Εύκολο και νόστιμο καθημερινό πιάτο που θα απολαύσουν και τα παιδιά αφού για την παρασκευή του προτιμώνται φιλέτα ψαριών, φρέσκα ή κατεψυγμένα. Όχι δηλαδή ότι η σάλτσα δεν ταιριάζει και με ολόκληρα μεσαίου μεγέθους ψαράκια, αλλά θεωρώ ότι διευκολύνει πολύ την ζωή μας η χρήση φιλέτων γλώσσας, πέρκας ακόμη και μπακαλιάρου.
Η κάπαρη, παρόλο που αφθονεί στην Κρήτη, δεν είναι από τα υλικά που συναντά κανείς συχνά στις παλιές παραδοσιακές συνταγές μας. Στην περιοχή μας υπήρχε κάποτε (εγώ θυμάμαι τη δεκαετία του 1970, αλλά μάλλον ήταν πολύ παλιότερη) μια μικρή μονάδα επεξεργασίας αμπελόφυλλων, επιτραπέζιας ελιάς και κάπαρης (σας έχω ξαναμιλήσει γι’ αυτήν) κι έτσι πολλοί την είχαν βάλει στο τραπέζι τους σε σαλάτες και σε σάλτσες. Η κάπαρη διατηρούνταν σε άλμη, δεν αποξηραινόταν όπως συνηθίζεται στα Κυκλαδονήσια.
Μεσογειακό υλικό, χρησιμοποιείται σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Στις θεραπευτικές της ιδιότητες γίνεται αναφορά από τον Διοσκουρίδη τον 1ο μ. Χ. αιώνα. Αργότερα, ο Αγάπιος ο Κρης στο Γεωπονικόν του, της προσδίδει ακόμη περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες και συμβουλεύει να συνδυάζεται με σταφίδες, με ξύδι και μέλι και με πολύ λάδι!
Τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στις σαλάτες και στις σάλτσες μας και νοστιμίζει μοναδικά από τον ντάκο μας ως τη φάβα και τις σαλάτες.