Αυτό είναι το ηλεκτρονικό περιλαίμιο. Σοκ όχι μόνο στα ζώα, αλλά και στην ανθρωπιά μας | Shutterstock
Θέματα

Ο Αντριου Λόιντ Γουέμπερ στα δύσκολα για το ηλεκτρονικό κολάρο

Ο διάσημος συνθέτης, όπως και περισσότεροι από 40.000 ζωόφιλοι στην Βρετανία, κινδυνεύει από ποινικές κυρώσεις αν απαγορευτούν τα περιλαίμια που προκαλούν ηλεκτρικά σοκ σε σκύλους και γάτες
Κική Τριανταφύλλη

Η αγάπη του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ για τις γάτες τον οδήγησε στη δημιουργία ενός μιούζικαλ που έχει καταχειροκροτηθεί από δεκάδες εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Το μιούζικαλ «Γάτες» του Γουέμπερ βασίζεται στα ποιήματα του Τ.Σ. Έλιοτ από το «Εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα) και από το 1981 που ανέβηκε για πρώτη φορά στην σκηνή, παιζόταν επί 21 χρόνια συνεχώς στο West End του Λονδίνου αλλά και για 18 χρόνια στο Broadway της Νέας Υόρκης.

Τώρα, όμως, ο διάσημος συνθέτης αντιμετωπίζει ποινικές κυρώσεις. Και αυτό γιατί, όπως περισσότεροι από 40.000 ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων στην Βρετανία, ο Γουέμπερ χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά περιλαίμια στις γάτες του τουρκικής ράτσας Βαν για να τις εμποδίζει να βγαίνουν στον επαρχιακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που περνάει δίπλα στο κτήμα του στο Χαμσάιρ.

Τα περιλαίμια ενεργοποιούνται από ένα κρυμμένο σύρμα που περιβάλλει τα 1.500 στρέμματα, αλλά οι γάτες έμαθαν γρήγορα να μη βγαίνουν ποτέ έξω από το κτήμα.

Τον περασμένο μήνα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρονικών κολάρων σε σκύλους και σε γάτες.  Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ ενήργησε αφού κατηγορήθηκε ότι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει εγκαίρως την πρωτοβουλία της κυβέρνησης των Εργατικών στην Ουαλία, η οποία απαγόρευσε τα περιλαίμια το 2010.

Οι ανησυχίες σχετίζονται κυρίως με τα ηλεκτρονικά περιλαίμια που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και περιλαμβάνουν τηλεχειριστήριο που ενεργοποιεί το ηλεκτρικό σοκ. Αυτά τα συστήματα ενέχουν τον κίνδυνο της κατάχρησης και οι περισσότεροι κτηνίατροι συμφωνούν ότι πρέπει να απαγορευτούν.

Ωστόσο, ο Γκόουβ περιέλαβε στην προτεινόμενη απαγόρευση και συστήματα «περιορισμού», όπως αυτά που χρησιμοποιεί ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, παρά την απουσία αποδείξεων ότι έβλαψαν τα ζώα του.

Μια ομάδα κτηνιάτρων που χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα καλούν τον βρετανό υπουργό Περιβάλλοντος να τα εξαιρέσει από την απαγόρευση. Σε επιστολή τους προς την εφημερίδα The Times, λένε ότι αυτά τα συστήματα δεν κάνουν κακό στα κατοικίδια ζώα, αντίθετα «τα προστατεύουν από το να προστεθούν στις 300.000 γάτες και τα αμέτρητα σκυλιά που σκοτώνονται στους δρόμους κάθε χρόνο».

Ο Μπεν Πέντλεϊ, ένας από τους κτηνιάτρους που υπογράφουν την επιστολή, χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά κολάρα σε δύο σκυλιά και δύο γάτες. Δήλωσε ότι δέκα χρόνια προτού εγκαταστήσει το σύστημα, έχασε οκτώ γάτες σε τροχαία στον επαρχιακό δρόμο δίπλα στο σπίτι του στο Τσεσάιρ, όπου επιτρέπεται η ταχύτητα των 100 χλμ./ώρα. Δεν έχει χάσει, όμως, ούτε μια γάτα από το 2015 που τους φόρεσε το ηλεκτρονικό κολάρο.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ χρησιμοποιεί επίσης ηλεκτρονικό κολάρο που εμποδίζει τον Άρθουρ, τον Παλαιό Αγγλικό Ποιμενικό σκύλο του, να περιπλανιέται έξω από τα 12 στρέμματα του, χωρίς φράκτη, κήπου του κοντά στο Μάρλοου στο Μπακιγχαμσάιρ. Και δήλωσε ότι το κολάρο επιτρέπει στον Άρθουρ να απολαμβάνει την ελευθερία του στον κήπο και ότι μέσα σε έξι χρόνια χρειάστηκε να υποστεί ηλεκτρικό σοκ σε λιγότερες από δέκα περιπτώσεις.