Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έκανε μία έρευνα για να δει πόσο έχουν προοδεύσει οι κοινωνίες σε διεθνές επίπεδο σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων στις χρηματικές απολαβές και τις οικονομικές ευκαιρίες. Τα νέα δεν είναι καλά. Νομίζατε ότι έχουμε φτάσει κοντά στην απόλυτη ισότητα; Αν συνεχιστεί να κλείνει η ψαλίδα με τους σημερινούς ρυθμούς χρειαζόμαστε ακόμη τουλάχιστον 170 χρόνια! Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξίσωση μισθών των ανδρών και γυναικών θα έρθει το 2186.
Και ποιος ξέρει αν ο ρυθμός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα; Αλλωστε, το 2015 οι μελετητές εκτιμούσαν ότι η εξίσωση θα φτάσει νωρίτερα, δηλαδή το 2123! Πάμε προς τα πίσω; Η ίδια έκθεση σημειώνει ότι το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τη συμμετοχή τους στην οικονομία είναι το βαθύτερο από το 2008: οι γυναίκες έχουν μόλις το 59% των ευκαιριών και της πρόσβασης στην αγορά που έχουν οι άνδρες.
Το Φόρουμ εξέτασε 144 χώρες λαμβάνοντας υπόψιν τις οικονομικές ευκαιρίες, την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην πολιτική. Οι γυναίκες υστερούν σε όλες τις κατηγορίες, λιγότερο ή περισσότερο. Εχουν μόλις το 23% της πρόσβασης στην πολιτική που έχουν οι άνδρες. Στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης τα πράγματα είναι καλύτερα, με τα αντίστοιχα ποσοστά να σημειώνονται σε 96% και 95% αντίστοιχα. Αλλά ως προς τις χρηματικές απολαβές, οι γυναίκες, παρότι εργάζονται περισσότερες ώρες, αμείβονται με μόλις λίγο πάνω από το μισό του μισθού των ανδρών.
Τη μεγάλη πρωτιά έχει, ξανά, η Ισλανδία. Ακολουθούν οι χώρες της Σκανδιναβίας, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και Πέμπτη έρχεται μία έκπληξη, η Ρουάντα!
Μέσα σε έναν χρόνο η χώρα της Μαύρης Ηπείρου έκλεισε την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο φύλα κατά 80% ενώ παραμένει η χώρα που σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (64%) γυναικών στη βουλή. Στη λίστα του Φόρουμ, ακολουθούν η Ιρλανδία, οι Φιλιππίνες, η Σλοβενία, η Νέα Ζηλανδία και η Νικαράγουα. Η χώρα στο τέλος της λίστας είναι η Υεμένη.
H Ελλάδα, σε όλους τους δείκτες πέραν της πολιτικής βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο, στην 92η θέση -από τις 144- με γενικό δείκτη 68%. Οσον αφορά την «οικονομική ισότητα» βρίσκεται στο 65%, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο το 59%. Στην εκπαίδευση, όπου ο μέσος όρος σημειώνεται στα 95% η χώρα καταγράφει ένα ενθαρρυντικό 98%, στην υγεία, με παγκόσμιο μέσο όρο το 96%, σημειώνει 97%. Στην πολιτική; Μόλις 0,10%. Ο παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στο 23%.