Δέκα από τις πιο διάσημες εταιρείες του κόσμου που άλλα προϊόντα ξεκίνησαν να παράγουν | Protagon Creative
Θέματα

10 διάσημες μάρκες με… απροσδόκητη προέλευση

Ενα τραύμα μπορεί να γεννήσει το πιο δημοφιλές αναψυκτικό; Δύο μπατζανάκηδες μπορούν να στήσουν τον μεγαλύτερο εμπορικό οργανισμό ξεκινώντας από... κεριά και σαπούνια; Ή μήπως ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο αδελφών μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για δύο κορυφαίες εταιρίες αθλητικών ειδών;
Protagon Team

Βλέπουμε κορυφαίες μάρκες και συνήθως πιστεύουμε ότι παράγουν τα ίδια προϊόντα από την πρώτη στιγμή, που ιδρύθηκαν. Θα εκπλαγείτε, ωστόσο, όταν ακούσετε ότι μερικές από τις πιο διάσημες μάρκες στον κόσμο, στην αρχή πρόσφεραν διαφορετικά προϊόντα ή υπηρεσίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μόνο μία, πλην όμως ζωτικής σημασίας, απόφαση ήταν αρκετή για να εξελιχθούν στους γίγαντες που είναι σήμερα, γράφει ο Αντρέι Ταπαλάγκα στο BetterMarketing.

10. Coca Cola
Μια από τις πρώτες διαφημίσεις της Coca Cola της δεκαετίας του 1890 (Coca Cola)

Αν και είναι η πιο γνωστή μάρκα στον κόσμο, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι το διάσημο ανθρακούχο αναψυκτικό ξεκίνησε ως φάρμακο …απεξάρτησης. Ο χημικός Τζον Στιθ Πέμπερτον πολέμησε στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, τραυματίστηκε και εθίστηκε σοβαρά στη μορφίνη. Δουλεύοντας σε φαρμακείο είχε πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες μορφίνης, οπότε δεν μπορούσε να σταματήσει τη χρήση. Για να αντιμετωπίσει τον εθισμό του, εμπνεύστηκε ένα κρασί με κόκα, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1885. Ωστόσο έναν χρόνο αργότερα επιβλήθηκε  ποταπαγόρευσηστις ΗΠΑ, οπότε αναγκάστηκε να αφαιρέσει του αλκοόλ από το ποτό του. Ετσι προέκυψε η Coca-Cola, μια μη αλκοολική εκδοχή του κρασιού με κόκα.

Αρχικά, το ποτό πουλιόταν ως φάρμακο για όσους πάλευαν με τον εθισμό στα ναρκωτικά, αλλά η ενδιαφέρουσα γεύση του τράβηξε γρήγορα την προσοχή του κοινού. Η Coca-Cola διαφημίστηκε για πρώτη φορά στο Atlanta Journal στις 29 Μαΐου 1886. Ο Πέμπερτον εντυπωσιάστηκε με την ανταπόκριση του κοινού, και αποφάσισε να μετατρέψει το φάρμακο σε δροσιστικό ποτό, αφαιρώντας μέρος του ιατρικού περιεχομένου και αντικαθιστώντας το με περισσότερη ζάχαρη και ένα υποκατάστατο της ζάχαρης, που τότε ήταν η κοκαΐνη. Και, στις 29 Ιανουαρίου 1892, ξεκίνησε την πορεία της κανονικής εταιρείας Coca-Cola.

9. SEGA

Είναι ενδιαφέρον πώς μια εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει σε μια χώρα αλλά να αναπτυχθεί σε μια άλλη όπου θα γινόταν και βασιλιάς της βιομηχανίας για ένα διάστημα, όπως συνέβη με τη δημοφιλή μάρκα παιχνιδιών Sega. Το 1940, ο Μάρτιν Μπρόμλι ίδρυσε στη Χονολουλού την εταιρεία Standart Games, που έφτιαχνε κουλοχέρηδες και μουσικά κουτιά για τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Οταν ο πόλεμος τελείωσε, άρχισε σιγά σιγά η παρακμή της εταιρείας. Το 1952 η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε τα μηχανήματα των τυχερών παιχνιδιών, οπότε ο Μπρόμλι άρχισε να τα εξάγει στην Ιαπωνία, όπου είχαν μεγάλη ζήτηση εκείνη την εποχή. Η εξαγωγή ήταν επιτυχής, αλλά ποτέ δεν απέφερε χρήματα. Το 1965 ο Μπρόμλι πούλησε την εταιρεία σε έναν Ιάπωνα επιχειρηματία που μετονόμασε την εταιρεία σε SEGA. Η SEGA στράφηκε σε εξαρτήματα hardware και αργότερα, τη δεκαετία του 1980, σε βιντεοπαιχνίδια, που έγιναν διάσημα και απίστευτα επιτυχημένα.

8. Twitter

Το Twitter ξεκίνησε μετά την παρακμή της Oden, μιας παλιάς πλατφόρμας podcasting, που ήταν δημοφιλής πριν ξεκινήσει το i-Tunes. Ο ιδρυτής της Oden, Τζακ Ντόρσι, την εγκατέλειψε και άρχισε να εργάζεται σε ένα νέο project, που βασίστηκε σε μια πλατφόρμα social media με σύντομα μηνύματα όπως τα SMS, αλλά στο διαδίκτυο. Το προσωπικό της Oden αμφισβητούσε την πιθανή επιτυχία της νέας ιδέας του αφεντικού, του είχαν, όμως, εμπιστοσύνη και τον ακολούθησαν. Από το 2006, που εγκαινιάστηκε επίσημα, το Twitter άρχισε να αναπτύσσεται συνεχώς και σύντομα έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο.

7. NASCAR
Αγωνες NASCAR της δεκαετίας του 1950 (Wikimedia Commons)

Η NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση αγώνων στοκ αυτοκινήτων στον κόσμο. Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε έχει αμφισβητηθεί. Οι πρώτοι αγώνες στην Αμερική οργανώθηκαν από εγκληματίες. Δεν ήταν παράνομο να αγωνίζεσαι, και οι εγκληματίες ήταν οι καλύτεροι οδηγοί, καθώς ήταν συνεχώς στον δρόμο κυνηγημένοι από την αστυνομία. Επρεπε, λοιπόν, να δουν ποιος ήταν ο πιο γρήγορος από όλους. Εκτός από καλός οδηγός, έπρεπε επίσης να γνωρίζει το αυτοκίνητο και τους δρόμους. Ο διαγωνισμός προσέλκυσε τόση προσοχή ώστε ένας επιχειρηματίας ονόματι Μπιλ Φρανς άρχισε να διοργανώνει αγώνες με το όνομα NASCAR. Ο πρώτος επίσημος αγώνας NASCAR πραγματοποιήθηκε το 1948 στον παραλιακό δρόμο της Ντεϊτόνα Μπιτς και το 1949 στο Σάρλοτ Φέαργκραουντς Σπιντγουέι, στη Βόρεια Καρολίνα.

6. DuPont

Η DuPont, σήμερα γνωστή ως Teflon, είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τα πιο διάσημα τηγάνια στον κόσμο: γιατί δεν κολλάνε. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 1802 παράγοντας πυρίτιδα και άλλα εκρηκτικά, που είχαν ζήτηση τότε σε όλο τον κόσμο. Και μόνο τον 20ο αιώνα άρχισαν να επεκτείνονται σε μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών από την αυτοκινητοβιομηχανία έως και την παροχή πλουτωνίου στο Manhattan Project.

5. Samsung
Ενα μικρό μπακάλικο που άνοιξε τομ 1938 στη Σεούλ ήταν η πρώτη δραστηριότητα της Samsung

Η Samsung είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών παγκοσμίως με περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους σε εθνικό επίπεδο, η οποία συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Ωστόσο, στην αρχή ήταν ένα μικρό παντοπωλείο(!), που άνοιξε το 1938 ο Λι Μπιούνγκ-Τσουλ στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.  Μάλιστα, ούτε καν ο ιδρυτής του μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Η αγορά ήταν μικρή και με την πάροδο του χρόνου κορέστηκε, καθώς εμφανίστηκαν πολλοί ανταγωνιστές. Τα πράγματα χειροτέρεψαν το 1950 όταν ξέσπασε ο πόλεμος της Κορέας, φέρνοντας τη Samsung στο χείλος της πτώχευσης. Για να σώσει την επιχείρησή του ο Λι αποφάσισε να παράγει ό, τι είχε τη ζήτηση εκείνη την εποχή, δηλαδή ζάχαρη και υφάσματα. Τη δεκαετία του 1960, η Samsung εισήλθε στην αγορά ηλεκτρονικών και κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα έγινε κυρίαρχος.

4. Raytheon

Το πιθανότερο είναι ότι δεν την έχετε ακουστά, καθώς η Raytheon Technologies είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στρατιωτικού εξοπλισμού στην ιδιωτική αγορά. Φαντάζεται κανείς ότι μια τέτοια εταιρεία θα είχε ιδρυθεί από βετεράνους του πολέμου, πρώην πράκτορες της CIA με καλές διασυνδέσεις ή ειδικούς σε όπλα. Και όμως, όχι! Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1922 από τους Βάνεβαρ Μπους, Τσαρλς Σμιθ και Λόρενς Μάρσαλ, που άρχισαν να παράγουν φούρνους μικροκυμάτων και ψυγεία. Με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, συνειδητοποίησαν ότι το πολύ χρήμα ήταν στην αγορά των όπλων και με τη μεγάλη ζήτηση, που δημιουργήθηκε εκείνη την εποχή, άρχισαν να παράγουν ρουκέτες και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό τον οποίο ζήτησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

3. Procter & Gamble

Σήμερα, η Procter & Gamble είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο. Με 65 διαφορετικές μάρκες και ετήσιο κύκλο εργασιών 67 δισ. δολαρίων, δεν είναι περίεργο ότι έχει ανακηρυχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κόσμο. Οι δύο ιδρυτές της, Ουίλιαμ Πρόκτερ και Τζέιμς Γκαμπλ έφτιαχναν δύο πολύ διαφορετικά προϊόντα: Ο Πρόκτερ κεριά και ο Γκαμπλ σαπούνια. Γνωρίστηκαν όταν παντρεύτηκαν δύο αδελφές και ο πεθερός τους τούς πρότεινε να συνεργαστούν. Το 1837, λοιπόν, άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα σαπουνιών και κεριών, που τα κατασκεύαζαν στο πίσω μέρος. Καθώς η επιχείρησή τους έγινε αρκετά κερδοφόρα, άρχισαν να παράγουν και άλλα καταναλωτικά αγαθά.

2. Nokia

Οι περισσότερες από τις παραπάνω εταιρείες ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα και στη συνέχεια κατάφεραν πραγματικά να εκτιναχθούν. Όχι όμως και η Nokia, που αργοπεθαίνει γιατί δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην αλλαγή της αγοράς κινητών τηλεφώνων και να περάσει γρήγορα στην αγορά smartphone. Τα κινητά της προσφέρουν μόνο γραπτά μηνύματα και φωνητικές κλήσεις. Ωστόσο, η ιστορία της εταιρείας είναι ενδιαφέρουσα. Το 1865 ο μηχανικός εξορύξεων Κνουτ Φρέντρικ Ιντεστάμ διαπίστωσε ότι στην Ευρώπη υπήρχε αυξανόμενη ζήτηση για χαρτί. Ιδρυσε, λοιπόν, τη Nokia και δημιούργησε έναν μύλο παραγωγής χαρτιού στη Φινλανδία κοντά στην πόλη Τάμπερε, που έγινε ηγέτης στην αγορά χαρτιού. Τη δεκαετία του 1950, ωστόσο, η αγορά χαρτιού είχε πλέον κορεστεί, και ο μεγάλος ανταγωνισμός έφερε τη Nokia στα όρια της πτώχευσης. Ηταν προφανές ότι έπρεπε να προσαρμοστεί. Επανεκπαίδευσε, λοιπόν, όλους τους εργαζόμενους στους μύλους χαρτιού και τους έκανε ηλεκτρολόγους μηχανικούς. Αρχισαν να παράγουν καλώδια και σιγά-σιγά ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις οδηγήθηκαν στην αγορά οικιακού τηλεφώνου και τη δεκαετία του 1980 στην αγορά κινητών τηλεφώνων.

1. Adidas

Ο Αντρέι Ταπαλάγκα έβαλε την Adidas στο νούμερο ένα όχι επειδή έχει την πιο απροσδόκητη προέλευση, αλλά επειδή είναι σίγουρος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τη γνωρίζουν, γράφει. Κατ’ αρχάς, ο ιδρυτής της Adidas ονομαζόταν Αντολφ «Αντι» Ντάσλερ και ήταν ο μικρότερος αδελφός του Ρούντολφ Ντάσλερ, ιδρυτή της Puma! Η Adidas ιδρύθηκε το 1924 παράγοντας υφάσματα, που είχαν μεγάλη ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη εκείνη την εποχή. Οταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Αντολφ Ντάσλερ αναγκάστηκε να φτιάχνει μπότες για τον γερμανικό στρατό. Μετά το τέλος του πολέμου, είδε ότι υπήρχε ανάγκη για αθλητικά υποδήματα. Ετσι, τη δεκαετία του 1950, άρχισε να κατασκευάζει trainers, sneakers και άλλα αθλητικά είδη, όπως και ο αδερφός του. Αν και αδέλφια, έχουν δύο ξεχωριστές εταιρείες που παράγουν τα ίδια είδη.