Τα «μαγικά μανιτάρια» ή «τρελομανίταρα» είναι γνωστό ότι περιέχουν ψυχοτρόπες ουσίες όπως είναι το LSD και η ψιλοκυβίνη. Ωστόσο, από το 1960 κάποια από τα συστατικά τους δοκιμάστηκαν σε κλινικές μελέτες με στόχο την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του αλκοολισμού. Όμως οι ερευνητικές προσπάθειες σταμάτησαν μετά το 1970, όταν οι ουσίες αυτές απαγορεύτηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση. Τώρα, δύο ομάδες ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και του Τζονς Χόπκινς ανοίγουν ξανά το κεφάλαιο των ψυχεδελικών ουσιών.
Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε άτομα με καρκίνο που έκαναν χημειοθεραπεία και ως συχνό επακόλουθο είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη και διαταραχή στρες. Η ψυχολογία του καρκινοπαθούς είναι εξαιρετικά σημαντική και για την έκβαση της θεραπείας και της αντιμετώπισης της νόσου και τα θετικά συναισθήματα δεν καλύπτουν μόνο ψυχολογικές ανάγκες, αλλά έχουν αντίκτυπο και στο ποσοστό θεραπείας.
Από τις πρώτες μελέτες φάνηκε ότι η λήψη μία και μόνο δόσης ψιλοκυβίνης προκάλεσε άμεση, σημαντική και παρατεταμένη βελτίωση της κλινικής εικόνας σε καρκινοπαθείς ασθενείς με στρες και κατάθλιψη, οδηγώντας παράλληλα σε αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Παράλληλα, φάνηκε ότι η ψυχεδελική εμπειρία, κάτω από την επίβλεψη ψυχιάτρου, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική κατάσταση των ασθενών.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ασθενείς, οι οποίοι είχαν λάβει ψιλοκυβίνη, βρίσκονταν ξαπλωμένοι φορώντας μάσκα στα μάτια, περιορίζοντας τα εξωτερικά ερεθίσματα και ακούγοντας μουσική από ακουστικά. Η ψυχιατρική ομάδα συνέστησε στους ασθενείς να επικεντρωθούν στις εσωτερικές τους εμπειρίες.
Η ιατρική ομάδα παρατήρησε σημαντική υποχώρηση των αρνητικών συναισθημάτων του στρες και των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν επίσης σειρά θετικών παρενεργειών από τη χρήση παραισθησιογόνων. Ο συντάκτης της μελέτης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Αντονι Μπόσις, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντας στην έρευνα «άρχισαν να βγαίνουν πιο συχνά από τα σπίτια τους, να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ενεργητικότητα και να εμφανίζουν ασυνήθιστη ηρεμία».