Παραδοσιακό γλυκό από τον Σταυρό της Ιθάκης | Μαρίλη Κουβαρά
Κουζίνα

Ροβανή απ’ το Θιάκι

Ενα ιδιαίτερο γλυκό με ρύζι και μέλι, dairy free και vegetarian, που ταιριάζει με τις τάσεις της εποχής. Η γεύση του θυμίζει sticky toffee pudding από το μέλι που όταν μαγειρευτεί μοιάζει με καραμέλα και ρυζόγαλο απ’ την υφή του ρυζιού
Bostanistas

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό που γίνεται μόνο στην Ιθάκη και συγκεκριμένα στο Σταυρό. Παρ’ όλο που η ονομασία θυμίζει το «ραβανί», η συνταγή είναι εντελώς διαφορετική.

Από τα όσα έχω ακούσει τα καλοκαίρια στο νησί έχω καταλάβει ότι είναι από τα γλυκά  που ή λατρεύεις ή μισείς.  Επειδή όμως μερικές φορές η απόσταση που χωρίζει την αγάπη από το μίσος είναι πολύ μικρή, δείτε πως την έπαθε κάποιο καλοκαίρι ένας φλεγματικός Βρετανός.

Τρεις φίλες που τον φιλοξενούσαν, τον είχαν τρελάνει απ’ τη στιγμή που έφτασε στο νησί: «Πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε αυτό το γλυκό!», «Δεν μπορείς πουθενά αλλού στον κόσμο να το βρεις παρά μόνο εδώ, στο Σταυρό Ιθάκης».

Κάποια στιγμή το αποφάσισε, αλλά του είχαν σπάσει τόσο πολύ τα νεύρα  που με το που έβαλε την πρώτη μπουκιά στο στόμα του απεφάνθη με κλασικό βρετανικό χιούμορ: «Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί αυτό το γλυκό δεν πέρασε τα σύνορα του χωριού σας;»

Οι τρεις φιλενάδες δε θ’ άφηναν φυσικά το συμβάν να περάσει έτσι. Γι’ αυτό αποφάσισαν να πάρουν μια… γλυκιά εκδίκηση.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ