Eχει πλέον ανοίξει η συζήτηση για την χρήση μεθόδων γενετικής τροποποίησης σε ανθρώπους και είναι θέμα χρόνου να γίνει η πρώτη σχετική προσπάθεια | Shutterstock
Θέματα

«Πορτοκαλί φως» για τη γενετική τροποποίηση σε ανθρώπους

Μέχρι τώρα γενετική επιδιόρθωση επιτρεπόταν σε βρέφη για την αντιμετώπιση κληρονομικών ασθενειών. Οι Εθνικές Ακαδημίες (Επιστημών και Ιατρικής) των ΗΠΑ με κοινή έκθεσή τους έδωσαν τη συγκατάθεσή τους γι απαρεμβάσεις σε έμβρυα αλλά μόνο για ιατρικούς λόγους και όχι για ευγονική
Protagon Team

Η γενετική τροποποίηση στα βρέφη είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την εκδήλωση κάποιον περιστατικών με κληρονομικά νοσήματα, όπως είναι η κυστική ίνωση και η χορεία του Χάντιγκτον, σύμφωνα με μελέτη – ορόσημο. Με την εν λόγω έκθεση οι επιστήμονες ζητούν τροποποίηση σε παγκόσμια νομοθετικά και ηθικά θέματα, προκειμένου η τεχνολογία να εφαρμοστεί στον άνθρωπο.

Η γενετική επιδιόρθωση, διαδικασία κατά την οποία ένα μοριακό ψαλίδι αφαιρεί τα μεταλλαγμένα γονίδια που προκαλούν τη νόσο, δοκιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε ασθενείς για θεραπεία νόσων όπως ο καρκίνος. Όχι όμως για να επιφέρει μόνιμες αλλαγές στο γονιδίωμα, οι οποίες δεν θα κληρονομούνται και από τους απογόνους.

Την περασμένη εβδομάδα σε διαβούλευση που έγινε από μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ προτάθηκε οι κλινικές δοκιμές να μπορέσουν να ξεκινήσουν όταν γίνουν όλες οι «τεχνολογικές βελτιώσεις», ώστε τα οφέλη της θεραπείας να υπερτερούν αυτά του κινδύνου. Όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί «θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κερδίσουν τη συμπάθεια και την υποστήριξη του κοινού και ακολούθως να εφαρμόσουν τις τεχνικές τους».

Στελέχη του μη Κερδοσκοπικού Οργανισμός Wellcome Trust της Βρετανίας και της Βασιλικής Ακαδημίας που υιοθέτησαν την απόφαση, τόνισαν ότι σηματοδοτεί μία σημαντική μεταβολή από τη δυσπιστία στη συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η έκθεση

Η έκθεση της Ακαδημίας Επιστημών ανάβει «πορτοκαλί φως» για την υπό πολύ ειδικούς όρους αξιοποίηση των νέων γενετικών τεχνικών στους ανθρώπους. Σε 261 σελίδες καθίσταται σαφές ότι η χρήση της τεχνολογίας γενετικής τροποποίησης σε ανθρώπους δεν πρέπει να αφορά τη σκόπιμη βελτίωση των γενετικών χαρακτηριστικών τους (π.χ. χρώμα ματιών και δέρματος, μυϊκή δύναμη), κάτι που παραπέμπει σε ευγονική μέθοδο.

Προς το παρόν, επιτρέπεται μόνο η τροποποίηση του DNA των ωαρίων, των σπερματοζωαρίων και των πρώιμων εμβρύων στο εργαστήριο (έως ένα χρονικό σημείο ανάπτυξης του εμβρύου) καθαρά για ερευνητικούς σκοπούς και προκειμένου να βελτιωθούν οι γενετικές τεχνικές.

Πάντως, μετά και τη νέα βαρυσήμαντη έκθεση, που αναμένεται να αποτελέσει «οδικό χάρτη» διεθνώς, η γενετική τροποποίηση των ανθρωπίνων εμβρύων μπαίνει πλέον στη δημόσια ατζέντα και παύει να αποτελεί μια αόριστη πιθανότητα, σύμφωνα με τις επιστημονικές επιθεωρήσεις Science και Nature.