου του κόσμου και δεν έχουν έναν βαθύπλουτο μπαμπά συστήνεται να ασχοληθούν κυρίως με τη διαχείριση των χρημάτων των άλλων. Γιατί το 2018, οι περισσότεροι από τους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους (310 συνολικά, το 14%) δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία των επενδύσεων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οπως ο Γουόρεν Μπάφετ, λόγου χάρη, που κατατάσσεται τρίτος στη λίστα, με περιουσία 84 δισεκατομμύρια ευρώ.
Περισσότεροι από διακόσιοι σύγχρονοι Κροίσοι συγκέντρωσαν τα εκατοντάδες εκατομμύριά τους, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αμάνθιο Ορτέγκα ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του πουλώντας μπουρνούζια, για να ιδρύσει στη συνέχεια μια μπουτίκ ρούχων με το όνομα Zara και να καταλήξει σήμερα να κατέχει 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανω των διακοσίων εκπροσώπων έχουν επίσης ο κλάδος των ακινήτων και της υψηλής τεχνολογίας, ενώ εκατοντάδες είναι και οι εκπρόσωποι διαφορών βιομηχανιών, είτε πρόκειται για τη βιομηχανία των φαρμάκων και της υγείας είτε για τη βιομηχανία του θεάματος.
Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι
Πάντως τα νέα πρόσωπα στη λίστα είναι 259, με τους περισσότερους, 89 συνολικά, να κατάγονται από την Κίνα. Στη δεύτερη θέση με 18 νέους δισεκατομμυριούχους κατατάσσονται οι ΗΠΑ, όπου όμως, δραστηριοποιούνται και ζουν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο – 585, ενώ στην Κίνα είναι «μόλις» 476.
Ανά την υφήλιο οι χώρες που φιλοξενούν έστω και έναν δισεκατομμυριούχο είναι 72, συμπεριλαμβανομένης (φέτος, πρώτη χρονιά) και της Ζιμπάμπουε, 73, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, οι δισεκατομμυριούχοι πρίγκιπες και αξιωματούχοι της οποίας δεν συμπεριλήφθηκαν στη φετινή λίστα εξαιτίας της σύλληψης, τον περασμένο Νοέμβριο, πολλών εξ αυτών στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς.
Οι ζημίες του Τραμπ
Τέλος, σημειώνεται ότι ενώ οι περισσότεροι που φιγουράρουν στη λίστα είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, κάποιοι έχασαν. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τον Μάρτιο του 2017 έως σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 400 εκατομμύρια δολάρια ενώ τώρα, με τα 3,1 δισεκατομμύρια που κατέχει σήμερα, κατατάσσεται στην 766η θέση. Φτώχειες…