Κουζίνα

Τα ιταλικά: αγκινάρες αλά ρομάνα

Αν στην Ελλάδα η κλασική συνταγή για τις αγκινάρες είναι η «αλά πολίτα», τότε στην Ιταλία είναι η «αλά ρομάνα». Είναι απλούστατη και απαιτεί ελάχιστα υλικά. Συνοδεύει άριστα βραστά κρεατικά αλλά και πιάτα με αυγά ή τυριά
Bostanistas

Αν στην Ελλάδα η κλασική συνταγή για τις αγκινάρες είναι η «αγκινάρες αλά πολίτα», τότε στην Ιταλία είναι η «αγκινάρες αλά ρομάνα». Οπως υποδηλώνει και το όνομά της, η συνταγή αυτή προέρχεται από την περιοχή του Λάτσιο (Ρώμη), όπου και καλλιεργείται, από τη ρωμαϊκή ακόμη εποχή, η ποικιλία αγκινάρας ρομανέσκα, που μοιάζει πολύ με τη δικιά μας ιώδη ποικιλία της Αττικής (μικρή, σφαιρική, με μωβ φυλλαράκια και χωρίς αγκάθια). Πρόκειται για μια συνταγή που προέρχεται από την εβραϊκή κουζίνα, παρόλα αυτά εισχώρησε στην παράδοση του Λάτσιο και μαζί με τις «αγκινάρες αλά τζιουντία» είναι από τις πιο διάσημες τοπικές συνταγές γι’ αυτό το λαχανικό, που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους Ιταλούς. Οταν οι αγκινάρες είναι στην εποχή τους, αυτή η συνταγή δεν λείπει από κανέναν κατάλογο μενού στα εστιατόρια του Λάτσιο!

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.