Το πιροσκί γίνεται με ζυμάρι για ψωμί και διάφορα είδη γέμισης | Evilmonkey0013 / Wikimedia.Commons
Κουζίνα

Πιροσκί, αγάπη μου: από τον Βόλγα στη Νεμπράσκα μέσω Ομονοίας

Στα ρωσικά σημαίνει μικρή πίττα και το έφτιαχναν στο «Ρωσσικόν», ένα φημισμένο ζαχαροπλαστείο της παλιάς Αθήνας. Είναι μια υπέροχη λιχουδιά με ζύμη και κιμά ή και άλλα συστατικά που υπάρχει έφτασαν Ρώσοι, μετανάστες
Bostanistas

«Όταν ήμουν παιδί πριν γνωρίσω το δάκρυ

είχα πλάσει μια αγάπη φανταστική…»

Λάθος! Μπερδεύτηκα! Παρόλο ότι οι στίχοι του Κώστα Ψυχογιού και η μουσική του Γιώργου Μανισαλή έδωσαν στον νεαρό Τόλη Βοσκόπουλο μια μεγάλη επιτυχία το 1971, εγώ πήγαινα για αλλού.

Ξαναρχίζω λοιπόν.

Όταν ήμουν παιδί, υπήρχε στην Ομόνοια, επί της Πανεπιστημίου, ένα ζαχαροπλαστείο με το όνομα  «Ρωσσικόν».  Εκεί πηγαίναμε με την μητέρα μου τα απογεύματα που δεν εργαζόταν και απολαμβάναμε πιροσκί με κιμά. Αυτή η ανάμνηση με οδήγησε στο σημερινό πιάτο.

Λίγα λόγια για την προέλευση του πιροσκί

Στην κυριολεξία, στα ρωσικά σημαίνει «μικρή πίττα». Προέρχεται από την λέξη «πιρόγκ», που είναι η κανονική, μεγάλη πίττα. Τηγανίζεται σε λίπος από γουρούνι (λαρδί) Και έχει γέμιση κρέας, ή πατάτες, ή ακόμη και ψάρι.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ