Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες πριν το σερβίρουμε | Shutterstock
Κουζίνα

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπαχαρικά

Μια λαχταριστή παραλλαγή του κλασικού χριστουγεννιάτικου γλυκού. Φτιάχνουμε απαλό παντεσπάνι με αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, το αρωματίζουμε με μπαχαρικά και το διακοσμούμε γιορτινά με βουτυρόκρεμα με μέλι και μπράντι. Γιατί Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς τους Μύλους Αγίου Γεωργίου!
Κική Τριανταφύλλη

Στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τελευταία και στον Νότο, τα Χριστούγεννα φτιάχνουν απαραίτητα κορμό, ένα γλυκό που θυμίζει κούτσουρο και συνδέεται άμεσα με το έθιμο του Yule Log.

Πρόκειται για ένα παλιό παγανιστικό έθιμο των σκανδιναβικών χωρών, σύμφωνα με το οποίο διαλέγουν ειδικά για την περίσταση ένα κούτσουρο και το καίνε τελετουργικά στο τζάκι τα Χριστούγεννα.

Το έθιμο διατηρήθηκε και μετά τον εκχριστιανισμό των λαών, μέχρι σήμερα, ενσωματώθηκε στις γιορτές των Χριστουγέννων, και μετατράπηκε σε γλυκό. Παραδοσιακά γίνεται με άσπρο ή σοκολατένιο παντεσπάνι, καλύπτεται με βουτυρόκρεμα και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη που δίνει την αίσθηση του χιονισμένου ξύλου.

Φέτος θα φτιάξουμε μια λαχταριστή παραλλαγή με αλεύρι Για Ολες τις Χρήσεις: ένα «κούτσουρο» αρωματισμένο με μπαχαρικά και στολισμένο με απαλή σοκολατένια βουτυρόκρεμα με μέλι και μπράντι. Γιατί Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς κάλαντα, χωρίς γλυκά και μαγειρέματα, απλά δεν γίνονται χωρίς τους Μύλους Αγίου Γεωργίου!

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπαχαρικά

Υλικά

Για το μείγμα μπαχαρικών

Ανακατεύουμε καλά τα μπαχαρικά και φυλάμε το μείγμα σε γυάλινο βάζο που κλείνει ερμητικά, σε σκοτεινό ντουλάπι. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε διάφορες άλλες παρασκευές, αλμυρές και γλυκιές, σε σάλτσες ντομάτας, σε κέικ και σε ζεστό κόκκινο κρασί.

Για το παντεσπάνι

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ