Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε καμία επιστημονική έρευνα να μας το πει. Ολοι έχουμε βιώσει αυτήν την γνωστή μελαγχολία κάθε φορά που η Κυριακή τελειώνει και ετοιμαζόμαστε να «βυθιστούμε» σε μια ακόμα Δευτέρα. Η Δευτέρα είναι μια ημέρα πολύ δύσκολη αφού είναι η πρώτη ημέρα δουλειάς για τους περισσότερους αλλά και η ημέρα που ακολουθεί το Σαββατοκύριακο.
Πλέον, η Δευτέρα είναι η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας και με την βούλα των επιστημόνων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Βερμόντ (University of Vermont Complex Systems Center) αποφάσισαν να αναλύσουν τα μηνύματα από το Twitter σε σχέση με το αίσθημα ευτυχίας. Και φυσικά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διάθεση των χρηστών τείνει να βελτιώνεται την υπόλοιπη εβδομάδα και να φτάνει στο πικ της το Σάββατο. Και από εκεί και πέρα, παίρνει και πάλι την κάτω βόλτα…
Φυσικά αυτή η «ανακάλυψη» δεν μας αφήνει έκπληκτους. Είναι γεγονός όμως ότι τα δεδομένα που γίνονται διαθέσιμα καθημερινά σε συνδυασμό με τις ανεπτυγμένες τεχνικές ανάλυσης, μπορούν να προσφέρουν νέα επίπεδα γνώσης σε όλες τις κοινωνίες. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Quartz, ενώ υπάρχουν τα εργαλεία μέτρησης πραγμάτων όπως ο πλούτος και η παραγωγικότητα, ιδέες όπως η ευτυχία δεν είναι εύκολο να αποτυπωθούν.
Η συγκεκριμένη έρευνα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ εξετάζει ένα τυχαίο δείγμα περίπου 50 εκατομμυρίων tweets καθημερινά. Οι επιστήμονες έχουν κατανείμει πάνω από 10 χιλιάδες λέξεις που χρησιμοποιούμε συνεχώς σε μία κλίμακα ευτυχίας που ξεκινά από το «1» και φτάνει στο «9». Ετσι, μετρώντας αυτές τις λέξεις και την θέση τους στην σχετική κλίμακα, εξετάζουν το επίπεδο ευτυχίας της κάθε ημέρας. Τα αποτελέσματα, φαίνονται παρακάτω:
Η συγκεκριμένη έρευνα προφανώς μπορεί να «μετρήσει» και τις αντιδράσεις των πολιτών μετά από σημαντικά γεγονότα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λας Βέγκας, στις 2 Οκτωβρίου, το Twitter έκανε ρεκόρ πιο στενόχωρης ημέρας. Το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ ήταν την ημέρα που σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Αυτό σημαίνει ότι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερα αρνητική εικόνα είχε ένα πολύ άσχημο τέλος» σχολίασαν οι ερευνητές.
Είναι δεδομένο ότι η καλύτερη κατανόηση του κοινωνικού αισθήματος μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Αραγε οι δουλειές και η οικονομική ανάπτυξη μεταφράζονται αυτόματα σε ευχαρίστηση για τον άνθρωπο; Αυτό που μπορούν να πουν σίγουρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμότ είναι ότι τα επίπεδα ευτυχίας έχουν μειωθεί σε σχέση με προηγούμενες έρευνες. Μην ανησυχείτε όμως, ίσως απλά έγινε κάποιο λάθος στις ερωτήσεις της έρευνας…