Φτιάξτε τώρα γλυκό κουταλιού με σταφύλια που είναι η εποχή τους | Κική Τριανταφύλλη
Κουζίνα

Σταφύλι γλυκό του κουταλιού

Σήμερα το απολαμβάνουμε ως επιδόρπιο μαζί με γιαούρτι ή παγωτό. Παλιότερα, όμως, ένα γλυκό του κουταλιού όπως το σταφύλι ήταν απαραίτητο συνοδευτικό του απογευματινού καφέ. Για να είναι γλυκιά η ζωή
Κική Τριανταφύλλη

Σήμερα το απολαμβάνουμε ως επιδόρπιο μαζί με γιαούρτι ή παγωτό. Παλιότερα, όμως, ένα γλυκό του κουταλιού όπως το σταφύλι ήταν απαραίτητο συνοδευτικό του απογευματινού καφέ. Για να είναι γλυκιά η ζωή.

Το τελετουργικό του σερβιρίσματος στα φιλόξενα ελληνικά σπίτια του παλιού καιρού απαιτούσε έναν δίσκο αργυρό ή επάργυρο, στρωμένο με δαντελένιο, κοφτό ή κεντημένο πετσετάκι πάνω στο οποίο ήταν τοποθετημένα πιατάκια και κουταλάκια του γλυκού και ποτήρια. Δίπλα ήταν ακουμπισμένο το βάζο με το γλυκό και μια κανάτα με δροσερό νερό. Ακολουθούσαν τα φλιτζανάκια του καφέ και ο καφές στο μπρίκι.

Το σταφύλι είναι ένα από τα πιο εύκολα γλυκά του κουταλιού, προτιμήστε σταφύλια χωρίς κουκούτσια, που υπάρχουν άφθονα αυτή την εποχή στην αγορά, και μην τα ξεφλουδίσετε, δεν είναι απαραίτητο.

Υλικά

  • 1 κιλό σταφύλια (ζυγίζουμε τι ρώγες)
  • 700 γρ. ζάχαρη*
  • 350 ml νερό
  • ½ λεμόνι, χυμός

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ