Η φίλη μου η Όλγα είναι Ηπειρώτισσα και μου είχε μιλήσει καιρό τώρα για την ζυμαρόπιτα της Ηπείρου, αλλά μόνο σήμερα αξιώθηκα να την φτιάξω. Όπως μου έχει πει η Όλγα, οι πίτες στην Ήπειρο έχουν τρία χαρακτηριστικά:
- Γίνονται για να μην πετάμε το φαγητό της προηγούμενης μέρας
- Δεν θέλουν ψυγείο
- Μεταφέρονται εύκολα στο χωράφι
Εκείνο που δεν μου είπε η Όλγα είναι ότι οι πίτες ψήνονται στους χτιστούς φούρνους, που ανεβάζουν τεράστιες θερμοκρασίες και είναι μια τεχνολογία ψησίματος εντελώς διαφορετική από τον ηλεκτρικό φούρνο. Το σημειώνω αυτό γιατί είμαι βέβαιος ότι μια πίτα φτιαγμένη στον χτιστό φούρνο θα είναι καλύτερη.
Υπάρχουνε δύο παραλλαγές της ζυμαρόπιτας. Η μια είναι λεπτή και τραγανή, η άλλη είναι χοντρούλα, τραγανή απέξω και ζουμερή μέσα. Διαλέγετε και παίρνετε.
Είναι μια πίτα που θέλει λίγα υλικά, αλλά μαεστρία στο ψήσιμο προκειμένου ο ηλεκτρικός φούρνος να μπορέσει να επιτελέσει κατά προσέγγιση το έργο που επιτελεί ο χτιστός.