Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι που να ενώνει τους ανθρώπους περισσότερο από ό,τι ένα κοινό τραπέζι; Το σίγουρο είναι ότι το φαγητό κινητοποιεί το συναίσθημά μας, μάς δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε βαθιά και ειλικρινά μεταξύ μας, ακόμη κι αν δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα και δεν έχουμε κοινές γευστικές αναμνήσεις, ακριβώς γιατί είναι η ίδια η ουσία της ζωής.
Αυτήν ακριβώς την ιδέα σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας Refugee Food Festival, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016 στο Παρίσι και στο Στρασβούργο με σκοπό να επιδείξει τα μαγειρικά ταλέντα των προσφύγων, να τους φέρει πιο κοντά στους γάλλους πολίτες και να διευκολύνει την ένταξή τους.
Πέρσι, λοιπόν, με την βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της μη κυβερνητικής οργάνωσης Food Sweet Food και με τη στήριξη εταίρων, πολιτών, τοπικών αρχών, εστιατορίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι απόλαυσαν το φαγητό που ετοίμασαν πρόσφυγες σεφ από την Ινδία, το Ιράν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα και τη Συρία σε έντεκα γαλλικά εστιατόρια, τα οποία άνοιξαν την κουζίνα τους και άλλαξαν το μενού τους για τη συγκεκριμένη περίσταση.
Φέτος, η επέκταση του Refugee Food Festival είναι πρωτοφανής αφού γίνεται ταυτόχρονα αυτές τις ημέρες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, που ο εορτασμός της έχει οριστεί την 20η Ιουνίου.
Προέκυψε «από την επιθυμία πολλών πολιτών σε όλη την Ευρώπη να αναλάβουν δράση και να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες στη χώρα τους. Οι πρόσφυγες έχουν την ευκαιρία να δείξουν τα ταλέντα τους και να προωθήσουν τις μαγειρικές παραδόσεις της χώρας τους, αλλά και οι πολίτες να ανακαλύψουν έναν νέο πολιτισμό μέσω της κουζίνας του», δήλωσε η Μαρίν Μαντριλά, μία από τις εμπνεύστριες της πρωτοβουλίας, που στόχο έχει να αλλάξει την αντίληψη για τους πρόσφυγες, να προωθήσει την επαγγελματική ένταξη των σεφ από διαφορετικές χώρες και να δημιουργήσει μια διαφορετική γευστική εμπειρία.
Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, λοιπόν, περισσότερα από 50 εστιατόρια στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Μαδρίτη, το Άμστερνταμ, τη Φλωρεντία, τη Ρώμη, το Μιλάνο, το Μπάρι, τη Μασσαλία, το Μπορντό, τη Λυών και τη Λιλ ανοίγουν τις κουζίνες τους σε πρόσφυγες μαγείρους από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, το Ιράν, τη Σομαλία, τη Συρία και την Ουκρανία, ενώ και άλλες πόλεις έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον και ενδέχεται να ακολουθήσουν.
Η Αθήνα συμμετείχε επίσης στην πρωτοβουλία. Το Refugee Festival Athens 2017 διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά σε πέντε αθηναϊκά εστιατόρια, στα πρότυπα της γαλλικής εκδήλωσης με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του SolidarityNow, την ομάδα του Athens Insider, του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και του Δικτύου Μεταναστριών Melissa.
Η αρχή έγινε την Κυριακή 18 Ιουνίου στο εστιατόριο Γη στη Γλυφάδα, όπου η Ιρανή Μαχμπουμπέχ Ταβακολί παρουσίασε ένα χορτοφαγικό μενού εμπνευσμένο απ’ τη χώρα της. Η Μαχμπουμπέχ ήρθε στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο και μαγειρεύει για την μη κυβερνητική οργάνωση «Μέλισσα». Στην κουζίνα της κυριαρχούν τα πολύπλοκα περσικά πιλάφια με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, αρωματισμένα με σαφράν και ροδόνερο.
Την Δευτέρα (19/6), στις Σεϋχέλλες στον Κεραμεικό, ο σύρος Μπαρσάκ Χατζ Γιουνές, ετοίμασε συριακά και κουρδικά πιάτα, την Τρίτη (20/6 ), άλλος ένας Σύρος, ο Αμπντουλαραχμάν Αλ Χαλάκ, μάγειρος και ιδιοκτήτης εστιατορίου για πολλά χρόνια στη Δαμασκό, μαγείρεψε πιάτα της πατρίδας του στο 7 Food Sins Gastro Pub, Τρίτη έως Πέμπτη (20-22 /6) στον Βασίλαινα μαγειρεύει ο σομαλός Χασάν Χασάν και το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Πέμπτη (22/6) στο It του Κολωνακίου με την αφγανική κουζίνα του Ρεζά Γκολαμί.