Η εφαρμογή που ζητά από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν αν πονάνε και πόσο | (uMotif)
Θέματα

Πονάς όταν έχει υγρασία;

Μία ομάδα γιατρών από το Πανεπιστήμιο Μάνστεστερ προσπαθεί να αποδείξει αν πράγματι ο καιρός επηρεάζει τον πόνο στις αρθρώσεις και στα παλιά τραύματα
Protagon Team

Οταν φτάνουν τα κρύα και αυξάνεται η υγρασία επανέρχονται στις μνήμες μας τα παλιά τραύματα. Τα αισθανόμαστε (κάποιοι) ξαφνικά στις αρθρώσεις μας, στη μέση, στα άκρα. Πριν καν φτάσει η βροχή, πονάει το ίδιο το κόκκαλο. Δεν το είχε επισημάνει και ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης πριν από 2.500 χρόνια; Ο πόνος σχετίζεται και με τις καιρικές συνθήκες. Ναι αλλά θέλουμε αποδείξεις. Ή έστω ένα δείγμα από μαρτυρίες που να επιβεβαιώνει το πόρισμα και να του δίνει ένα επιστημονικό κύρος.

Και τώρα το δείγμα υπάρχει. Μία ομάδα γιατρών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διεξάγει τους τελευταίους μήνες ένα πρωτότυπο πρότζεκτ. Συγκεντρώνει τα δεδομένα που απαιτεί μία επιστημονική ανάλυση μέσα από τα smartphones των συμμετεχόντων. Οι τελευταίοι, μέσω της εφαρμογής uMotif αναφέρουν πότε και σε τι βαθμό πονάνε στις αρθρώσεις τους ή σε κάποιο παλιό τραύμα. Υστερα οι απαντήσεις συσχετίζονται με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στις περιοχές με τη βοήθεια των μετεωρολογικών δεδομένων που συλλέγονται αυτόματα μέσω GPS.

Κάπως έτσι, οι επιστήμονες πίσω από το πρότζεκτ πέρασαν μήνες παρακολουθώντας περίπου 9.000 εθελοντές από το Λιντς, το Νόργουιτς και το Λονδίνο, οι οποίοι πάσχουν από αρθρίτιδα, χρόνιο πόνο στη μέση, ημικρανίες ή υποφέρουν από παλιά τραύματα. Μάλιστα, από όλους τους συμμετέχοντας, ο ένας στους έξι απαντούσε κάθε μέρα. Τα πρώτα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο δικαιώνουν τον Ιπποκράτη και καθέναν από εσάς που διαπιστώνει τις αλλαγές του καιρού στο σώμα του. Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον πόνο, την έλλειψη ηλιοφάνειας και τις βροχοπτώσεις. Η προκαταρκτική ανάλυση των απαντήσεων σε συνδυασμό με τα μετεωρολογικά δεδομένα έδειξε ότι οι πόνοι των συμμετεχόντων υποχωρούσαν τις ηλιόλουστες μέρες, αλλά εντείνονταν τις ημέρες με βροχή.

Ωστόσο, η επισήμανση που κάνουν οι επιστήμονες της έρευνας είναι ότι περισσότερο έχει σημασία η υγρασία και όχι τόσο το κρύο. «Ο πόνος επιδεινώθηκε ξανά από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, τότε που οι θερμοκρασίες ανέβηκαν», δήλωσε στο BBC ο Γουίλ Ντίξον, ρευματολόγος και καθηγητής ψηφιακής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ.

Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν τους γιατρούς να ανακαλύψουν νέους τρόπους θεραπείας ή ανακούφισης του πόνο. Αλλά, ακόμη σημαντικότερα, «μόλις αποδειχθεί η σύνδεση, οι άνθρωποι θα αποκτήσουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και θα προγραμματίζουν τις δραστηριότητές τους ανάλογα με τον καιρό», τόνισε ο κ. Ντίξον. Ο ίδιος επεσήμανε ότι αναζητούν κι άλλους εθελοντές για να συνεχιστεί η μελέτη με ένα μεγαλύτερο δείγμα και να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017.

Στην ίδια έρευνα η εφαρμογή ρωτά τους συμμετέχοντες και για τη διάθεσή τους. Κάπως έτσι θα ρίξουν φως στην άλλη θεωρία που θέλει τον καιρό να επηρεάζει την ψυχολογία μας. Αλλά δεν θέλεις και επιστήμονα για να στο πει αυτό, σωστά;