Ο ταραμάς δεν είναι τίποτε άλλο από παστωμένα αυγά ψαριού, συνήθως κυπρίνου, αλλά και μπακαλιάρου ή λούτσου. Οπως γνωρίζετε, υπάρχουν δύο είδη ταραμά: ο λευκός και ο κόκκινος.
Ο λευκός ταραμάς είναι ανώτερης ποιότητας, πράγμα που το καταλαβαίνουμε και από την τιμή του. Ο κόκκινος ταραμάς, ο οποίος ήταν ο κατεξοχήν ταραμάς που γνώρισα από τα παιδικά μου χρόνια, παρασκευάζεται από κατώτερης ποιότητας αυγά ψαριών και το χρώμα του το οφείλει στην προσθήκη χρωστικής, που σκοπός της είναι να τον παρουσιάσει ελκυστικό στον καταναλωτή.
Η ταραμοσαλάτα είναι μια πολύ απλή «αλοιφή», που έχει σαν βασικό συστατικό της -τι άλλο;- τον ταραμά και είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τη λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας. Μπαγιάτικο ψωμί, κρεμμύδι, λαδάκι, λεμονάκι -για να σπάσει την αλμύρα- και μέσα σε λίγα λεπτά είναι έτοιμο ένα από τα πιο γευστικά μεζεδάκια!
Αποτελεί εξίσου δημοφιλή μεζέ στην Τουρκία, ενώ ανάλογα παρασκευάσματα βρίσκουμε τόσο στη βουλγαρική όσο και τη ρουμανική κουζίνα.
Αν και εγώ επιμένω ότι τον ταραμά τον ξέρω ροζ, είπα να ακολουθήσω το ρεύμα της εποχής και να δοκιμάσω τον λευκό.