Σερβίρουμε τα φασόλια χλιαρά με λακέρδα, ρέγκα ή αντζούγιες για συνοδεία και ελιές θρούμπες | Κική Τριανταφύλλη
Κουζίνα

Ροδινά: φασόλια με καρότα, κολοκυθάκι και πιπεριές

Στην αρχή είχα απελπιστεί, νόμιζα ότι στο Δερβένι Κορινθίας, όπου έχω εγκατασταθεί εδώ και μερικούς μήνες, δεν έχουν τοπικά φαγητά. Μέχρι που ανακάλυψα τα ροδινά, την παραδοσιακή φασολάδα της περιοχής
Bostanistas

Με τη φασολάδα εξομολογούμαι ότι δεν είχα ποτέ ιδιαίτερα καλές σχέσεις μέχρι που ανακάλυψα ότι βασικά η γεύση του σέλινου είναι που μου χαλάει τη διάθεση στο συγκεκριμένο φαγητό, ειδικά όταν το βάζουν σε υπερβολική ποσότητα. Πώς το ανακάλυψα; Δοκιμάζοντας ροδινά, πιάτο έκπληξη, και ένα από τα ελάχιστα χαρακτηριστικά φαγητά που έχει το Δερβένι Κορινθίας. (Εξομολογούμαι ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες που εγκαταστάθηκα μόνιμα πλέον, νόμιζα πως δεν έχουν κανένα τοπικό φαγητό έσφαλα όμως).

Στην αρχή πρόσεξα ότι η λέξη ροδινά έχει ιδιαίτερη επίδραση στους (απόδημους) Δερβενιώτες: καθώς εκφέρεται συνοδεύεται με μια έκφραση νοσταλγίας, πόθου, ευχαρίστησης και μια λάμψη στα μάτια. Μετά κατάλαβα ότι πρόκειται για φασόλια και όχι για γλυκό, στη συνέχεια η καλή μου γειτόνισσα η Ελένη με έβαλε να ξεσπυρίσω μια σακούλα, που μας ήρθε από ένα ορεινό χωριό εδώ πιο πάνω, και μου έμαθε τη συνταγή.

Βασικά είναι φασόλια που τα μαζεύουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αφού κιτρινίσουν, τα ξεσπυρίζουν και τα φυλάνε στην κατάψυξη. Είναι πιο μεγάλα από τις βανίλιες Φενεού (ΠΟΠ ποικιλία της Κορινθίας) αλλά και από τα κλασικά φασόλια άλλων περιοχών, πιο τρυφερά, πιο τσουπωτά και κυρίως πιο γλυκά, με μια φρεσκάδα που δεν έχουν τα ξερά!

Εμείς λοιπόν εδώ (ναι εμείς λέω γιατί ακολουθώ τις συνήθειες του τόπου) τα ξεσπυρίζουμε και τα φυλάμε στην κατάψυξη για να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους όλο τον χειμώνα. Τα μαγειρεύουμε με ντομάτα κρεμμύδι, καρότο, πιπεριές πράσινες και κόκκινες, και κολοκυθάκι. Εγώ προσθέτω επιπλέον λίγο μηλέικο μπελτέ, το φετίχ της κουζίνας μου, γλυκοκαυτερή πιπεριά σε νιφάδες ή σε σκόνη, και μια ιδέα μαύρη ζάχαρη.

Εχω υπολογίσει ότι ενάμιση φλιτζάνι του τσαγιού με τα ανάλογα ψιλοκομμένα λαχανικά είναι ακριβώς δύο μερίδες. Και επειδή δεν μου αρέσει καθόλου η σπατάλη του φαγητού, ψιλοκόβω μεγαλύτερες ποσότητες λαχανικών, τις μοιράζω σε σακουλάκια για 2 μερίδες το καθένα και τα καταψύχω επίσης. Και ιδού έτοιμο στο άψε σβήσε το σημερινό φαγητό.

Αν τα βρείτε κάπου (τα καλοκαίρια σε όλα τα μανάβικα και τις λαϊκές της Κορινθίας) μην τα προσπεράσετε, γιατί θα χάσετε. Αλλά μπορείτε να τα φτιάξετε και με κατεψυγμένα φασόλια χάντρες που υπάρχουν στα μπακάλικα.

Δείτε εδώ τη  συνταγή